Zagadnienia na egzamin z Biotechnologii.docx

(18 KB) Pobierz

Zagadnienia na egzamin z Biotechnologii - Dietetyka

1.      Podaj przykłady zastosowania biosensorów w analizie żywności.

- Wykrywanie antybiotykow w mleku,

- Oznaczanie mikroflory szkodliwej w mleku,

- Kontrola składu ścieków poprodukcyjnych,

- Oznaczanie alkoholu w napojach alkoholowych

 

 

2.      Cele zastosowań enzymów w przetwarzaniu żywności.

- Ułatwienie otrzymania pożądanych zmian surowca,

- poprawę jakości produktu gotowego

- zmniejszenie kosztów produkcji

 

 

3.      Podaj przykłady zastosowań enzymów w przetwarzaniu żywności w wybranej gałęzi przemysłu spożywczego.

Enzymy amylolityczne stosuje się w cukiernictwie – do odzyskiwania cukru z odpadów cukierniczych

 

 

4.      Metody transformacji genetycznej komórek roślinnych.

wykorzystanie wektora, Elektroporacja, Mikrowstrzeliwanie , Fuzja liposomów, metoda z użyciem PEG

 

 

5.      Rodzaje modyfikacji genetycznych roślin.

 

 

6.      Cele modyfikacji genetycznych zwierząt .

 

 

7.      Zarys  metod stosowanych do tworzenia transgenicznych ssaków, ptaków i ryb.

8.      Wyjaśnij pojęcie biotechnologia i przedstaw jej podział.

9.      Omów i scharakteryzuj zalety i ograniczenia roślinnych systemów biosyntezy białek rekombinowanych.

10.  Przechowywanie i przygotowanie szczepów do procesu biotechnologicznego.

11.  Wymień grupy mikroorganizmów wykorzystywanych w procesach

biotechnologicznych oraz rodzaje prowadzonych fermentacji.

12.  Wymień metody hodowli drobnoustrojów i krótko je scharakteryzuj.

13.  Wymień i opisz fazy wzrostu drobnoustrojów w hodowli okresowej.

14.  Zalety i wady okresowej hodowli drobnoustrojów.

15.  Bioreaktory – budowa (schemat ideowy), cel stosowania.

16.  Podział bioreaktorów ze względu na sposób dystrybucji gazu.

17.  Podział bioreaktorów ze względu na rodzaj wypełnienia.

18.  Podział procesów rozdzielania produktów biosyntezy. Podaj po 2 przykłady do każdej grupy.

19.  Przykłady bioproduktów oraz ich właściwości.

20.  Zastosowanie filtracji do wydzielania bioproduktów.

21.  Charakterystyka wirowania jako metody separacji części nierozpuszczonych z roztworów.

22.  Zasada działania baka wirówki sedymentacyjnej.

23.  Charakterystyka ekstrakcji jako metody wydzielania bioproduktów.

24.  Techniki membranowe jako metody rozdzielania roztworów: podział, charakterystyka, wady i zalety ich stosowania.

25.  Zastosowanie technik chromatograficznych w procesach rozdzielania.

26.  Elektroforeza i precypitacja jako metody oczyszczania biopreparatów.

27.  Na czym polega utrwalanie biologiczne żywności? Podaj nazwy dwóch substancji aktywnych mających zastosowanie w tym procesie.

28.  Wymień 3 produkty żywnościowe, które uzyskuje się w wyniku fermentacji.

29.  Opisz technologię fermentacji wybranego produktu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin