Przemysław Ćwik, Dziennikarz Onetu
Witamina C to "najpopularniejsza" witamina sezonu jesienno-zimowego. Zazwyczaj kojarzy nam się z cytrusami i tabletkami w żółtej powłoczce, po które sięgamy przy pierwszych objawach przeziębienia. Źródła witaminy C lepiej jednak włączyć do menu na stałe, bo jej działanie prozdrowotne jest trudne do przecenienia. Na szczęście można ją znaleźć w całej gamie produktów naturalnych – liczniejszych niż pastylki i suplementy dostępne w aptekach.
Owoce dzikiej róży to jedno z najlepszych na naszej szerokości geograficznej naturalnych źródeł witaminy C Foto: Magdalena Kucova / Shutterstock
· Przeciwszkorbutowe działanie witaminy C
· Witamina C - antybakteryjna i antyrakowa
· Skutki niedoboru witaminy C
· Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
· Straty witaminy C
· Najlepsze źródła witaminy C
· Najlepsze roślinne źródła witaminy C
· Najlepsze zwierzęce źródła witaminy C
Witaminy to związki organiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, których organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć w odpowiednich ilościach. Jednym z nich jest witamina C, regulująca szereg procesów życiowych, w tym np. przyswajanie żelaza czy syntezę kolagenu. Co ciekawe, związek ten, przez chemików określany częściej jako kwas askorbinowy, nie jest witaminą dla większości zwierząt, potrafią one bowiem syntetyzować go samodzielnie. Ludzie muszą w tym zakresie polegać na właściwej diecie, bo to pokarm jest głównym źródłem witamin w naszym organizmie (wyjątkiem jest witamina D, którą uzyskujemy również w procesie biofotosyntezy). A w przypadku witaminy C – głównie warzywa i owoce.
O tym, że warzywa i owoce to podstawa zdrowia, wiedzą dzisiaj nawet przedszkolaki. Te lepiej zorientowane skojarzą z witaminą C nawet jabłko czy cytrynę. Niestety świadomości tej nie posiadali marynarze wieków minionych, którzy padali jak muchy wskutek niedoboru kwasu askorbinowego. W wielomiesięczne morskie wojaże zabierali mięso, tłuszcz i przetwory zbożowe. Warzyw i owoców nie opłacało się brać na pokład ze względu na ich niską wartość kaloryczną. Skutki tej kalkulacji były opłakane. Szacuje się, że od początku XVI do końca XVIII w. co najmniej dwa miliony żeglarzy zmarło na szkorbut – chorobę wywoła...
Maldinka