Kotlety mielone według przepisu.docx

(66 KB) Pobierz

Kotlety mielone według przepisu mojej babci. „Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam”.

Kotlety mielone według przepisu mojej babci. „Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam”.

 

Kotlety mielone to bardzo popularna, polska potrawa. Nic dziwnego. Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i idealnie komponują się z ziemniakami i buraczkami.

Jeżeli lubisz to danie, mamy dla Ciebie doskonały przepis na kotlety mielone naszych babć.

Składniki

·          60 dag schabu karkowego

·          60 dag łopatki wieprzowej

·          3 duże jajka

·          2 cebule średnie

·          3/4 szklanki bułki tartej(jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)

·          sól

·          1/2 szklanki wody

·          pieprz ziołowy lub prawdziwy

·          ząbek czosnku jeżeli lubimy

·          tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Mięso zmiel razem z cebulą, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, jajka i wodę. Teraz uformuj kotlety, maczając ręce w wodzie, ale nie panieruj ich. Smaż na patelni z obu stron. Przełóż kotlety do rondla, wlej tłuszcz z patelni, dolej ¼ szklanki wody, szybko przykryj i zostaw na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli lubisz chrupiące kotlety, smaż je przewracając kilka razy na obie strony.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin