PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE PIECZENIOWYM.docx

(12 KB) Pobierz

PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE PIECZENIOWYM

Pieczeń wieprzowa w sosie pieczeniowym najlepiej smakuje podana z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami, w towarzystkie surówki z czerwonej kapusty lub buraków ćwikłowych.


Składniki (6 porcji):

§         szynka pieczeniowa/łopatka wieprzowa (1,5 kg),

§         bulion drobiowy (3 kostki),

§         olej do smażenia (3 łyżki),

§         czosnek (3 ząbki),

§         papryka słodka, majeranek, tymianek (po pół łyżeczki),

§         ziele angielskie (4 kulki),

§         liść laurowy (2 liście),

§         sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Mięso nacieramy przyprawami: papryką, majerankiem i tymiankiem oraz wyciśniętym czosnkiem i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Następnie obsmażamy je w rondlu na oleju do uzyskania rumianego koloru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostki drobiowe, a następnie dusimy mięso 1 godzinę na wolnym ogniu. W czasie duszenia podlewamy mięso wodą. Gdy duszone mięso będzie już miękkie, studzimy je.

Z pozostałego wywaru w którym dusiło się mięso zrobimy teraz sos pieczeniowy. Z mąki i masła robimy złocistą zasmażkę, a następnie mieszamy ją z wywarem – sos powinien być gęsty.

Przestudzone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin