5 + 1,5 trzony kuchenne: zalety i wady kuchni indukcyjnej
schemat płyty grzewczej pełnej
opisz budowę i działanie kuchni indukcyjnej
przebieg ćwiczenia i rodzaj przekazania energii
3 + 2 z mikrofali: schemat urządzenia i przebieg wykonania ćwiczenia
Działanie mikrofali na produkty żywnościowe / wpływ
zasada działania mikrofali i rysunek - katoda i anoda
Co to jest magnetron? Rodzaje mikrofalówek.
opisz proces rozmrażania
5,5 + 2? obieraczka: rodzaje obieraczek (nawiasy)
od czego zależy skuteczność obierania
od czego zależy skuteczność mechanicznego obieraniawymień typy ruchu ziemniaka podczas obierania
Co to jest sprawność osadnika miazgi i jak się ją liczy Schemat ćwiczenia i przebieg
Co wpływa na efektywność obierania surowca
Wymień parametry charakterystyczne dla... + wzory
Cel obierania
6 + 2? Rozdrabniarki : definicja i wzór na stopień rozdrobnienia przebieg i cel doświadczenia
schemat kinematyczny ubijaczki do jajek cele rozdrabniania dokładny przebieg ćwiczenia
wady i zalety
budowa maszyny do rozdrabniania warzyw MKJ-250 (nie pomylić z przystawką MKJ-250)
rys. przystawki do rozdrabniania warzyw funkcje osłony wraz z komorami załadowczymi
stopień rozdrobnienia i jak dzielimy surowce ze względu na niego
schemat kinematyczny UMG
wpływ rozdrobnienia na straty
3 + 2? Smażenie: porównanie patelni i frytownicy.
zakresy temperatury i cechy wspólne urządzeń
bilans masy na przykładzie frytownicy
pozytywy istnienia strefy zimnej i ciepłej wykorzystanie patelni i frytownic w gastronomii
kryteria oceny patelni i frytownicy
schemat patelni i schemat umieszczenia termopar na wannie smażalniczej
przebieg ćw. i bilans cieplny dla frytownicy
4 + 2 Chłodziarki: opis działania
Co to jest AZR i bilans cieplny – schemat
Schemat obiegu
Zasada działania
6 + Maszyny do mycia naczyń: Podział zmywarek
Co ma wpływ na jakość mycia
Schemat (rys.) zmywarki tunelowej
Cel używania wody/energii w całym procesie
5,5 + maszyny formujące: schemat Cornucopii
DOKLADNY przebieg ćwiczenia
ocena techniczna Rheon
rys maszyny
w której części automatu straty energii są największe
6 + kotły warzelne - budowa i działanie
budowa kotła parowego, sprawność cieplna
dlaczego odpowietrzamy komorę grzejną
6 + Piece i piekarniki: na czym polega proces pieczenia i co wpływa na szybkość pieczenia
przebieg i schemat pieca
przepis: Składniki: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli Wykonanie: do mąki dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem, wsypać cukier, żółtka, śmietanę, ciasto szybko zagnieść i odstawić na 30 min do lodówki.
Sposoby ogrzewania i od czego zależy efektywność obróbki cieplnej (wzór i omówić)
savanka17