wykład 3.docx

(14 KB) Pobierz

14.10.2013

Regulacja długoterminowa

Przyjmowanie pokarmu zachodzi w określonym, dłużej trwającym okresie czasu, np. w okresie ciąży, laktacji, w sezonie zimowym i osobników wysokoprodukcyjnych, rosnących lub starych. Nadrzędną rolę odgrywają informacje neurohumoralne z zapasowej tkanki tłuszczowej, uwalniającej z budujących ją adipocytów szeregu hormonów, tj. adypsyna, galamina, leptyna.

 

Trawienie pokarmu i wchłanianie składników odżywczych u zwierząt.

Charakterystyka układu trawiennego:

-układ trawienny(aparat trawienny) jest układem jednoczącym szereg narządów, które w organizmie współpracują z sobą w zakresie przeróbki mechanicznej i chemicznej treści pokarmowej, jej transportu oraz wchłaniania strawionych w nim składników pokarmowych;

-pod względem strukturalnym, układ trawienny jest kanałem penetrującym wnętrze organizmu od jamy ustnej do odbytu; stąd wywodzi się powszechnie stosowany w praktyce synonimicznym termin – przewód pokarmowy;

-budowa układu trawiennego i poszczególnych gatunków zwierząt, jest wynikiem ukształtowanej ewolucyjnie jego przydatności funkcjonalnej, ściśle związanej z jakością pobieranego w środowisku naturalnym pokarmu.

 

Budowa układu pokarmowego:

-jama ustna;

-gardziel;

-przełyk;

-żołądek:             

*żołądek jednokomorowy prosty u zwierząt mięsożernych (pies, kot, lis, norka, tchórz);

*żołądek jednokomorowy złożony u świni (uchyłek żołądka), u konia (worek ślepy);

*żołądek wielokomorowy u zwierząt przeżuwających (krowa, owca, koza) – żwacz, czepiec, księgi, trawieniec;

-jelito cienkie: jelito ślepe, okrężnica (część wstępująca, środkowa, część zstępująca), jelito proste;

-odbyt;

-wątroba;

-trzustka.

 

Zespoły układu pokarmowego na podstawie ich przydatności funkcjonalnej:

-zespół pierwszy: jama ustna, gardło, przełyk; służy do:

              *pobierania pokarmu za pomocą warg, języka i zębów;

              *nasycenie śliną pobranego pokarmu;

              *trawienia enzymatycznego za pomocą enzymów śliny;

              *formowania kęsów pokarmowych przy udziale śliny, ślinianek, języka i podniebienia;

              *transportu kęsa pokarmowego do żołądka za pomocą gardła i przełyku;

-zespół drugi: żołądek, jelito cienkie z jego gruczołami śródściennymi, zaściennymi; służy do:

              *enzymatycznego trawienia pokarmu do prostszych składników pokarmowych;

              *wchłaniania składników odżywczych do krwi;

 

 

-zespół trzeci: jelito ślepe, okrężnica, jelito proste, odbyt; służy do:

*wchłaniania wody, elektrolitów z półpłynnej masy pokarmowej i stopniowego jej zagęszczenia;

              *trawienia bakteryjnego niestrawionego w jelicie cienkim pokarmu;

              *syntezy niektórych witamin, głównie z grupy B;

              *formowania mas kałowych o konsystencji charakterystycznej dla poszczególnych gatunków;

              *wydalania kału z organizmu.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin