zagrożenia_24_11_2015_materiały.pdf

(528 KB) Pobierz
Zagrożenia mogące wystąpić
w żywności
Zagrożenie:
czynnik
biologiczny,
chemiczny
lub
fizyczny
w żywności lub paszy,
bądź stan żywności lub paszy,
mogący powodować negatywne skutki dla
zdrowia.
Rozporządzenie 178/2002, art. 3, pkt 14.
Zanieczyszczenie:
istnienie lub powstanie zagrożenia.
Rozporządzenie 852/2004.
Regulacje:
rozporządzenie Rady (EWG) Nr 315/93
z dnia 8 lutego 1993 r.,
ustanawiające
procedury Wspólnoty w odniesieniu do
zanieczyszczeń żywności;
rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z
dnia
19 grudnia 2006 r.
ustalające najwyższe
dopuszczalne poziomy niektórych
zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
Rozporządzenie 1881/2006
Przy najwyższych dopuszczalnych poziomach należy
zapewnić
możliwie rygorystyczny poziom
rozsądnie osiągalny przy zastosowaniu dobrej praktyki
rolniczej, w zakresie rybołówstwa i produkcji,
uwzględniający ryzyko związane z konsumpcją żywności.
Ochrona zdrowia niemowląt i małych dzieci
grupa szczególnie wrażliwa:
ustalenie najniższych dopuszczalnych poziomów
zanieczyszczeń, które można osiągnąć poprzez staranny
dobór surowców stosowanych do produkcji żywności dla
niemowląt i małych dzieci.
Staranny dobór surowców
produkcja niektórych specjalnych środków spożywczych.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin