14.10.2013
Regulacja długoterminowa
Przyjmowanie pokarmu zachodzi w określonym, dłużej trwającym okresie czasu, np. w okresie ciąży, laktacji, w sezonie zimowym i osobników wysokoprodukcyjnych, rosnących lub starych. Nadrzędną rolę odgrywają informacje neurohumoralne z zapasowej tkanki tłuszczowej, uwalniającej z budujących ją adipocytów szeregu hormonów, tj. adypsyna, galamina, leptyna.
Trawienie pokarmu i wchłanianie składników odżywczych u zwierząt.
Charakterystyka układu trawiennego:
-układ trawienny(aparat trawienny) jest układem jednoczącym szereg narządów, które w organizmie współpracują z sobą w zakresie przeróbki mechanicznej i chemicznej treści pokarmowej, jej transportu oraz wchłaniania strawionych w nim składników pokarmowych;
-pod względem strukturalnym, układ trawienny jest kanałem penetrującym wnętrze organizmu od jamy ustnej do odbytu; stąd wywodzi się powszechnie stosowany w praktyce synonimicznym termin – przewód pokarmowy;
-budowa układu trawiennego i poszczególnych gatunków zwierząt, jest wynikiem ukształtowanej ewolucyjnie jego przydatności funkcjonalnej, ściśle związanej z jakością pobieranego w środowisku naturalnym pokarmu.
Budowa układu pokarmowego:
-jama ustna;
-gardziel;
-przełyk;
-żołądek:
*żołądek jednokomorowy prosty u zwierząt mięsożernych (pies, kot, lis, norka, tchórz);
*żołądek jednokomorowy złożony u świni (uchyłek żołądka), u konia (worek ślepy);
*żołądek wielokomorowy u zwierząt przeżuwających (krowa, owca, koza) – żwacz, czepiec, księgi, trawieniec;
-jelito cienkie: jelito ślepe, okrężnica (część wstępująca, środkowa, część zstępująca), jelito proste;
-odbyt;
-wątroba;
-trzustka.
Zespoły układu pokarmowego na podstawie ich przydatności funkcjonalnej:
-zespół pierwszy: jama ustna, gardło, przełyk; służy do:
*pobierania pokarmu za pomocą warg, języka i zębów;
*nasycenie śliną pobranego pokarmu;
*trawienia enzymatycznego za pomocą enzymów śliny;
*formowania kęsów pokarmowych przy udziale śliny, ślinianek, języka i podniebienia;
*transportu kęsa pokarmowego do żołądka za pomocą gardła i przełyku;
-zespół drugi: żołądek, jelito cienkie z jego gruczołami śródściennymi, zaściennymi; służy do:
*enzymatycznego trawienia pokarmu do prostszych składników pokarmowych;
*wchłaniania składników odżywczych do krwi;
-zespół trzeci: jelito ślepe, okrężnica, jelito proste, odbyt; służy do:
*wchłaniania wody, elektrolitów z półpłynnej masy pokarmowej i stopniowego jej zagęszczenia;
*trawienia bakteryjnego niestrawionego w jelicie cienkim pokarmu;
*syntezy niektórych witamin, głównie z grupy B;
*formowania mas kałowych o konsystencji charakterystycznej dla poszczególnych gatunków;
*wydalania kału z organizmu.
Gacololo00