Wej┼Ыci├│wki.doc

(25 KB) Pobierz
Wejściówki – maszynoznawstwo

Wejściówki – maszynoznawstwo                (wykonanie i schemat to podstawa)

 

Cykl I

 

5 + 1,5   trzony kuchenne: zalety i wady kuchni indukcyjnej

schemat płyty grzewczej pełnej

opisz budowę i działanie kuchni indukcyjnej

przebieg ćwiczenia i rodzaj przekazania energii

 

 

3 + 2  z mikrofali: schemat urządzenia i przebieg wykonania ćwiczenia

                            Działanie mikrofali na produkty żywnościowe / wpływ

zasada działania mikrofali i rysunek - katoda i anoda

Co to jest magnetron?
Rodzaje mikrofalówek.

opisz proces rozmrażania

 

5,5  + 2? obieraczka: rodzaje obieraczek (nawiasy)

od czego zależy skuteczność obierania

od czego zależy skuteczność mechanicznego obierania
wymień typy ruchu ziemniaka podczas obierania

Co to jest sprawność osadnika miazgi i jak się ją liczy
Schemat ćwiczenia i przebieg

Co wpływa na efektywność obierania surowca

Wymień parametry charakterystyczne dla... + wzory

Cel obierania

 

6 + 2? Rozdrabniarki : definicja i wzór na stopień rozdrobnienia
                            przebieg i cel doświadczenia

schemat kinematyczny ubijaczki do jajek
cele rozdrabniania
dokładny przebieg ćwiczenia

wady i zalety

budowa maszyny do rozdrabniania warzyw MKJ-250 (nie pomylić z przystawką MKJ-250)

rys. przystawki do rozdrabniania warzyw
funkcje osłony wraz z komorami załadowczymi

stopień rozdrobnienia i jak dzielimy surowce ze względu na niego

schemat kinematyczny UMG

wpływ rozdrobnienia na straty

 

3 + 2? Smażenie: porównanie patelni i frytownicy.

zakresy temperatury i cechy wspólne urządzeń

bilans masy na przykładzie frytownicy

pozytywy istnienia strefy zimnej i ciepłej
wykorzystanie patelni i frytownic w gastronomii

kryteria oceny patelni i frytownicy

schemat patelni i schemat umieszczenia termopar na wannie smażalniczej

przebieg ćw. i bilans cieplny dla frytownicy

 

Cykl II

 

4 + 2 Chłodziarki: opis działania

Co to jest AZR i bilans cieplny – schemat

                            Schemat obiegu

                            Zasada działania

 

6 +  Maszyny do mycia naczyń: Podział zmywarek

Co ma wpływ na jakość mycia

                            Schemat (rys.) zmywarki tunelowej

                            Cel używania wody/energii w całym procesie

 

5,5 +  maszyny formujące: schemat Cornucopii

DOKLADNY  przebieg ćwiczenia

ocena techniczna Rheon

rys maszyny

w której części automatu straty energii są największe

 

6 +  kotły warzelne - budowa i działanie

                            budowa kotła parowego, sprawność cieplna

dlaczego odpowietrzamy komorę grzejną

 

6 +  Piece i piekarniki: na czym polega proces pieczenia i co wpływa na szybkość pieczenia

                            przebieg i schemat pieca

przepis:
Składniki: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli
Wykonanie: do mąki dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem, wsypać cukier, żółtka, śmietanę, ciasto szybko zagnieść i odstawić na 30 min do lodówki.

 

Sposoby ogrzewania i od czego zależy efektywność obróbki cieplnej (wzór i omówić)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin