Ciasto cherbatnikowe
Źródło: "Ciasta bez pieczenia" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego"
Ciasto przypomina mi specjały, jakie jadło się za PRL-u. Spód ciasta ma w sobie coś z ciasteczek owsiankowych, pomimo braku płatków owsianych w składzie. Wierzch też ma w sobie coś z tamtej epoki, kiedy na prywatkach królowały ciasta z serków, budyni, galaretek itp.Ciasto:150 g masła,100g cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,2 łyżki kakao,1 jajo, roztrzepane,200g pokruszonych herbatników,100g wiórków kokosowych,50g posiekanych orzechów włoskich,20g rodzynek.Masa:3 łyżki żelatyny,70g masła,2 łyżki mleka,1/2 torebki budyniu waniliowego,200g cukru pudru,sok z 1/2 cytryny,2 serki homogenizowane naturalne (po 180g).Do dekoracji:3-4 kostki gorzkiej czekolady,odrobina mleka.W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.
A-n-i-t-a