Składniki:
• 200 g herbatników
• 420 g rurek waflowych z kremem o smaku waniliowym (ok.1,5 opakowania)
Składniki na budyń cytrynowy:
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 3/4 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)
• 125 ml soku z cytryny
• 2,5 szklanki wody
• 3/4 kostki masła (w temp. pokojowej)
Składniki na górną warstwę:
• 300 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
• 1 duży jogurt naturalny (ok. 370 g)
• 1 galaretka cytrynowa
• 250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
• Cukier puder do posypania
• Blacha o wymiarach 20×30 cm
Wykonanie:Na dnie blachy ułożyłam herbatniki. Zrobiłam budyń: do garnka wlałam 2 szklanki wody, wsypałam cukier i zagotowałam. W połowie szklanki wody rozpuściłam budynie. Na gotującą się wodę z cukrem wlewałam rozrobiony budyń cały czas dokładnie mieszając do powstania gęstej konsystencji. Następnie do gorącego budyniu wrzuciłam pokrojone na kawałki masło, wlałam sok z cytryny i wymieszałam za pomocą trzepaczki do momentu aż powstałam jednolita masa. Taką masę wyłożyłam na herbatniki, na masie budyniowej ułożyłam rurki z kremem i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
spit5