3 bit
Składniki
CIASTO:- 25 dkg mąki- 10 dkg margaryny- 15 dkg cukru pudru- 1 łyżeczka miodu- 0,5 łyżeczki sody- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 jajkoDODATKOWO:- puszka masy krówkowej- 50g miękkiego masła- krem karpatkowy Gellwe (lub dowolny jasny krem budyniowy według własnego przepisu)- krem do tortów śmietankowy (lub jeżeli nie możecie dostać w sklepie takowego kremu wówczas należy - 0,5l mocno schłodzonej śmietany kremówki ubić z cukrem waniliowym)- 50g miękkiego masła- herbatniki- poncz przygotowany przez zmieszanie - 0,5 filiżanki rumu z 0,5 filiżanki herbaty- polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, zagnieść, rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180o upiec podpiek ok. 20 minut. Wystudzić.- Masło utrzeć w makutrze, po czym stopniowo dodawać masę krówkową - cały czas ucierając do uzyskania puszystej masy.- Miodowy podpiek nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć na niego masę krówkową - całość pokryć herbatnikami namoczonymi w ponczu.- Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu i wyłożyć na herbatniki, po czym pokryć go kolejną warstwą namoczonych w ponczu herbatników.- Śmietankowy krem do tortów ubić ze szklanką schłodzonego mleka, a następnie dodać masło - i jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki.Gotowe ciasto ozdobić polewą czekoladową. Schłodzić i przechowywać w lodówce!SMACZNEGO! ! !
kalina745