Kotlety mielone według przepisu mojej babci. „Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam”.
Jeżeli lubisz to danie, mamy dla Ciebie doskonały przepis na kotlety mielone naszych babć.
· 60 dag schabu karkowego
· 60 dag łopatki wieprzowej
· 3 duże jajka
· 2 cebule średnie
· 3/4 szklanki bułki tartej(jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
· sól
· 1/2 szklanki wody
· pieprz ziołowy lub prawdziwy
· ząbek czosnku jeżeli lubimy
· tłuszcz do smażenia
Mięso zmiel razem z cebulą, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, jajka i wodę. Teraz uformuj kotlety, maczając ręce w wodzie, ale nie panieruj ich. Smaż na patelni z obu stron. Przełóż kotlety do rondla, wlej tłuszcz z patelni, dolej ¼ szklanki wody, szybko przykryj i zostaw na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli lubisz chrupiące kotlety, smaż je przewracając kilka razy na obie strony.
A-n-i-t-a