Trwałość ładunków jest to ich zdolność zachowania dobrej jakości w określonym czasie.
Klasyfikacja ładunków ze względu na trwałość:
1. Nietrwałe
2. Trwałe
Metody konserwacji ładunków:
- chłodzenie – dla ładunków wymagających obniżenia temperatury normalnej (20˚C).
Temperatura w chłodni wynosi od 0 do 20 stopni. Chłodnie służą do przewożenia owoców i warzyw. Specyficzną temperaturę przewozu dla określonych roślin określa się na termohydrografie. Wilgotność względna w chłodni musi być duża.
- mrożenie – dotyczy głównie mięsa. Przyjętą temperaturą jest -18˚C. Teoretycznie,
ładunek jest zamrożony, gdy środek jego masy ma -8˚C. Ładunek będzie świeży tym dłużej, im niższą temperaturę zastosujemy. Dlatego też najnowsze chłodnie potrafią zamrażać mięso w bardzo krótkim czasie, nawet do -70˚C, unikając zniszczenia tkanki przez sopelki lodu.
Ładunki wcześniej utrwalone przewozimy w zwykłych warunkach otoczenia. Do
ładunków takich należy np mięso w puszkach. Do metod utrwalających należy pasteryzacja (do 100˚C przez dłuższy czas), sterylizacja (powyżej 100˚C przez conajmniej 15 min.), tyndializacja (wielokrotne powtarzanie pasteryzacji), liofilizacja (zamrażanie w bardzo niskich temperaturach, sublimacja, odwadnianie za pomocą podciśnienia). Pierwsze trzy procesy niszczą drobnoustroje. Liofilizacja zmniejsza ich aktywność do 0 (inaktywacja), jednak nie zabija drobronustrojów. Innymi metodami jest cukrzenie, salenie, wędzenie, suszenie (wydłuża trwałość np. przypraw, owoców).
Ładunki trwałe to przede wszystkim surowce. Nie zmieniają swojego stanu w procesie transportowym.
Podział ze względu na KKŁ – Inherentne właściwości:
1. Obojętne – ładunki niepodatne na działanie żadnych czynników zewnętrznych. Nie są uciążliwe dla innych ładunków (np. kruszywa mineralne takie jak żwir)
2. Specyficzne – ładunki wrażliwe na conajmniej 1 czynnik zewnętrzny albo powodują jeden rodzaj negatywnego oddziaływania na otoczenie.
3. Delikatne – ładunki podatne na conajmniej 2 czynniki zewnętrzne (np. drewno, wrażliwe na promienie UV, wilgoć, drobnoustroje)
sakkaczek