Zagadnienia na egzamin z Biotechnologii - Dietetyka
1. Podaj przykłady zastosowania biosensorów w analizie żywności.
- Wykrywanie antybiotykow w mleku,
- Oznaczanie mikroflory szkodliwej w mleku,
- Kontrola składu ścieków poprodukcyjnych,
- Oznaczanie alkoholu w napojach alkoholowych
2. Cele zastosowań enzymów w przetwarzaniu żywności.
- Ułatwienie otrzymania pożądanych zmian surowca,
- poprawę jakości produktu gotowego
- zmniejszenie kosztów produkcji
3. Podaj przykłady zastosowań enzymów w przetwarzaniu żywności w wybranej gałęzi przemysłu spożywczego.
Enzymy amylolityczne stosuje się w cukiernictwie – do odzyskiwania cukru z odpadów cukierniczych
4. Metody transformacji genetycznej komórek roślinnych.
wykorzystanie wektora, Elektroporacja, Mikrowstrzeliwanie , Fuzja liposomów, metoda z użyciem PEG
5. Rodzaje modyfikacji genetycznych roślin.
6. Cele modyfikacji genetycznych zwierząt .
7. Zarys metod stosowanych do tworzenia transgenicznych ssaków, ptaków i ryb.
8. Wyjaśnij pojęcie biotechnologia i przedstaw jej podział.
9. Omów i scharakteryzuj zalety i ograniczenia roślinnych systemów biosyntezy białek rekombinowanych.
10. Przechowywanie i przygotowanie szczepów do procesu biotechnologicznego.
11. Wymień grupy mikroorganizmów wykorzystywanych w procesach
biotechnologicznych oraz rodzaje prowadzonych fermentacji.
12. Wymień metody hodowli drobnoustrojów i krótko je scharakteryzuj.
13. Wymień i opisz fazy wzrostu drobnoustrojów w hodowli okresowej.
14. Zalety i wady okresowej hodowli drobnoustrojów.
15. Bioreaktory – budowa (schemat ideowy), cel stosowania.
16. Podział bioreaktorów ze względu na sposób dystrybucji gazu.
17. Podział bioreaktorów ze względu na rodzaj wypełnienia.
18. Podział procesów rozdzielania produktów biosyntezy. Podaj po 2 przykłady do każdej grupy.
19. Przykłady bioproduktów oraz ich właściwości.
20. Zastosowanie filtracji do wydzielania bioproduktów.
21. Charakterystyka wirowania jako metody separacji części nierozpuszczonych z roztworów.
22. Zasada działania baka wirówki sedymentacyjnej.
23. Charakterystyka ekstrakcji jako metody wydzielania bioproduktów.
24. Techniki membranowe jako metody rozdzielania roztworów: podział, charakterystyka, wady i zalety ich stosowania.
25. Zastosowanie technik chromatograficznych w procesach rozdzielania.
26. Elektroforeza i precypitacja jako metody oczyszczania biopreparatów.
27. Na czym polega utrwalanie biologiczne żywności? Podaj nazwy dwóch substancji aktywnych mających zastosowanie w tym procesie.
28. Wymień 3 produkty żywnościowe, które uzyskuje się w wyniku fermentacji.
29. Opisz technologię fermentacji wybranego produktu.
Elesmera