Sos bolognese nie tylko do spagetti.pdf

(1126 KB) Pobierz
SOS BOLOGNESE NIE TYLKO DO
SPAGHETTI
przepisy.pl
Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią
przepisy.pl
Składniki:
mleko - 300 mililitrów
jajka - 2 sztuki
mąka - 150 gramów
Rozdrobnione pomidory pelatti - 400 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie
cukinia - 1 sztuka
ser gorgonzola - 150 gramów
15 minut
5 osób
Łatwe
kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno
być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
2. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
3. Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.
4. Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z produktem do spaghetti bolognese i
zagotuj.
5. Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobna kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj
rozdrobniona gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a
następnie zroluj naleśniki.
6. Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese
przepisy.pl
Składniki:
ząbek czosnku - 1 sztuka
mięso mielone z indyka - 250 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
gotowe ciasto francuskie - 1 opakowanie
gęsty jogurt - 150 mililitrów
świeża bazylia - 2 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój czosnek. Przesmaż mięso na oliwie przez kilka minut do momentu gdy
przestanie być różowe. Dodaj 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Wymieszaj, doprowadź sos
do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 5 min. Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
2. Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym
kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, taka by nie otworzyły się
w trakcie pieczenia.
3. Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10 minut lub do momentu gdy upieką
się na złoto. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem
jogurtowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese
przepisy.pl
Składniki:
mrożone ciasto na pizzę - 2 opakowania
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie
cebula - 1 sztuka
czosnek - 1 ziarno
natka pietruszki - 2 łyżki
mielona wołowina - 500 gramów
krojone pomidory z puszki - 1 słoik
35 minut
4 osoby
Łatwe
rukola - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno posiekaj cebulę, pietruszkę i czosnek. Na średnim ogniu podduś cebulę i czosnek z
1 łyżką oleju. Dodaj mięso i smaż przez 5 minut, aż będzie brązowe.
2. Dodaj pomidory i Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez
10 minut. Ostudź.
3. Lekko rozwałkuj ciasto do pizzy i wytnij z niego kółka o średnicy ok. 24 cm. Rozprowadź farsz na środku pozostawiając po
2 cm rezerwy z brzegu. Zwilż brzeg wodą. Sklej brzegi zamykając farsz. Piecz przez 15 minut i podawaj z rukolą.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym
przepisy.pl
Składniki:
ozorki wieprzowe - 1.5 kilogramów
włoszczyzna
ziele angielskie - 4 ziarna
liść laurowy - 3 sztuki
goździki - 3 sztuki
kostka rosołowa - 1 sztuka
czarny pieprz - 5 ziaren
30 minut
6 osób
Łatwe
średniej wielkości cebula - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
kapary - 3 łyżki
natka pietruszki - 1 pęczek
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie
pomidor średni - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
ostra papryka - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Ozorki wymocz przez 30 minut w zimnej wodzie z solą. Następnie dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Wytnij gruczoły
ślinowe (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). W garnku umieść ozorki i rozdrobnione warzywa.
Zalej wszystko dwoma litrami wody, dodaj przyprawy oraz kostkę rosołową. Całość gotuj ok. 2 godziny.
2. Ugotowane ozorki zalej zimna woda , ale nie studź ich do końca. Jeszcze ciepłe ozory dokładnie obierz ze skórki i pokrój
w paseczki.
3. Pomidora pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj czosnek, chilli i natkę pietruszki.
4. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy czosnek się delikatnie zarumieni dodaj cebulę., Całość smaż chwilę, po
czym na patelnie wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora.
5. Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr rozmieszaj z w szklance wody. Z tym dodatkiem nasze danie nabierze
wyjątkowego smaku i odpowiedniej konsystencji. Wlej mieszankę na patelnie, dodaj kapary , natkę pietruszki i pokrojone
ozorki. Całość gotuj jeszcze przez dwie 2-3 minuty mieszając ze sobą.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin