30.10.2013r.docx

(8 KB) Pobierz

30.10.2013r.

Rośliny okopowe (ziemniaki, buraki).

 

Wykorzystanie ziemniaka:

-pasza – 36,8%;

-spożycie (bezpośrednia konsumpcja i przetwórstwo spożywcze) – 19,1% (frytki, czipsy);

-przetwórstwo przemysłowe – przemysł ziemniaczany i gorzelnictwo – 16,6%;

-eksport – 0,3%;

-sadzeniaki – 11,2%;

-straty w czasie przechowywania – 16%.

 

Cechy roślin okopowych:

-wytwarzany plon znajduje się pod powierzchnią gleby;

-mają długi okres wegetacji;

-trzeba pod nie stosować obornik, może być słoma z dodatkiem azotu;

-pozostawiają po sobie dobre stanowisko dla roślin następczych;

-wytwarzają małą ilość suchej masy;

-należy pod nie stosować duże dawki nawozów mineralnych.

 

Nie są tanie w technologii uprawy.

Ziemniak – 90% upraw bardzo słabo plonują; narażony na, np. stonkę, zarazę ziemniaczaną; stosuje się 1,5 oprysków.

 

Budowa morfologiczna:

-owoce;

-kwiaty;

-liść;

-stolon (łodyga podziemna);

-łodyga;

-oczko i brew;

-korzenie.

 

Dowody na łodygowe pochodzenie bulwy zimniaka:

-spiralny układ oczek na bulwie odpowiadający układowi liści na łodydze (spirala genetyczna);

-budowa oczka i występowanie pod oczkiem.

 

Rodzaje kiełków:

-wyrośnięty w półmroku;

-etiolowany (wyrośnięty w ciemności);

-świetlny (wyrośnięty na świetle).

 

Barwy skórki:

-czerwona;

-plamista;

-żółta.

 

Deformacje bulw:

-dzieciuchowatość – tworzenie wtórnych bulw;

-paciorkowatość;

-przerastanie kiełkujących bulw;

-zniekształcenie bulwy.

 

Przekrój podłużny przez bulwę:

1.korek;

2.miękisz kory pierwotnej i łyko zewnętrzne;

3.kambium;

4.drewno;

5.łyko wewnętrzne (elementy łyka rozmieszczone w miękiszu);

6.rdzeń;

7.pączek;

8.stolon.

 

Skład chemiczny:

-sucha masa – 23,7%;

-skrobia – 17,5%;

-włókno surowe – 0,71%;

-białko – 2%;

-lipidy – 0,12%;

-składniki popielne – 1,1%;

-witamina C – 10-25mg/100g;

-glikoalkoidy (solanina) – 2-10mg/100g;

-azotany (NO3) – 4-25mg/100g.

 

Zawartość suchej masy w bulwie ziemniaka (%):

-wysoka >23%;

-średnia 20-23%;

-niska <20%.

 

Zawartość skrobi:

-bardzo niska <13;

-niska 13-14,4;

-średnia 14,5-15,9;

-średnio wysoka 16-17,4;

-

 

Typy kulinarne:

-A – zwięzły (sałatkowy) – bulwy nie rozpadają się po ugotowaniu; przydatny na konserwy, sałatki;

-B – średnio zwięzły (wszechstronnie użytkowy) – bulwy lekko pękają na powierzchni po ugotowaniu; przydatny na frytki;

-C – mączasty – bulwy podczas gotowania pękają lub rozpadają się na większe części; przydatny na puree, czipsy, placki ziemniaczane;

-D - …………

 

Podział odmian ziemniaka wg wczesności (długości okresu wegetacji):

-bardzo wczesne – do 90 dni;

-wczesne 90-105 dni;

-średnio wczesne 105-120 dni;

-średnio-późne 121-135 dni;

-późne 1356-150 dni;

-bardzo późne >150 dni.

 

W obrębie odmian jadalnych i skrobiowych wyróżnia się następujące kierunki użytkowe ziemniaka:

-jadalne do bezpośredniego spożycia;

-jadalne na zaopatrzenie jesienno-zimowe;

-na przetwórstwo spożywcze;

-dla krochmalnictwa;

-dla gorzelnictwa;

-na paszę;

-na sadzeniaki.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin