ROSÓL.docx

(650 KB) Pobierz

 

Opalany rosół drobiowy

Składniki

Kalkulator
jednostek

·         porcja rosołowa

1/5 kg

·         marchewka

2 szt.

·         por (biała część)

15 cm.

·         seler korzeniowy średniej wielkości

1 szst.

·         pietruszka

2 szt.

·         cebula

1 szt.

·         czosnek

1/2 główki nie obrana

·         lubczyk

2 gałazki

·         ziele angielskie

4 ziarna

·         Kwiat gałki muszkatołowej

1 szt.

·         sól

1 łyżka

·         liść laurowy

3 szt.

·         pieprz czarny ziarnisty

7 ziaren

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1:

Krok 1 - Opalany rosół drobiowy

Sekretem każdej zupy sosu czy galarety , jest odpowiedni podkład , w wielu domach rosół jest tradycyjną zupą na niedzielę, ja stosuje go raczej jako wyrazistą podstawę , którą po przygotowaniu można zamrozić w wygodnych do użycia porcjach, idealnych do podlewania sosów , duszenia i jako baza zup.

Przepisów na rosoły jest wiele mój jest w 100% naturalny i bardzo wyrazisty. Nie lubię dodawania kostek smakowych czy gotowych mieszanek.Dlatego staram się wydobyć ze składników 100% smaku.A sztuczek na to jest kilka.

Porcje rosołową płuczemy , odcinamy kuperki , oczyszczamy z pozostałości piór czy skórek.Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ważne by wlać więcej wody , jeśli chcemy esencjonalnego rosołu , sporo z niej musi odparować) około 3 litry.Samo mięso doprowadzamy do wrzenia, zbierając szumy z powierzchni i od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie myjemy por i kroimy w plasterki, dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, to samo robimy z pietruszką i marchewką, seler obmywamy i kroimy w kostkę wszystkie warzywa powinny mieć jak najgęściej ponacinana powierzchnie skórki gdyż to parę mm pod nią kryją się wszystkie olejki zapachowe na których nam zależy

 

.

 

Krok 2:

Krok 2 - Opalany rosół drobiowy

Pokrojone Warzywa wrzucamy do gotującego się i zszumowanego wywaru.Dodajemy Ziele angielskie, gałązkę lubczyku, ziarna pieprzu,kwiat gałki muszkatołowej i liść laurowy.Całość mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu.

W tym czasie przygotowujemy opalaną cebulkę, na najmniejszym palniku kładziemy mała cebulę i włączamy średni gaz.
Pozwalamy by płomienie opaliły cebulkę i rozgrzały ją w środku.Należy cierpliwie czekać aż cebula zacznie cicho skwierczeć i puszczać sok około 5 min , nie przejmujmy się przypalona skórką ,doda ona jedynie aromatu i koloru.
Tak przygotowana cebule ostrożnie przekładamy do rosołu.

 

 

 

Krok 3:

Krok 3 - Opalany rosół drobiowy

W ten sam sposób zabieramy się za czosnek , jest on dużo delikatniejszy od cebuli i po spaleniu gorzki, wiec w tym przypadku samo opalanie powinno trwać około 3 min.W powietrzu uniesie się naprawdę świetny aromat , który następnie powinien wylądować w naszym kociołku.

Gdy wszystkie składniki bulgoczą w wywarze powinniśmy zakryć garnek pokrywką z ujściem pary, i spokojnie gotować na najmniejszym ogniu 1,5 h . kontrolując czy rosołek zbytnio nie wyparował.

Gdy po przykazanym czasie uznamy wywar za gotowy powinniśmy go posolić ale koniecznie na końcu gdyż sól dodana na początku zamyka pory mięsa. Aby uzyskać lekko mętny bulion zlewamy cześć płynną i wyciskamy widelcem pozostałości z marchewek selera i reszty która zdążyła nasiąknąć rosołkiem po czym dodajemy ja przez sitko do bulionu.

Tak przygotowana bazę po ostygnięciu można przelać do woreczków na lód i zamrozić.

 



Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin