Naleśniki. Słodkie słone i pikantne.pdf

(7218 KB) Pobierz
SEodleie, sEoKe. [ pKeantKe
^
m/^RTiMe U2/^i
i.«»*s
/MAL£5MIKI
Sfodleie, sfone i pitoi/iiKe
/V\/\RTIME LI2A/Y\B/^RP
2PCJĘCW; C/^ROLllME PACCIOLl
STYLIZ/^ca/^: SABIME P/^RIS
• V n ' :•?
.^^^'h'^i^--
"•»».*i!t,j.:
WYDAWNICTWO
. ^ ^ * 1 « > ^ ^
y
RM
Spis treści
Wstąp
Naleśniki słodkie
Naleśniki słone
Naleśniki świata
Kilka wskazówek
7
9
31
49
70
%
Wstęp
Jeśli nigdy nie robiliście naleśników, niogłyby was tego nauczyć wasze dzieci! Nie ma nic prost­
szego niż zrobić to cienkie i delikatne ciasto, które może być smacznym i pożywnym posiłkiem.
Bogato przyprawione proste placki zbożowe, dawniej wypiekane
na
płaskich kamieniach pod­
grzewanych na ogniu, stopniowo zmieniały sią w delikatne naleśniki. Pszenne czy gryczane, przez
długi czas stanowiły podstawowe pożywienie.
Gdy
nie było pieca, wypiekano na ogniu to, co Anglicy
nazywali pancakes, czyli ciastka z patelni. W rzeczywistości bardziej przypominały one chleb niż
wyroby ciastkarskie.
Dziś są niezwykle różnorodne. Naleśniki ziemniaczane zdobyły sławą dzięki restauracji La
Merę Blanc w Vonnas (Prowansja), bretońskie placki gryczane podbiły całą Francję, a nawet prze­
kroczyły j e j granice. Naleśniki zawijane są wytworem mieszczańskiej kuchni, w której dodawano
do nich nadzienie. Niezliczone tradycyjne słodkie naleśniki przyrządza się we Francji w święto
Ofiarowania Pańskiego (2 lutego). Z dalekiego świata trafiły do nas rosyjskie bliny i amerykańskie
pancakes, naleśniki z drożdżowego ciasta, meksykańska kukurydziana tortilla, wietnamskie na­
leśniki z mąki ryżowej czy indyjska dosa z ryżu zmieszanego z soczewicą.
Przepisy zawarte w t e j książce nie odzwierciedlająogromnego wachlarza możliwości wykorzy­
stania ciasta naleśnikowego. To starannie wybrane propozycje wskazujące
na
to, jak uczynić
z niego oryginalny i bogaty pod każdym względem posiłek. Starajcie się urozmaicać naleśniki tak,
by nie stanowiły one jedynie dziecięcego podwieczorku, boceńcie je, a ogarnie was prawdziwe
łakomstwo!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin