Szarlotka na herbatnikach z serkiem mascarpone.docx

(82 KB) Pobierz

Szarlotka na herbatnikach z serkiem mascarpone - ciasto bez pieczenia.

 

Składniki na dużą prostokątną blaszkę:

·         5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu - ja dałam 1,2 kg (waga całych jabłek bez obierania)

·         500 g serka mascarpone

·         herbatniki na 4 warstwy - duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę

·         2 mleczne czekolady

·         1/4 szklanki mleka

·         cukier - około 0,5 szklanki

Wykonanie:

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne jabłka, to przed dodaniem serka trzeba je przesmażyć z cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać serek.

 

Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.

 

Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

 

Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakiem :)

 

 

http://2.bp.blogspot.com/-OCKTt_EIq8M/VLuCkWeMtUI/AAAAAAAABgM/IDuUK42smng/s1600/szarlotkabezpieczenia.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin