Lazania ziemniaczana
SKŁADNIKI:
Porcja dla 4-5
5 ziemniaki, obrane 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 8-10 plasterków szynki 7-8 plasterki sera mozzarella 5 plastry bekonu, gotowane i rozdrobnione ¼ szklanki posiekanej pietruszki, 2 szklanki tartego sera mozzarella 1 szklanka śmietany kremówki 2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 350 ° F / 180 ° C. 2. Pokrój obrane ziemniaki w plasterki pół-centymetrowych. 3. Sezon ziemniaki z solą i pieprzem, odrzucając je, aby upewnić się one powlekane równomiernie. 4. Nacisnąć warstwę ziemniaków równo na dnie natłuszczone, kwadratowy pieczenia. 5. Umieścić połowę plastry szynki równomiernie na wierzchu ziemniaków, a następnie do połowy z plasterki sera. 6. Śledzić drugą warstwą ziemniaków, a następnie pozostałą szynki i plasterki sera. 7. Posypać bekon i pietruszkę równomiernie na wierzchu plasterki sera i umieścić jedną, ostatnią warstwę ziemniaków na górze. 8. Posypać tartym serem na wierzchu ziemniakami, a następnie naciśnij go w równej warstwie. 9. W małej misce wymieszać śmietanę i jajka. Wlać na wierzchu serem. 10. Piec przez około 40 minut, aż ser jest głęboki złoty kolor. 11. Chłodny lekko, plaster, a następnie służyć!
kalina745