cytryowo-waniliowa tratwa.odt

(15 KB) Pobierz

CYTRYNOWO-WANILIOWA TRATWA CIASTO BEZ PIECZENIA

 

 

Składniki:

                     200 g herbatników

                     420 g rurek waflowych z kremem o smaku waniliowym (ok.1,5 opakowania)

Składniki na budyń cytrynowy:

                     2 budynie waniliowe bez cukru

                     3/4 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)

                     125 ml soku z cytryny

                     2,5 szklanki wody

                     3/4 kostki masła (w temp. pokojowej)

Składniki na górną warstwę:

                     300 ml śmietanki 30% (schłodzonej)

                     1 duży jogurt naturalny (ok. 370 g)

                     1 galaretka cytrynowa

                     250 ml gorącej wody

Dodatkowo:

                     Cukier puder do posypania

                     Blacha o wymiarach 20×30 cm

Wykonanie:
Na dnie blachy ułożyłam herbatniki. Zrobiłam budyń: do garnka wlałam 2 szklanki wody, wsypałam cukier i zagotowałam. W połowie szklanki wody rozpuściłam budynie. Na gotującą się wodę z cukrem wlewałam rozrobiony budyń cały czas dokładnie mieszając do powstania gęstej konsystencji. Następnie do gorącego budyniu wrzuciłam pokrojone na kawałki masło, wlałam sok z cytryny i wymieszałam za pomocą trzepaczki do momentu aż powstałam jednolita masa. Taką masę wyłożyłam na herbatniki, na masie budyniowej ułożyłam rurki z kremem i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin