Przepisy na rozgrzewający rosół.pdf

(1269 KB) Pobierz
PRZEPISY NA ROZGRZEWAJĄCY
ROSÓŁ
przepisy.pl
Rosół z warzywami i naleśnikami z parmezanu
przepisy.pl
Składniki:
wołowina - 400 gramów
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
- 2 sztuki
porcja rosołowa - 300 gramów
seler - 0.5 sztuk
pietruszka - 0.5 sztuk
marchew - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
90 minut
8 osób
Średnie
brukselki - 200 gramów
ziele angielskie - 3 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
ziarenka czarnego pieprzu - 4 sztuki
kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku (związanych ze sobą
białą nitką)
jajka - 2 sztuki
mąka - 300 gramów
starty parmezan - 50 gramów
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, zalej 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Dodaj kostki Rosołu
szlachetnego drobiowo - wołowego Knorr i gotuj powoli przez około 40 minut.
2. Warzywa, marchew, selera oraz pietruszkę pokrój w grubą kostkę i dodaj do rosołu. Cebulę opal nad gazem, aby przybrała
ciemno złocistego koloru i dodaj do rosołu.
3. Wywar gotuj przez następne 40 minut. Pora i brukselkę pokrój w kostkę i wraz z przyprawami dodaj do całości. Rosół gotuj
jeszcze około 20 minut. Podawaj z porcją warzyw z garnka i mięsem oraz pokrojonymi kluskami z naleśników z
parmezanem.
4. Przygotowanie naleśników: wszystkie składniki połącz ze sobą w jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest ono zbyt rzadkie,
dodaj więcej mąki. Następnie dodaj starty parmezan.
5. Usmaż naleśniki.
6. Naleśniki zroluj, pokrój w cienkie paski i podawaj do zupy.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Rosół z watróbką i boczkiem
przepisy.pl
Składniki:
woda - 1.5 litrów
Bulion na wędzonym boczku Knorr
wołowina (szponder) - 50 dekagramów
wątróbka drobiowa - 15 dekagramów
bułka tarta - 10 dekagramów
marchew - 10 dekagramów
pietruszka - 10 dekagramów
60 minut
4 osoby
Średnie
seler - 15 dekagramów
cebula - 1 sztuka
wędzony boczek - 10 dekagramów
jajko - 1 sztuka
natka pietruszki
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Umyj mięso. Zalej wodą, lekko posól i ugotuj pod przykryciem.
2. Obierz, umyj i pokrój warzywa, dodaj pod koniec gotowania. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
3. Wyjmij miękkie mięso, rosół przecedź. Dopraw kostką Bulionu na wędzonym boczku Knorr.
4. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Wątróbkę oczyść, umyj i zmiel.
5. Boczek lekko podsmaż. Dodaj cebulę, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i zmieloną wątróbkę. Dopraw do smaku.
6. Metalową łyżką uformuj i nałóż podłużne kluski do wrzącego rosołu i ugotuj, dopraw do smaku. Rosół z wątróbką i
boczkiem podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Rosół z kury
przepisy.pl
Składniki:
Kura (około 1kg) - 1 sztuka
Rosół z kury Knorr
- 2 sztuki
makaron - 200 gramów
marchewka - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
Pietruszka (korzeń i natka) - 1 sztuka
mały seler - 1 sztuka
90 minut
8 osób
Łatwe
por - 1 sztuka
liść laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.
2. Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.
3. Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.
4. Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
5. Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być
klarowny.
6. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z
ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić
rosół solą i pieprzem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Rosół
przepisy.pl
Składniki:
marchewka - 2 sztuki
pietruszka - 1 sztuka
Rosół z kury Knorr
- 2 sztuki
natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka
makaron - 100 gramów
20 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę i pietruszkę.
2. Dodaj kostki rosołowe Knorr do 1 l wody. Zagotuj. Dodaj warzywa i gotuj przez 10 min.
3. Dodaj makaron i jeszcze raz zagotuj. Serwuj zupę posypaną posiekaną zieloną pietruszką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin