i1_Frytownica.doc

(45 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE FRYTOWNICY

 


UWAGI OGÓLNE

 

Do pracy może przystąpić pracownik posiadający:

·    przeszkolenie wstępne ogólne i stanowiskowe bhp oraz p.poż.

·    dobry stan zdrowia potwierdzony orzeczeniem lekarskim.

 

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRZED

ROZPOCZĘCIEM PRACY

 

Pracownik powinien:

·    zapoznać się z dokumentacją techniczno- ruchową urządzenia

·    założyć odzież i obuwie robocze oraz niezbędne środki ochrony indywidualnej

·    przemyśleć bezpieczny przebieg pracy

·    przed uruchomieniem frytownicy należy sprawdzić stan techniczny urządzenia

·    przygotować odpowiednią ilość i rodzaj surowców potrzebnych do wykonania pracy.

 

Przed rozpoczęciem pracy pracownik

powinien starannie umyć ręce.

 

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA

 

1.       Urządzenie może być podłączone wyłącznie do gniazdka z uziemieniem.

2.       Zabrania się przykrywania bądź zapychania (np. ścierką, talerzem itp.) wylotów kratki odprowadzającej pokrywy filtrem oparów.

3.       Poziom tłuszczu powinien zawsze znajdować się pomiędzy najniższym a najwyższym wskaźnikiem.

4.       Zabrania się rozpuszczania tuszu (frytury) w bloku w koszu frytownicy lub w mikrofiltrze.

5.       Kosz frytownicy należy, opuszczać powoli do znajdującego się we frytownicy gorącego tłuszczu przy pomocy specjalnego uchwytu.

6.       W żadnym wypadku nie należy korzystać z pustej frytownicy, tzn. bez oleju lub frytury (tłuszczy stałych).

7.       Nie należy przeładowywać kosza frytownicy.

8.       Zabrania się używania uszkodzonej frytownicy.

 

CZYSZCZENIE

 

W celu oczyszczenia rytownicy należy w pierwszej kolejności wyjąć wtyczkę z gniazdka, następnie oczyścić, następnie oczyścić zewnętrzne powierzchnie i górną część pokrywy. Wewnętrzne powierzchnie garnka frytownicy można oczyścić, przy. Każdej wymianie tłuszczu. Po opróżnieniu garnka 'należy wytrzeć wnętrze kuchennym ręcznikiem papierowym, a następnie przemyć je wodą z odpowiednim środkiem myjącym. Następnie wnętrze frytownicy należy spłukać i dokładnie osuszyć.

UWAGA!   Frytownica nie może być nigdy zanurzona w wodzie lub trzymana pod bieżącą wodą.

 

NAPRAWA l KONSERWACJA

 

Napraw i konserwacji może dokonywać tylko osoba uprawniona do wykonywania tych czynności.

 

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY

 

Pracownik powinien:

·    wyłączyć wszystkie maszyny i urządzenia i odpowiednio je zabezpieczyć

·    dokładnie posprzątać stanowisko pracy

·    używane narzędzia umyć, zdezynfekować, osuszyć i umieścić je w przeznaczonym do tego celu miejscu

·    Sprawdzić czy pozostawione stanowisko pracy nie stanowi żadnych zagrożeń.

 

POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU

ZAPALENIA SIĘ TŁUSZCZU

 

UWAGA!   W przypadku zapalenia się tłuszczu, należy wyjąć wtyczkę z kontaktu (odciąć dopływ energii elektrycznej) i zakryć frytownicę pokrywą, w razie potrzeby należy użyć odpowiedni sprzęt gaśniczy. Nigdy nie należy do gaszenia tłuszczu używać wody!

 

OGÓLNE ZASADY BHP

 

Pracownik zobowiązany jest:

·    wykonywać pracę w sposób zgodny z zasadami i przepisami bhp,

·    dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy,

·    stosować środki ochrony indywidualnej i grupowej, a także używać odzież i obuwie robocze zgodnie z przeznaczeniem,

·    bezzwłocznie zawiadomić przełożonego o wypadku przy pracy lub istniejącym zagrożeniu,

·    w razie potrzeby należy poszkodowanemu udzielić pierwszej pomocy, a miejsce wypadku zabezpieczyć do czasu przybycia zespołu powypadkowego,

·    poddawać się obowiązującym badaniom lekarskim i szkoleniom z zakresu bhp i p-poż,

·    współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.

 

Opracowano na podstawie:

1. Kodeksu pracy.

2. Dokumentacji techniczno-ruchowej.

3. RMP i PS z dnia 26.09.1997r. Dz. U. Nr 129, poz. 884, w sprawie ogólnych przepisów bhp.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin