Szarlotka na herbatnikach z serkiem mascarpone - ciasto bez pieczenia.
Składniki na dużą prostokątną blaszkę:
· 5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu - ja dałam 1,2 kg (waga całych jabłek bez obierania)
· 500 g serka mascarpone
· herbatniki na 4 warstwy - duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę
· 2 mleczne czekolady
· 1/4 szklanki mleka
· cukier - około 0,5 szklanki
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne jabłka, to przed dodaniem serka trzeba je przesmażyć z cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać serek.
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.
Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakiem :)
kalina745