Sałatka ryżowa z szynką.docx

(238 KB) Pobierz

Sałatka ryżowa z szynką

 

http://1.bp.blogspot.com/-Z21yykbTgUQ/UTXOvNAODxI/AAAAAAAAcKc/8qax5b-TGQI/s640/IMG_0119-003.JPG            http://4.bp.blogspot.com/-LWWMyB562Rk/UTXO2eGT2cI/AAAAAAAAcKk/byGcF2x07H0/s640/IMG_0117.JPG



czas przygotowania : 10 minut
składniki na 4 - 5 porcji :

·         ok. 1 szkl. ugotowanego ryżu basmati 

·         3 - 4 ogórki konserwowe 

·         3 - 4 plastry szynki konserwowej 

·         150 g kukurydzy konserwowej

·         1/2 małej ostrej papryczki 

·         1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

·         1 łyżka posiekanego koperku

·         1/2 łyżki posiekanego szczypiorku

·         1 łyżeczka majonezu

·         2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 

·         do smaku - sól, pieprz czarny mielony, ew. odrobina musztard

 

sposób przygotowania : ryż wsypałam do miski. Szynkę i ogórki pokroiłam w kostkę - dodałam do ryżu. Dosypałam zieleninę, kukurydzę osączoną z zalewy i posiekaną drobno papryczkę.

Jogurt połączyłam z majonezem i niewielką ilością zalewy z ogórków (1-2 łyżki) oraz odrobiną musztardy do smaku. Sos wlałam do sałatki i dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.

Właściwie można podawać od razu po przygotowaniu, ale sałatka będzie smaczniejsza jeśli odstawimy ją chociaż na pół godziny żeby smaki się przegryzły.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin