NA ZIMNO-Ciasto cherbatnikowe.docx

(56 KB) Pobierz

 

 

Ciasto  cherbatnikowe

http://www.sfinjak.wroclaw.pl/images/kulinarne/slodycze/img_5602b.jpg

Źródło: "Ciasta bez pieczenia" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego"


Ciasto przypomina mi specjały, jakie jadło się za PRL-u. Spód ciasta ma w sobie coś z ciasteczek owsiankowych, pomimo braku płatków owsianych w składzie. Wierzch też ma w sobie coś z tamtej epoki, kiedy na prywatkach królowały ciasta z serków, budyni, galaretek itp.

Ciasto:

150 g masła,
100g cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki kakao,
1 jajo, roztrzepane,
200g pokruszonych herbatników,
100g wiórków kokosowych,
50g posiekanych orzechów włoskich,
20g rodzynek.

Masa:

3 łyżki żelatyny,
70g masła,
2 łyżki mleka,
1/2 torebki budyniu waniliowego,
200g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny,
2 serki homogenizowane naturalne (po 180g).

Do dekoracji:
3-4 kostki gorzkiej czekolady,
odrobina mleka.

W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin