Brandade - potrawa prowansalska.rtf

(6 KB) Pobierz
Brandade - potrawa prowansalska

Brandade - potrawa prowansalska

 

Składniki:

30-35 dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej (mogą być mrożone)

2/3 szklanki mleka

cebula

2-3 ugotowane ziemniaki

2 ząbki czosnku

2 łki oliwy

2 łki soku z cytryny

2-4 łki gęstej śmietany

kilka kaparów

kilka plasterków pomidora

l

świeżo zmielony pieprz

 

Rybę posól i oprósz pieprzem, następnie zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Zimną już rybę wyjmij z mleka, podziel widelcem na kawałki i usuń z niej wszystkie ości.

 

Cebulę i ziemniaki zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj czosnek i kawałki ryby. Nadal miksuj, aż masa będzie gładka. Wtedy wlej oliwę, sok z cytryny i śmietanę - jeszcze raz wszystko zmiksuj. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny i śmietany.

 

Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj kaparami i plasterkami pomidora (bez skórki). Podawaj z grzankami, krakersami lub chrupkim chlebem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin