Sol_i_Pieprz_4_2018.pdf

(21340 KB) Pobierz
sierpień-wrzesień 2018 (4/2018)
Cena 5,99 zł
(w tym 8% VAT)
ARA
N
CJ
GW
!D r
u
i , z
w ro
n !
Najsłodszy
smak lata
Co jeść
aby być młodym
i zdrowym?
63
kulinarne
hity
A
SUKCESU
W
KUCHNI
w kuszących
ciastach z owocami
Naleśniki
ze śliwkami
Dzieci
to lubią
Bez cukru
a pyszne!
12
Cukinia papryka pomidor
KOLEKCJA
domowych
przetworów
w obiadach
na
co dzie
i niedziel
4594450
4
4594450
4
sierpień-wrzesień 2018
J
Redaktor prowadząca
eśli szukacie pomysłów na obiad, wybierzcie się nie do supermarketu,
ale na targ. Zobaczcie, jak stragany mienią się czerwienią papryk
i pomidorów, kuszą fioletem śliwek, jeżyn i bakłażanów oraz zachęcają
zielenią cukinii. A między nimi bieleją kalafiory i przykuwają uwagę
słoneczne morele. Soczyste, cudownie pachnące warzywa i owoce
aż się proszą, by wykorzystać je do przekąsek, obiadów i oczywiście
do przetworów. Skuście się również na ulubione owoce i upieczcie ciasto.
U nas znajdziecie ciekawe przepisy na dania z warzywami i słodkości
z owocami, więc próbujcie i rozkoszujcie się smakiem.
Pierś z kaczki na buraczanym pęczotto
7
Rodzina przy stole
4
Obiad na niedzielę
Przystawki z bakłażana i pomidorów,
krem z marchewki oraz buraczane
pęczotto z piersią kaczki
8
Obiad na co dzień
Warzywa rządzą: siedem inspiracji
14
Ciasta i desery
Słodkości z pachnącymi słońcem
owocami
24
Szybkie przekąski
Sycące dania dla zabieganych
26
Dzieci gotują
Naleśniki dobre na każdą porę dnia
28
Domowe napoje
Zdrowe, naturalne i orzeźwiające,
idealne na upały
30
Rozmowa
z Olią Hercules o kuchni zza Buga
54
Dla zdrowia
Z cukrzycą można normalnie żyć
i smacznie jeść
11
Papryki
faszerowane
mięsem
i ryżem
W każdym numerze
32
Hit sezonu
Cukinia w 4 pysznych wydaniach
36
Kolekcja
12 pomysłów na słoiki pełne skarbów
43
Nowości ze sklepowych półek
To warto kupić
44
Blog wyróżniony przez redakcję
Kalafior w nowym wydaniu
46
Sól, pieprz i inne przyprawy
Kurkuma na wagę złota
58
Smaki świata
Tylko jedna taka feta. Z Grecji
62
Akcesoria do kuchni i jadalni
Niezastąpione do robienia przetworów
64
Perfekcyjna gospodyni
Rady, jak dbać o szafki i blaty kuchenne
Sałatka z kalafiorem i kurczakiem
45
Piękna, szczupła i zdrowa
48
Kuchnia fit
Poznaj sekrety młodego wyglądu.
Co ci służy, a czego lepiej unikać
52
Dla urody
Codziennie pomidor: do jedzenia, picia
i... jako maseczka
46
Kurkuma potrafi
zdziałać cuda
48-51
Rady i wskazówki,
jak zatrzymać czas
i wyglądać młodziej.
Dania pełne
cennych
składników
Znajdziesz nas też na Facebooku
https://www.facebook.com/solipieprz
Sól i Pieprz
4/2018
3
4594450
4
RODZINA PRZY STOLE
obiad n
edz l
Menu
PRZYSTAWKI
Faszerowane pomidory
zapiekane
ZUPA
Steki z bak a ana
z sosem tzatziki
Krem z pieczonej
marchewki
Pier z kaczki
na buraczanym
p czotto
DANIE GŁÓWNE
i smacznie
Raz w tygodniu możemy sobie pozwolić na iście królewski obiad.
Bez pośpiechu, elegancko, inaczej niż na co dzień. Z wykwintnymi
przystawkami, oryginalną zupą i wyjątkowym daniem głównym.
Luksusowo
Steki z bakłażana
Z SOSEM TZATZIKI
Na 4 porcje:
1 bakłażan
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
szczypta nasion
kminu rzymskiego
sól
pieprz
Sos tzatziki:
2 małe ogórki gruntowe
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
200 ml jogurtu typu greckiego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej mięty
+ do dekoracji
sól
pieprz
4 Sól i Pieprz
4/2018
4594450
4
Sos: ogórki obrać i bardzo drobno
pokroić. Wymieszać ze zmiażdżo-
nym czosnkiem i resztą składników.
Bakłażana pokroić w 2-cm plastry.
Z obu stron naciąć w kratkę. Sma-
żyć 3 minuty na oliwie. Odwrócić,
oprószyć przyprawami. Dodać masło,
zrumienić. Odwrócić, aby masło pokry-
ło steki. Podawać na gorąco, z sosem.
1 PORCJA:
160 kcal
1
2
Soczysta pr
ek
ka
z niespodzianką
i
d
i
k
Faszerowane
pomidory
ZAPIEKANE
Na 4 porcje:
4 pomidory malinowe
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
5-cm kawałek pora
100 g surowego wędzonego
boczku
mała garść liści szpinaku
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
Boczek pokroić w kostkę i pod-
smażyć na rumiano. Pora oczy-
ścić, drobno posiekać i zeszklić na
maśle. Jajka rozkłócić. Dodać śmie-
tankę, pora i boczek oraz posiekany
szpinak. Doprawić solą i pieprzem,
wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatu-
ry 200°C. Z pomidorów odkroić
wierzchy z szypułkami. Wydrążyć
środki. Pomidory ułożyć na blasze
wyłożonej folią do pieczenia. Obok
włożyć wierzchy. Pomidory napełnić
masą jajeczną z boczkiem. Wstawić
do piekarnika, zapiekać 20 minut.
Pomidory wyłożyć na talerzyki, przy-
kryć wierzchami. Podawać na ciepło.
1 PORCJA:
140 kcal
4/2018
Sól i Pieprz 5
4594450
4
1
Przygotowanie i fot.: Natalia Bogubowicz
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin