WEJSCIOWKI 2015 rok.docx

(15 KB) Pobierz

OBIERANIE ZIEMNIAKÓW

1. opis wykonywanych ćwiczeń

2. rodzaje maszyn do obierania

3. jakie ruchy wykonuje ziemniak w obieraczce

4. od czego zależy wydajność obierania

5. sprawność osadnika miazgi

 

ROZDRABNIARKI 

1. schemat przystawki do ubijania piany

2. schemat uniwersalnej maszyny gastronomicznej

3. na jakie grupy możemy dzielić maszyny rozdrabniające

4. wzór i definicja stopnia rozdrobnienia

 

FORMIERKA

1. wzór na prędkość obrotowa ślimaków

2. kolejne sekcje przez które przepływa masa do formowania ze schematem

3. schemat + opis układu plastyfikującego

 

STEAMER

1. schemat 

2. formula sprawności cieplnej

 

PIEC

1. schemat pieca

2. schemat obiegu powietrza wokół przyrządzanego produktu w piecach z konwencja wymuszoną

3. wzór Newtona

 

ZMYWARKI

1. fazy i ich temperatury w zmywarce tunelowej 

2. definicja wydajności zmywarki

3. nowoczesne metody na zmniejszenie zużycia wody i energii

 

MIKROFALÓWKI 

1. schemat magnetronu 

2. wzór na sprawność cieplną

3. schemat mikrofali

4. unowocześnienia w kuchence mikrofalowej

 

GRILLE

1. formuła Q=Ka( T1-T2)*x

2. wymienić urządzenia do obróbki technicznej

3. cele obróbki termicznej i jej sposoby

 

 

TRZONY I PŁYTY

1. schemat ceramicznej płyty grzejnej

2. wzór na ET

3. zalety płyty indukcyjnej 

4. wytłumaczyć działanie płyty indukcyjnej 

 

 

 

PATELNIE I FRYTOWNICE

1. opis przebiegu ćwiczeń 

2. kryteria oceny urządzeń

3. bilans materiałowy frytownicy

4. schemat frytownicy 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin