Sałatka ryżowa z szynką
czas przygotowania : 10 minut składniki na 4 - 5 porcji :
· ok. 1 szkl. ugotowanego ryżu basmati
· 3 - 4 ogórki konserwowe
· 3 - 4 plastry szynki konserwowej
· 150 g kukurydzy konserwowej
· 1/2 małej ostrej papryczki
· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
· 1 łyżka posiekanego koperku
· 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
· 1 łyżeczka majonezu
· 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
· do smaku - sól, pieprz czarny mielony, ew. odrobina musztard
sposób przygotowania : ryż wsypałam do miski. Szynkę i ogórki pokroiłam w kostkę - dodałam do ryżu. Dosypałam zieleninę, kukurydzę osączoną z zalewy i posiekaną drobno papryczkę. Jogurt połączyłam z majonezem i niewielką ilością zalewy z ogórków (1-2 łyżki) oraz odrobiną musztardy do smaku. Sos wlałam do sałatki i dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.Właściwie można podawać od razu po przygotowaniu, ale sałatka będzie smaczniejsza jeśli odstawimy ją chociaż na pół godziny żeby smaki się przegryzły.
kalina745