Zupa grzybowa
·
Sposób przyrządzania:
Z 1,5 l wody odlej 1 szklankę zimnej wody i zalej nią grzyby. Pozostaw na ok. 3 godz. Po tym czasie wodę, w której się moczyły przecedź przez sito do miski, a grzyby dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj pozostałą wodę i wlej do niej odcedzony wywar z grzybów. Cebulę obierz, umyj, przekrój na pół i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 15 min pod przykryciem. Pora przemyj i wrzuć do zupy. Obierz i umyj: marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do zupy. Posól ją, dodaj 1 listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 min. Grzyby pokrój w paski, dodaj do wywaru i gotuj dalej przez ok. 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp do niej mąkę, rozetrzyj grudki i rozprowadź niewielką ilością wywaru z zupy. Zdejmij zasmażkę z palnika i przestudź chwilę. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i przelej do zupy. Zagotuj zupę. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.
zupa grzybowa
stopień trudności: czas przygotowania: 01:45ilość porcji: 4
Składniki:
· 30 g suszonych grzybów
· 1,5 l wody
· 4 ziemniaki
· 1 cebula
· 2 marchewki
A-n-i-t-a