PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE PIECZENIOWYM
Pieczeń wieprzowa w sosie pieczeniowym najlepiej smakuje podana z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami, w towarzystkie surówki z czerwonej kapusty lub buraków ćwikłowych.
Składniki (6 porcji):
§ szynka pieczeniowa/łopatka wieprzowa (1,5 kg),
§ bulion drobiowy (3 kostki),
§ olej do smażenia (3 łyżki),
§ czosnek (3 ząbki),
§ papryka słodka, majeranek, tymianek (po pół łyżeczki),
§ ziele angielskie (4 kulki),
§ liść laurowy (2 liście),
§ sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Mięso nacieramy przyprawami: papryką, majerankiem i tymiankiem oraz wyciśniętym czosnkiem i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Następnie obsmażamy je w rondlu na oleju do uzyskania rumianego koloru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostki drobiowe, a następnie dusimy mięso 1 godzinę na wolnym ogniu. W czasie duszenia podlewamy mięso wodą. Gdy duszone mięso będzie już miękkie, studzimy je.
Z pozostałego wywaru w którym dusiło się mięso zrobimy teraz sos pieczeniowy. Z mąki i masła robimy złocistą zasmażkę, a następnie mieszamy ją z wywarem – sos powinien być gęsty.
Przestudzone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.
megur