Pieczona dynia
Co będzie nam potrzebne:
· dynia – wedle uznania
· pół główki czosnku
· sól
· pieprz
· czerwona papryka
· cytryna
· oliwa z oliwek
Do dzieła:
1. Dynię obieramy i kroimy w większe talarki. Ja użyłam ok. jednego półksiężyca całkiem podobnego jak na zdjęciu w poście: ciasto dyniowe.
2. Mieszamy ok. 1/4 szkalnki oliwy z oliwek z przeciśniętym czosnkiem i odstawiamy na ok. 15 min.
3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni
4. W brytfance bądź formie żaroodpornej układamy pokorojoną dynię. Polewamy ją czosnkową oliwą oprószamy solą czerwoną papryką oraz pieprzem. Ilość przypraw wedle uznania. Sokiem z cytryny polewamy dynię w momencie gdy wyciągniemy ją z piekarnika.
5. Wszystko ląduje w nagrzanym piekarniku na ok. 20-30min.
6.
kalina745