Pożegnanie lata.pdf

(730 KB) Pobierz
POŻEGNANIE LATA
przepisy.pl
Burger warzywno-ziemniaczany
przepisy.pl
Składniki:
bułki - 2 sztuki
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 2 łyżki
ugotowane ziemniaki - 300 gramów
jajko - 1 sztuka
mąka - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
cukinia - 1 sztuka
45 minut
2 osoby
Średnie
czerwona lub żółta papryka - 1 sztuka
pieczarki - 100 gramów
szparagi - 100 gramów
pomidory - 2 sztuki
wędzona sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
brązowy cukier - 30 gramów
orzechy włoskie - 50 gramów
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz jajko. Z puree uformuj
placki i usmaż placki na patelni.
2. Włóż cukinię, szparagi, pieczarki, paprykę i pomidory do naczynia żaroodpornego, posyp solą,
skrop oliwą z oliwek i piecz w 150 stopniach przez 30 minut.
3. Skarmelizuj cukier na patelni, dodaj orzechy i ostudź.
4. Bułki posmaruj majonezem Hellmann’s. Na bułce ułóż placki i pieczone warzywa. Posyp
kruszonymi orzechami i przykryj górną częścią bułki.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kolorowe babeczki
przepisy.pl
Składniki:
Majonez Hellmann's Babuni
- 4 łyżki
woda - 8 łyżek
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Knorr
- 1 opakowanie
kolorowa papryka - 2 sztuki
żelatyna - 1 opakowanie
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Stwórz kremowy, koperkowo – ziołowy sos mieszając wodę z majonezem i sosem sałatkowy
Knorr.
2. Papryki pokrój w kostkę i włóż do foremek.
3. Odmierz żelatynę według wskazówek producenta i połącz z sosem. Wlej majonezowy sos do
foremek z papryką.
4. Delikatnie wymieszaj i wstaw wszystko do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie
wyjmij babeczki i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sałatka z orzeszkami piniowymi
przepisy.pl
Składniki:
główka brokuła - 1 sztuka
Majonez Hellmann's Babuni
- 3 łyżki
cebula - 1 sztuka
pancetta - 75 gramów
natka pietruszki - 1 łyżka
orzechy pini - 2 łyżki
płatki chili - 1 łyżeczka
30 minut
4 osoby
Łatwe
papryka słodka - 1 łyżeczka
czerwony ocet winny - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Boczek przesmaż na rozgrzanej patelni, smaż 3-4 minuty do momentu, gdy zacznie się złocić.
Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i smaż na wolnym ogniu ok. 4-6 minut, do momentu gdy
cebula zacznie mięknąć. Wystudź.
2. W dużej misce połącz zblanszowane różyczki brokuła, pancettę z cebulą, pietruszką, orzeszki
oraz chilli wszystko razem wymieszaj.
3. W osobnej miseczce połącz majonez Hellmann's, paprykę oraz ocet i wymieszaj. Brokuły
przełóż do salaterki, polej przygotowanym sosem i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sałatka z avocado i mięsa krabów - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
dojrzałe awokado - 3 sztuki
pomidory - 2 sztuki
mięso krabowe z puszki (lub paczka
drobno pokrojonych paluszków
krabowych) - 200 gramów
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
-
1 łyżeczka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek
Knorr
- 2 sztuki
30 minut
6 osób
Średnie
Majonez Hellmann's Babuni
- 150
gramów
cytryna - 1 sztuka
pestki dyni - 50 gramów
natka kolendry - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
1. Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i za pomocą łyżki delikatnie wyjmij miąższ, tak
aby nie uszkodzić skóry. Następnie skrop je cytryną, aby nie ściemniało.
2. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj. Z mięsa krabowego odciśnij sok.
Następnie miąższ awokado pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
3. Dodaj odciśnięte z soku mięso z krabów, majonez, posiekaną natkę kolendry oraz pestki dyni.
4. Całość dopraw do smaku pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr, odrobiną
Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr oraz sokiem z jednej cytryny.
5. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, następnie włóż z powrotem do łupinek awokado i
podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin