Zupa grzybowa.docx

(183 KB) Pobierz

Zupa grzybowa

http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/img/id/8474-zupa-grzybowa/0

·         http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/img/id/8474-zupa-grzybowa/0

Sposób przyrządzania:

Z 1,5 l wody odlej 1 szklankę zimnej wody i zalej nią grzyby. Pozostaw na ok. 3 godz. Po tym czasie wodę, w której się moczyły przecedź przez sito do miski, a grzyby dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj pozostałą wodę i wlej do niej odcedzony wywar z grzybów. Cebulę obierz, umyj, przekrój na pół i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 15 min pod przykryciem. Pora przemyj i wrzuć do zupy. Obierz i umyj: marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do zupy. Posól ją, dodaj 1 listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 min.

Grzyby pokrój w paski, dodaj do wywaru i gotuj dalej przez ok. 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp do niej mąkę, rozetrzyj grudki i rozprowadź niewielką ilością wywaru z zupy. Zdejmij zasmażkę z palnika i przestudź chwilę. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i przelej do zupy. Zagotuj zupę. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.

 

 

 

 

zupa grzybowa

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:45
ilość porcji: 4
 


 

Składniki:

·         30 g suszonych grzybów

·         1,5 l wody

·         4 ziemniaki

·         1 cebula

·         2 marchewki

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin