INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE FRYTOWNICY BOSCH
Do obsługi frytownicy może być dopuszczony pracownik, który:
· został dokładnie zapoznany z teoretyczną i praktyczną obsługą frytownicy,
· ukończył szkolenie wstępne w zakresie bhp i ppoż.,
· posiada stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy, potwierdzony świadectwem lekarskim,
Do pracy należy przystąpić wypoczętym i trzeźwym, ubranym w przydzieloną odzież roboczą i odpowiedni sprzęt ochrony indywidualnej.
CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY:
Pracownik powinien:
· Szczegółowo zapoznać się ze stanowiskową instrukcją bhp znajdującą się na stanowisku pracy,
· Ustaw kuchenkę na równej, stabilnej powierzchni,
· Sprawdzić stan frytownicy oraz stan przewodów zasilających,
· Zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności na stanowisku,
· Upewnić się czy rozpoczęcie pracy nie spowoduje zagrożeń dla osób przebywających na tym stanowisku pracy lub w jego bezpośrednim otoczeniu.
UWAGA: W razie stwierdzenia jakichkolwiek uszkodzeń, czy usterek nie wolno podejmować pracy. Należy niezwłocznie powiadomić o tym swojego bezpośredniego przełożonego w celu szybkiej ich likwidacji. Dopiero po upewnieniu się, że zostały one usunięte pracownik może przystąpić do wykonania zadania.
CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY:
· napełnić zbiornik olejem tak, aby poziom był pomiędzy oznaczeniami MIN i MAX,
· używać do obsługi przycisków i uchwytów ze względu na wysoką temperaturę,
· panel kontrolny nigdy nie może być zanurzony w wodzie lub innych płynach oraz myty pod bieżącą wodą,
· przed opróżnieniem i oczyszczeniem frytownicy należy całkowicie wystudzić olej,
· usuwać nadmiar lodu z żywności, aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju,
· sprawdzić, czy przewód zasilający frytownicy nie dotyka gorących powierzchni oraz czy nie zwisa poza krawędź stołu,
· stosować się do wskazówek i zaleceń przełożonych,
· w przypadku przerwy w dostawie prądu należy wyłączyć obsługiwane urządzenie od zasilania.
CZYNNOŚCI ZABRONIONE:
Pracownikowi nie wolno:
· użytkować uszkodzonej lub niesprawnej frytownicy,
· dokonywać samodzielnie napraw, w szczególności napraw instalacji elektrycznej,
· pozostawiać pracującej frytownicy bez nadzoru,
· umieszczać urządzenia w pobliżu lub na miejscach będących źródłem ciepła,
· przenosić i przesuwać frytownicy podczas pracy,
· pozostawiać wody w zbiorniku na olej ,
PO ZAKOŃCZENIU PRACY NALEŻY:
· odłączyć urządzenie przed czyszczeniem oraz kiedy nie jest używane,
· oczyścić pojemnik na olej oraz koszyk,
· uporządkować stanowisko pracy,
· w razie stwierdzenia uszkodzenia lub awarii frytownicę odłączyć od zasilania i poinformować przełożonego,
· w przypadku pożaru należy postępować zgodnie z instrukcją ochrony przeciwpożarowej,
· każdy zaistniały wypadek zgłaszać natychmiast przełożonemu,
· poszkodowanym udzielić pierwszej pomocy.
Opracował: Zatwierdził:
jmichno0