GULASZ
mięso szynki wieprzowej
1 kilogram
papryka słodka
1 łyżeczka
majeranek
pieprz
0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 30%
3 łyżeczki
olej
cebula
3 sztuki
czosnek
2 sztuki
liść laurowy
1 sztuka
por
0,25 sztuki
marchew
0,5 sztuki
przyprawa typu vegeta
1 łyżka
mąka pszenna
Początek formularza
Dół formularza
Sposób przygotowania
1
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem,pokroić w kostkę (wielkość dowolna wg uznania)
2
Cebulę pokroić,zeszklić na patelni,przełożyć na talerzyk.
3
Na tej samej patelni,obsmażyć mięsko na złoty kolor.
4
Dodać,cebulę,pokrojoną marchewkę,cienko pokrojonego pora. Wszystko zalać wodą(wody ma być tyle żeby przykryć mięso)
5
Dusić 15 min na małym ogniu,pod przykryciem.
6
Po tym czasie, dodać vegetę,listek, pieprz,paprykę,zmiażdżony czosnek.
7
Majeranek i koncentrat pomidorowy.
8
Dusić! Aż mięsko będzie miękkie(ale żeby się nie rozpadało).
9
Na końcu dodać łyżkę mąki,rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik. Gotując jeszcze około 5 min.
10
Podawać z ziemniakami lub makaronem. smacznego
heniek.prv1