Lazania ziemniaczana.docx

(78 KB) Pobierz

Lazania ziemniaczana

 

Lasagne ziemniaków

SKŁADNIKI:

Porcja dla 4-5

5 ziemniaki, obrane 
2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka pieprzu 
8-10 plasterków szynki 
7-8 plasterki sera mozzarella 
5 plastry bekonu, gotowane i rozdrobnione 
¼ szklanki posiekanej pietruszki, 
2 szklanki tartego sera mozzarella 
1 szklanka śmietany kremówki 
2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do 350 ° F / 180 ° C. 
2. Pokrój obrane ziemniaki w plasterki pół-centymetrowych. 
3. Sezon ziemniaki z solą i pieprzem, odrzucając je, aby upewnić się one powlekane równomiernie. 
4. Nacisnąć warstwę ziemniaków równo na dnie natłuszczone, kwadratowy pieczenia. 
5. Umieścić połowę plastry szynki równomiernie na wierzchu ziemniaków, a następnie do połowy z plasterki sera. 
6. Śledzić drugą warstwą ziemniaków, a następnie pozostałą szynki i plasterki sera. 
7. Posypać bekon i pietruszkę równomiernie na wierzchu plasterki sera i umieścić jedną, ostatnią warstwę ziemniaków na górze. 
8. Posypać tartym serem na wierzchu ziemniakami, a następnie naciśnij go w równej warstwie. 
9. W małej misce wymieszać śmietanę i jajka. Wlać na wierzchu serem. 
10. Piec przez około 40 minut, aż ser jest głęboki złoty kolor. 
11. Chłodny lekko, plaster, a następnie służyć!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin