zagrożenia_24_11_2015_materiały.pdf
(
528 KB
)
Pobierz
Zagrożenia mogące wystąpić
w żywności
Zagrożenie:
czynnik
biologiczny,
chemiczny
lub
fizyczny
•
w żywności lub paszy,
•
bądź stan żywności lub paszy,
•
mogący powodować negatywne skutki dla
zdrowia.
•
Rozporządzenie 178/2002, art. 3, pkt 14.
•
Zanieczyszczenie:
–
istnienie lub powstanie zagrożenia.
•
Rozporządzenie 852/2004.
Regulacje:
•
rozporządzenie Rady (EWG) Nr 315/93
z dnia 8 lutego 1993 r.,
ustanawiające
procedury Wspólnoty w odniesieniu do
zanieczyszczeń żywności;
•
rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z
dnia
19 grudnia 2006 r.
ustalające najwyższe
dopuszczalne poziomy niektórych
zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
Rozporządzenie 1881/2006
•
Przy najwyższych dopuszczalnych poziomach należy
zapewnić
•
możliwie rygorystyczny poziom
•
rozsądnie osiągalny przy zastosowaniu dobrej praktyki
rolniczej, w zakresie rybołówstwa i produkcji,
•
uwzględniający ryzyko związane z konsumpcją żywności.
•
Ochrona zdrowia niemowląt i małych dzieci
grupa szczególnie wrażliwa:
•
ustalenie najniższych dopuszczalnych poziomów
zanieczyszczeń, które można osiągnąć poprzez staranny
dobór surowców stosowanych do produkcji żywności dla
niemowląt i małych dzieci.
•
Staranny dobór surowców
•
produkcja niektórych specjalnych środków spożywczych.
Plik z chomika:
Elesmera
Inne pliki z tego folderu:
Ochrona konsumenta - wyk+éady I.doc
(132 KB)
ochrona konsumenta-wyk+éady.doc
(232 KB)
OK _RĘKOJMIA_GWARANCJA_info_umowy_24_11_2015 _stacjo_wybrane materiały.pdf
(220 KB)
OK _um_ poza lok i na odl_17_11_2015_stacjo_wyb rane_materiały.pdf
(321 KB)
-urzęd_ kont_10_11_2015_stacjo_materiały.pdf
(465 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIOLOGICZNA OCENA ZYWNOSCI
biotechnologia
biotechnologia 2013
Biotechnologia SGGW
ochrona konsumenta SGGW
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin