Sernikowe pyszności.pdf

(1033 KB) Pobierz
SERNIKOWE PYSZNOŚCI
przepisy.pl
Sernik ze śliwkami i kruszonką
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 125 gramów
żółtko jajka - 1 sztuka
cukier - 100 gramów
proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
śmietana 18% - 1 łyżeczka
twaróg półtłusty lub tłusty, zmielony
przynajmniej dwukrotnie - 700 gramów
0 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
°C
Łatwe
Kostka do pieczenia Kasia
- 100 gramów
cukier - 200 gramów
mąka ziemniaczana - 50 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier wanilinowy - 20 gramów
śliwki - 400 gramów
tortownica 24 cm
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną Kasię.
Ciasta nie zagniataj, niech pozostanie w formie kruszonki.
2. 3/4 masy przesyp do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i lekko
ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut. Resztę ciasta odłóż do
lodówki.
3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną.
Wszystko razem wymieszaj.
4. Masę serową wyłóż na podpieczony spód i równo rozprowadź.
5. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Ułóż na wierzchu sernika skórką do dołu.
6. Na wierzch sernika wysyp reszkę schłodzonego ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C
piekarnika i piecz 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz około 40 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Serowiec kajmakowy
przepisy.pl
Składniki:
orzechy laskowe - 50 gramów
herbatniki - 80 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 30 gramów
cukier - 1 łyżka
masa kajmakowa - 400 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów
cukier - 100 gramów
cukier waniliowy - 1 opakowanie
15 minut
Wskazówki pieczenia:
45 minut
Łatwe
jajka - 3 sztuki
ser twarogowy - 600 gramów
mąka pszenna - 1 łyżka
190 °C
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć w misce, połączyć z Kasią, gnieść palcami. Dodać posiekane drobno
orzechy. Wyłożyć masę na tortownicę, wyrównać i wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Kasię utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Do masy dodać połowę kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę.
3. Następnie dodawać jajka i kolejno ser i mąkę. Dobrze zmiksować.
4. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni. Masę przełożyć na podpieczony spód,
wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić
stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią
aluminiową. Sprawdzać patyczkiem do szaszłyków, gdy nie będzie lepiący, sernik jest gotowy.
Wyłączyć piekarnik, nie wyjmować sernika dopóki nie wystygnie (żeby nie opadł) Kiedy zupełnie
ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
5. 170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim
ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Można
posypać prażonymi płatkami migdałów.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Jagodowy sernik
przepisy.pl
Składniki:
mąka tortowa - 400 gramów
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder - 90 gramów
cukier waniliowy - 1 opakowanie
jajko - 1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia
- 1
opakowanie
zmielony twaróg - 500 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
Łatwe
cukier puder - 90 gramów
jajka - 3 sztuki
170 °C
budyń waniliowy - 3 łyżki
jagody - 20 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia
- 1
opakowanie
Tortownica Ø 24
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia kakao, jajo
i Kasię zagnieść. Ciasto zawinąć w folie i włożyć na 20 minut do lodówki. Masa serowa: Kasię
ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy po jednym żółtku, zanim dodamy kolejne żółtko
poprzednie musi być dokładnie roztarte.
2. Z białek ubijamy pianę.
3. Do masy margarynowej dodajemy ser, pianę z białek i budyń.
4. Formę tartową o średnicy 30cm posmarować Kasią i wysypać bułka tartą, wyłożyć ciastem.
5. Nałożyć masę serową na ciasto wysypać jagody. Piec około 1godziny.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin