przepisy z książeczki na wypieki.doc

(34 KB) Pobierz
FOCCACIO1

FOCCACIO1

 

·         100 ml ciepłej wody

·         25 g drożdży

·         1 łyżka cukru [1,5 h]

·         50g oliwy [2ł]

·         500g mąki [300]

·         Sól

 

220°C - 20-25 min.

210°C – 20 min.

 

FOCCACIO 2

·         600g mąki [1/2 grysik + mąka 0]

·         340 ml ciepłej wody

·         50 ml oliwy

·         10g świeżych drożdży

·         2 łyżeczki cukru

·         Sól

1.      wszystko wymieszać, wyrobić

2.      3 godziny do wyrośnięcia

3.      podzielić ciasto na 4 części

4.      nadzienie

5.      250°C/50-60 min.

 


PIZZA1

·         250g mąki [300 metric]

·         150 ml ciepłej wody

·         7g drożdży instant

·         Sól – duża szczypta

·         1łyżka oliwy z oliwek

1.      Przesiać mąkę

2.      do ciepłej wody drożdże, wymieszać i odstawić,

3.      dodać wszystko do mąki, wymieszać i wyrobić jednorodną kulę [można ją zamrozić]

4.      świeże ciasto skropić oliwą, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce

5.      wyrośnięte rozciągać dłońmi [ nie wałkować]

6.      250°C/6min

 

PIZZA2

 

·         1kg mąki -550

·         100g świeżych drożdży

·         50g cukru

·         200 ml ciepłej wody

·         Szczypta soli

·         2 łyżki oliwy

 

SOS:

·         Pomidory w puszce 400g

·         Mała cebula

·         Sól

·         Pieprz

·         30 ml oliwy

·         Bazylia, oregano

 

PIZZA na patelnię

·         450g mąki

·         250g jogurt

·         40 ml wody + drożdże + oliwa + sól

·         Sos pomidorowy, mozzarela, oliwa, bazylia

 

1.      podzielić ciasto na 3 części

2.      posmarować oliwą i przykryć aby wyrosło.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin