Dietetyczna książka kucharska 1986.pdf

(31297 KB) Pobierz
Dietetyczna
książka
kucharska
pod redakcja Zofii Wieczorek-Chełmińskiej
Dietetyczna
książka
kucharska
wydaniem
pod redakcja
mgr inż.
Zofii W ieczorek-Chełm ińskiej
Warszawa 1986
Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich
AUTORZY:
mgr inż. Zofia Wieczorek-Chełmińska
mgr Aleksandra Dwornicka
mgr Anna Rudnicka
Maria Zbyszewska
©Copyright by Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich
Warszawa 1978,1984,1986
Redaktor mgr
Danuta Koncewiczowa
Redaktor techniczny
Janina Wiechcińska
Korektor mgr
Alicja Tadeusiak
Projekt okładki
Joanna Makuch
ISBN 83-200-1186-8
4HSz.until.E.o.T!
PAŃSTWOWY ZAKŁAD WYDAWNICTW LEKARSKICH
WARSZAWA 1986
Wydanie III. Nakład 200 000 + 225 egz. Format A5
Objętość: ark. wyd. 39,7; ark. druk. 37,0
Papier offsetowy kl. V, 71 g, rola 86 cm
z Myszkowskich Zakładów Papierniczych.
Oddano do druku z gotowych diapozytywów w czerwcu 1986 r.
Druk i oprawę ukończono w grudniu 1986 r.
Zam. nr 1510/86 P-36
ZAKŁADY GRAFICZNE W GDAŃSKU
Gdańsk, ul. Trzy Lipy 3
PRZEDMOWA DO WYDANIA III
Cały. nakład pierwszego wydania „Dietetycznej książki kucharskiej"
szybko zniknął z półek księgarskich. Liczne listy i telefony od lekarzy
i pacjentów, skierowane do autorek, świadczą o przydatności tej publi­
kacji w lecznictwie 'dietetycznym. W praktyce daje się zauważyć coraz
większą potrzebę nowoczesnych przepisów kulinarnych.
Badania prowadzone przez Światową Organizację Zdrowia i przez roz
ne placówki naukowe w poszczególnych krajach nad sposobem żywienia
i jego wpływem na stan zdrowia człowieka stwierdzają wiele nieprawi­
dłowości w zakresie odżywiania ludności na świecie.
Wyciągnięte z tego wnioski zmierzają do zmiany profilu żywienia
w celu podniesienia zdrowotności ludzi. Potrawy według przepisów ku­
chni tradycyjnej są drogie i zbyt obciążające układ trawienny, wątrobę
i trzustkę.
Nowoczesna technologia sporządzania potraw odbiega od tradycyjnych
metod. W leczeniu i profilaktyce różnych chorób, zwłaszcza cywilizacyj­
nych, zaleca się gotowanie w wodzie i parze, pieczenie w alufolii, perga­
minie, na rożnie, na ruszcie, smażenie bez tłuszczu oraz duszenie z uwzglę­
dnieniem obsmażania na patelniach teflonowych bez tłuszczu, gdyż tłu ­
szcze smażone są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Ilość tłuszczu w po­
trawach powinna być ograniczona. Tłuszcze zwierzęce w znacznym stop­
niu należy zastąpić tłuszczami pochodzenia roślinnego, zawierającymi
wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Przepisy na potrawy zamieszczone w niniejszej książce uwzględniają
nowoczesne metody kulinarne.
Książka ta została napisana z myślą o ułatwieniu pracy dietetyczkom
zatrudnionym w szpitalach, sanatoriach i innych zakładach leczniczych
oraz w celu ułatwienia przygotowywania potraw dla ludzi realizujących
zalecenia lekarskie w warunkach domowych.
Książka ta może być przydatna do nauczania technologii potraw die­
tetycznych na wydziałach dietetyki w medycznych studiach zawodowych
i technikach gastronomicznych.
Autorki podzieliły tę publikację na trzy części. Część pierwsza obej­
muje podział i charakterystykę produktów spożywczych, nowoczesne me­
tody technologiczne przyrządzania potraw oraz miary gospodarcze. Część
druga podaje przepisy szczegółowe na potrawy stosowane w dietetyce
klinicznej oraz w codziennym racjonalnym żywieniu. Potrawy zostały
Zgłoś jeśli naruszono regulamin