Pieczona dynia.docx

(378 KB) Pobierz

Pieczona dynia

 

Co będzie nam potrzebne:

·         dynia – wedle uznania

·         pół główki czosnku

·         sól

·         pieprz

·         czerwona papryka

·         cytryna

·         oliwa z oliwek

Do dzieła:

1.      Dynię obieramy i kroimy w większe talarki. Ja użyłam ok. jednego półksiężyca całkiem podobnego jak na zdjęciu w poście: ciasto dyniowe.

2.      Mieszamy ok. 1/4 szkalnki oliwy z oliwek z przeciśniętym czosnkiem i odstawiamy na ok. 15 min.

3.      Nastawiamy piekarnik na 200 stopni

4.      W brytfance bądź formie żaroodpornej układamy pokorojoną dynię. Polewamy ją czosnkową oliwą oprószamy solą czerwoną papryką oraz pieprzem. Ilość przypraw wedle uznania. Sokiem z cytryny polewamy dynię w momencie gdy wyciągniemy ją z piekarnika.

5.      Wszystko ląduje w nagrzanym piekarniku na ok. 20-30min.

6.       

http://zwysokosci.blog.pl/files/2012/09/DSC04237.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin