FOCCACIO1
· 100 ml ciepłej wody
· 25 g drożdży
· 1 łyżka cukru [1,5 h]
· 50g oliwy [2ł]
· 500g mąki [300]
· Sól
220°C - 20-25 min.
210°C – 20 min.
FOCCACIO 2
· 600g mąki [1/2 grysik + mąka 0]
· 340 ml ciepłej wody
· 50 ml oliwy
· 10g świeżych drożdży
· 2 łyżeczki cukru
1. wszystko wymieszać, wyrobić
2. 3 godziny do wyrośnięcia
3. podzielić ciasto na 4 części
4. nadzienie
5. 250°C/50-60 min.
PIZZA1
· 250g mąki [300 metric]
· 150 ml ciepłej wody
· 7g drożdży instant
· Sól – duża szczypta
· 1łyżka oliwy z oliwek
1. Przesiać mąkę
2. do ciepłej wody drożdże, wymieszać i odstawić,
3. dodać wszystko do mąki, wymieszać i wyrobić jednorodną kulę [można ją zamrozić]
4. świeże ciasto skropić oliwą, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce
5. wyrośnięte rozciągać dłońmi [ nie wałkować]
6. 250°C/6min
PIZZA2
· 1kg mąki -550
· 100g świeżych drożdży
· 50g cukru
· 200 ml ciepłej wody
· Szczypta soli
· 2 łyżki oliwy
SOS:
· Pomidory w puszce 400g
· Mała cebula
· Pieprz
· 30 ml oliwy
· Bazylia, oregano
PIZZA na patelnię
· 450g mąki
· 250g jogurt
· 40 ml wody + drożdże + oliwa + sól
· Sos pomidorowy, mozzarela, oliwa, bazylia
1. podzielić ciasto na 3 części
2. posmarować oliwą i przykryć aby wyrosło.
saytome