Przepisy na pyszne śniadania dla dzieci.docx

(16 KB) Pobierz

Przepisy na pyszne śniadania dla dzieci

Wiosenna pasta 2 porcje

Sposób przygotowania:

1.Twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem.

2.Rzodkiewki starannie umyj, odkrój końce, zetrzyj na tarce.

3.Koperek drobno posiekaj. Dodaj do twarożku.

4.Dopraw solą, wymieszaj.

 

RADA:

Do twarożku możesz dodawać także inne warzywa. Znakomicie smakuje z drobno pokrojonymi pomidorami i ogórkami (świeżymi lub kwaszonymi).

 

Serek z biszkoptami 1 porcja

Sposób przygotowania:

1.Twarożek wyłóż do miseczki, dodaj śmietanę i cukier. Dodaj szczyptę wanilii.

2.Wszystko zmiksuj. Wymieszaj z drobno pokruszonymi biszkoptami.

 

RADA:

Na słodko możesz też przygotowywać dziecku twarożek z różnego

rodzaju owocami. Dzięki temu będzie bogaty w witaminy.

 

Placuszki z kefirem 4 porcje

Sposób przygotowania:

1.Kefir wymieszaj z jajkami i olejem.

2.W drugim naczyniu połącz suche składniki, czyli mąkę, cukier i sól.

3.Wlej jajka z kefirem, wymieszaj na gładkie ciasto.

4.Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.

5.Smaż niewielkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

6.Polej musem malinowym.

 

RADA:

Do placuszków warto użyć pół na pół mąki białej i razowej. Dzięki temu placki będą miały orzechowy smak. I będą bardziej wartościowe dzięki zawartości składników mineralnych i witamin

 

Serduszko z borówkami 4 porcje

Sposób przygotowania:

1.Mąkę wymieszaj z cynamonem.

2.Mleko lekko podgrzej, odstaw z ognia.

3.Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i ciepłe mleko, wymieszaj.

4.Stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając.

5.Na natłuszczoną patelnię wylej porcję ciasta. Wierzch posyp borówkami. Smaż ok. 2–3 minut. Gdy na powierzchni widać bąbelki, przewróć placek na drugą stronę, dosmaż i odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia.

 

RADA:

Możesz użyć owoców mrożonych. Nie musisz ich rozmrażać: wystarczy je starannie umyć, a potem usmażyć placuszki.

 

 

 

 

Delikatna jajecznica 1 porcja

Sposób przygotowania:

1.Jajko wbij do miseczki, roztrzep z mlekiem.

2.Na patelni rozgrzej masło, przelej masę jajeczną i ciągle mieszając, smaż na małym ogniu.

3.Przełóż do miseczki.

4.Podawaj po lekkim przestygnięciu.

 

RADA:

Dzięki dodatkowi masła jajecznica będzie bardzo delikatna. Możesz też do smażenia użyć oleju – dzięki temu dziecko dostanie tłuszcz roślinny, również bardzo potrzebny organizmowi.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin