Zofia Maciesowicz - Dania jarskie 1979.pdf

(19642 KB) Pobierz
Zofia Maciesowicz
D ania jarskie
Zofia Maciesowicz
Dania
jarskie
Wydawnictwo • WATRA •
Warszawa 1979
Ilustracje
i
okładka
Anna Deszkiewicz
Recenzent
mgr Anna Ners
R edaktor
Alina Stradecka
R edaktor techniczny
Teresa Kierzkowska
K orektor
Danuta Witkowska
P R IN T E D I N P O L A N D
W S Z E L K IE P R A W A Z A S T R Z E Ż O N E
ISBN 83-225-0026-2
4HSz.until.E.o.T!
WYDAWNICTWO „WATRA”
W arszawa 1979. Wydanie I.
Ark. wyd. 12,0. Ark. druk. 12,0
Nakład 30 000+250 egz. Form at A5.
Symbol 10287/RK. P apier druk. sat. kl. V. Form at 61X86.
Maszynopis oddano do składu we wrześniu 1978 r.
Podpisano do druku w kw ietniu 1979 r.
D ruk ukończono w m aju 1979
r.
Cena zł 36,— J-8-56
Rzeszowskie Zakłady Graficzne. Zam. 2777/78.
O odżywianiu
słów kilka
Co to jest kuchnia jarska
(wegetar iani zm)
Zanim nauka określiła wytyczne prawidłowego żywienia, czło­
wiek w doborze składu pożywienia opierał się na doświadczeniu
oraz kierował się własnymi upodobaniami. W starożytnej Grecji
na 500 lat p.n.e. filozof Pitagoras, żyjący podobno 99 lat, zalecał
wstrzemięźliwość w jadle i napoju oraz uprawianie ćwiczeń cie­
lesnych, jako podstawę do zachowania zdrowia i przedłużenia
życia. Żywił się głównie produktami roślinnymi, nie jadał mięsa
i nie pił wina, można więc uznać go za pierwszego propagatora
wegetarianizmu. Podobno również starożytni dowiedli, że jarosze
żyją dłużej, cieszą się dobrym zdrowiem, są przy tym łagodni,
pogodni i mniej agresywni w stosunkach z otoczeniem. Czy jest
to prawda, mogą dziś ocenić współcześni jarosze, a żeby było
obiektywniej — najbliżsi z ich grona.
y
Zgłoś jeśli naruszono regulamin