Poradnik Pani Domu.doc

(501 KB) Pobierz

  Helga Kuhn

 

 

  Poradnik pani domu

 

 

  Z niemieckiego przełożyła Anna Matylda Bender

 

 

  Świat Książki, Warszawa 1997

 

  ISBN 83-7129-320-8

 

 

  Przepisała Marianna Żydek

 

 

 

  Przedmowa

 

  Plama z czerwonego wina na dywanie!

  Ślady szminki na bluzce!

  Zabrakło Ci proszku do pieczenia!

  Przypaliłaś pieczeń? Przesoliłaś zupę!

  Właśnie skończył się lakier do włosów!

  Mszyce niszczą Twoje rośliny!

  Jak przywrócić połysk liściom fikusa?

  Co zrobić, żeby nie kapały świeczki choinkowe?

  Co zrobić...? jak zaradzić...? Czym zastąpić...? Ratunku!

  W życiu domowym nieustannie dzieje się coś, na co potrzebna jest dobra

rada, skuteczny sposób, niezawodny środek. A "dobra rada nieraz droższa

złota", jak mówi przysłowie.

  "Droższa złota" nie znaczy, że kosztowna. Niniejsza książeczka jest

zbiorem tanich, prostych i sprawdzonych rozwiązań z zakresu prowadzenia

gospodarstwa domowego, przechowywania i przygotowywania żywności,

pielęgnacji odzieży, wyrobów skórzanych i biżuterii, hodowli roślin

domowych i ogrodowych, pielęgnacji urody i zdrowia.

  Wykorzystanie tych rad i pomysłów pozwoli Ci zrezygnować z kupowania

drogich i, co gorsza, z reguły szkodliwych środków chemicznych.

  Wszyscy wiemy, jak groźne są skutki degradacji środowiska naturalnego -

poczynając od wymierania lasów, a kończąc na dziurze ozonowej. Tym

ważniejszy jest więc powrót do naturalnych i zawsze skutecznych metod,

jakie stosowały nasze babki w gospodarstwie domowym.

  Niektóre znasz doskonale, ale z pewnością znajdziesz tu i takie, o

których wcześniej nie słyszałaś.

  Przyjemnej lektury życzy

  Helga Kuhn

 

 

 

 

  Gospodarstwo domowe

 

  Kuchnia

 

  Brak filtra do kawy

  Jeśli zapomniałaś kupić nowe filtry do kawy, możesz je zastąpić

papierowymi ręcznikami kuchennymi (z rolki).

 

  Usuwanie kamienia z ekspresu do kawy

  Nie musisz się obawiać zatrucia resztkami chemicznego preparatu

odwapniającego, wystarczy, że zastąpisz ten kosztowny środek roztworem wody

i octu (proporcje: 2 części wody na 1 część octu). Po wyczyszczeniu

przegotuj w ekspresie kilka razy czystą wodę. Nie polecam natomiast

stosowania octu do usuwania kamiennego osadu z pralki, ponieważ akurat w

tym wypadku ocet służy do zmiękczania wody.

 

  Osad w naczyniu do gotowania jaj

  Osad, który utworzył się na dnie teflonowego naczynia do gotowania jaj,

możesz usunąć używając roztworu wody z octem. Wlej roztwór do naczynia i

pozostaw na godzinę, następnie wypłucz je zimną wodą.

 

  Cytryna w zmywarce

  Zanim uruchomisz automatyczną zmywarkę do naczyń, włóż do koszyczka na

sztućce skórkę z wyciśniętej cytryny, a unikniesz nieprzyjemnych zapachów

wewnątrz urządzenia.

 

  Zmywak do naczyń

  Ściereczka do zmywania naczyń lepiej wchłania wodę, jeśli przed pierwszym

użyciem włożysz ją do wrzątku i pozostawisz w nim aż do ostygnięcia wody.

 

  Ścierka do kurzu

  Ścierka do kurzu dokładniej zbiera kurz, jeśli raz na jakiś czas

wypierzesz ją w wodzie z dodatkiem gliceryny.

 

  Tworzywo tępi noże

  Na plastikowej desce kuchennej szybko tępią się noże. Najlepsza jest

deska drewniana, ale musisz dbać o utrzymywanie jej w idealnej czystości.

 

  Obie strony do użytku

  Jeśli używasz obu stron deski kuchennej, pamiętaj, żeby cebulę i czosnek

kroić zawsze po tej samej stronie.

 

  Przebarwiona deska kuchenna

  Pozbędziesz się nieestetycznych plam na drewnianej desce, jeśli namoczysz

ją na noc w wodzie z octem.

 

  Krzywa deska kuchenna

  Wypaczonej drewnianej desce możesz przywrócić pierwotny kształt, jeśli

zmoczysz ją wodą, a następnie położysz na równej powierzchni i przyciśniesz

jakimś ciężkim przedmiotem, np. dużym garnkiem pełnym wody. Deska na pewno

"wróci do formy".

 

  Poplamione drewniane łyżki

  Drewniane łyżki kuchenne trudno doczyścić, ponieważ łatwo wchłaniają

tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia trwałe plamy. Jeśli jednak

przed każdym użyciem zmoczysz łyżkę zimną wodą, będzie bardziej odporna na

przesiąkanie tłuszczem i obcymi zapachami. Brudne plamy z drewnianych łyżek

można również usunąć, mocząc je przez cały noc w roztworze sody

oczyszczanej.

 

  Nieprzyjemna woń w lodówce

  Nieprzyjemny zapach w lodówce można zlikwidować proszkiem do pieczenia.

Wstaw do lodówki talerzyk z proszkiem (wymieniaj proszek co 2 tygodnie),

możesz też dodatkowo położyć połówkę jabłka. Po każdym rozmrożeniu i umyciu

lodówki pamiętaj, żeby przetrzeć jej wnętrze ściereczką zwilżoną w wodzie z

octem.

 

  Sól wchłania swąd

  Kipiące mleko, które zalewa płytę kuchenną, możesz zatrzymać,

błyskawicznie posypując je solą. Poza tym sól wchłania paskudny swąd

przypalającego się mleka.

 

  Usuwanie lodu

  Jeśli chcesz się szybko pozbyć grubej oszronionej warstwy lodu z obudowy

zamrażalnika, wstaw do wyłączonej lodówki naczynie z wrzątkiem.

 

  Czyszczenie powierzchni chromowych

  Przedmioty o chromowanej powierzchni najlepiej czyści się ściereczką

zwilżoną naftą. Do czyszczenia nadaje się również zmywacz do paznokci.

Potem należy przedmiot starannie opłukać.

 

  Mosiądz lśni jak złoto

  Wyroby z mosiądzu znów będą pięknie błyszczeć, jeśli je wyczyścisz papką

sporządzoną z soli i octu. Po wyczyszczeniu opłucz przedmiot, wytrzyj go do

sucha i starannie wypoleruj. Tak samo możesz postępować z wyrobami ze stali

szlachetnej.

 

  Szare mydło do kafelków

  Do mycia podłóg i ścian wyłożonych naturalnymi płytkami ceramicznymi, np.

terakotą, doskonale nadaje się szare mydło. Cienka matowa warstewka, jaka

pozostaje po użyciu mydła potasowego, nadaje powierzchni estetyczny wygląd

i działa ochronnie.

 

  Czysta płyta kuchenna

  Do czyszczenia ceramicznej płyty kuchennej można używać skórek z

wyciśniętej cytryny. Natrzyj brudne miejsca mokrą stroną skórki, odczekaj

jakiś czas, a następnie zmyj ciepłą wodą. Tak samo możesz czyścić kuchenną

glazurę.

 

  Wazelina do płyt kuchennych

  Płyty kuchenne ze stali szlachetnej dobrze jest raz w tygodniu nasmarować

wazeliną (oczywiście zimną i umytą płytę). Dzięki temu zabiegowi brud nie

przypala się tak szybko, łatwiej też potem czyścić płytę.

 

  Sól do brudnego piekarnika

  Brudne urządzenia do pieczenia: piekarnik, grill, blachę, brytfanny,

posyp solą i podgrzewaj tak długo, dopóki sól nie zbrązowieje. Potem

zetrzyj sól papierowym ręcznikiem i umyj przedmiot tak jak zwykle.

 

  Sito do mąki płucz zimną wodą

  Sito do przesiewania mąki płucz zawsze zimną wodą; ciepła woda zakleja

dziurki w sicie.

 

  Corega Tabs usuwa osad

  1 tabletka środka do mycia protez zębowych, rozpuszczona w ciepłej

wodzie, nadaje się nie tylko do czyszczenia protez, lecz również usuwa

brudny osad z wnętrza imbryków i dzbanków do kawy.

 

  Gąbka w pojemniku do warzyw

  Warzywa będą dłużej świeże, jeśli do pojemnika, w którym je przechowujesz

w lodówce, włożysz suchą gąbkę, która będzie wchłaniała wilgoć; możesz też

wyłożyć pojemnik bibułą kuchenną.

 

  Szpinak czyści garnki

  Zamiast wylać wodę, w której gotowałaś szpinak, użyj jej do wyczyszczenia

garnków ze stali szlachetnej. Kwas szczawiowy, znajdujący się w szpinaku,

nadaje metalowym powierzchniom lśniący połysk. Podobne działanie ma zimny

ocet, który usuwa ciemne plamy z garnków chromowanych i stalowych.

 

  Czyszczenie żeliwnej patelni

  Jeśli nie chcesz dopuścić do rdzewienia żeliwnej patelni, nie myj jej w

wodzie, lecz jedynie czyść na sucho, posypując solą i wycierając papierem,

następnie lekko przecieraj olejem jadalnym.

 

  Rabarbar do emaliowanych garnków

  Aby zapobiec pękaniu i odpryskiwaniu emalii z naczyń, nie należy wlewać

do gorącego garnka (tuż po zdjęciu z ognia) zimnej wody. Poczerniałe w

środku garnki znów będą jak nowe, jeśli przegotujesz w nich rabarbar.

 

  Chleb przez maszynkę

  Resztki mięsa możesz bez trudu usunąć z maszynki, jeśli po jego zmieleniu

przepuścisz przez maszynkę kawałek suchego chleba.

 

  Proszek do pieczenia czyści termos

  Poczerniały w środku termos do herbaty lub kawy możesz oczyścić proszkiem

do pieczenia (1 opakowanie) rozpuszczonym w ciepłej wodzie. Zostaw roztwór

w naczyniu na 2 godziny, potem opłucz je starannie. Podczas mycia nigdy nie

zanurzaj całego termosu w wodzie, bo jeśli woda dostanie się między obudowę

a szklany wkład, termos nie będzie się już nadawał do użytku. Termos

przechowuj zawsze otwarty!

 

  Przymarznięty pojemnik na lód

  Pojemnik na lód nie będzie przymarzał do dna półki w zamrażarce, jeżeli

posypiesz go odrobiną soli albo nalejesz kilka kropel wosku.

 

  Usuwanie zapachów kuchennych

  Do usunięcia nieprzyjemnych zapachów kuchennych wcale nie jest potrzebny

specjalny odświeżający aerozol. Odrobina zmielonej kawy wysypana na gorącą

płytę kuchenną albo skórka pomarańczy położona na płycie skutecznie

pochłoną inne zapachy. Można też skropić płytę octem albo zagotować wodę z

cynamonem bez przykrywania garnka.

 

  Aromatyczny olejek w odkurzaczu

  Jeśli chcesz, żeby w mieszkaniu roznosił się przyjemny zapach po

odkurzaniu, wlej odrobinę pachnącego olejku ziołowego do filtra w

odkurzaczu albo do worka na kurz.

 

  Czysta szczotka do naczyń

  Brudna szczotka do mycia naczyń znów będzie idealnie czysta, jeśli ją

umyjesz w automatycznej zmywarce do naczyń; najlepiej umieścić ją w

koszyczku na sztućce.

 

  Nowa miotła dobrze zamiata

  Nową szczotkę do zamiatania dobrze jest włożyć przed pierwszym użyciem do

kubła z zimną wodą z solą, a wówczas będzie lepiej zamiatać. Żeby nie

płaszczyło się włosie, należy szczotkę przechowywać w pozycji wiszącej.

 

  Podmrożona folia

  Przezroczysta folia do przechowywania żywności często się skleja. Ażeby

tego uniknąć, przed użyciem włóż folię na kilka minut do zamrażalnika.

 

  Folia aluminiowa

  Metalowe (ze srebra, mosiądzu itp.) półmiski i naczynia do serwowania

potraw nie powinny być przykrywane aluminiową folią, ponieważ uaktywniają

się wtedy pewne związki chemiczne, pod wpływem których potrawy nabierają

metalicznego smaku.

 

  Szkodniki w szafie

  Ażeby definitywnie pozbyć się z domu robactwa, rozkładaj co parę miesięcy

świeże liście laurowe na uprzednio wysprzątanych półkach w szafach i na

regałach. Karaluchy, grasujące po kuchni, wygonisz, wkładając w różne

szczeliny i rowki skórki świeżego ogórka.

 

  Ocet na komary

  Muchy i komary można przegonić z kuchni, jeśli od czasu do czasu wyleje

się kilka kropel octu na rozgrzaną płytę kuchenną. Parujący ocet skutecznie

odstrasza owady.

 

 

 

  Szkło, porcelana, sztućce

 

  Kryształy w zimnej wodzie

  Pod wpływem ciepła kryształowe naczynia tracą połysk, dlatego należy je

myć wyłącznie w zimnej wodzie.

 

  Szkło znów przejrzyste

  Mętne szkło znów będzie idealnie czyste, jeśli je wyczyścisz skórką

cytryny. Zmatowiałym szklanym naczyniom możesz przywrócić połysk roztworem

popiołu drzewnego i soli amoniakalnej (salmiaku). Wlej roztwór do naczyń i

pozostaw na jakiś czas, a znów będą lśniąco czyste.

 

  Szklanki do piwa tylko wodą

  Szklanice i szklane kufle do piwa myj wyłącznie w ciepłej wodzie. Nigdy

nie używaj płynów do mycia naczyń, ponieważ hamują potem tworzenie się

piany na piwie.

 

  Czysta szklanka do mycia zębów

  Skutecznie usuniesz osad ze szklanki do mycia zębów, jeśli ją umyjesz w

wodzie z octem.

 

  Rozdzielanie szklanek

  Jeśli nie możesz rozdzielić dwóch szklanek, zassanych jedna w drugiej,

wstaw dolną szklankę do ciepłej wody, a do górnej nalej zimnej.

 

  Szkło nie pęka

  Szklanki i szklane półmiski nie będą pękać, jeśli przed nałożeniem na nie

gorącej potrawy albo wlaniem gorącego płynu postawisz je na wilgotnej

ścierce.

 

  Nieszczelny wazon

  Pęknięty wazon do kwiatów możesz uszczelnić, zalewając pęknięcie od

wewnątrz woskiem (stearyną). Drobniejsze rysy wystarczy pokryć lakierem do

paznokci.

 

  Skorupki jaj w butelce

  Brudny osad w szklanym wazonie albo butelce o długiej, wąskiej szyjce

możesz zlikwidować używając skorupek jaj. Rozkrusz drobno skorupki i wsyp

do naczynia, następnie zalej je gorący wodą z octem. Wstrząsaj naczyniem

tak długo, póki nie zniknie osad. Zamiast skorupek możesz też użyć ziarenek

ryżu (1 łyżka stołowa).

 

  Nadpalone popielniczki

  Plamy z nadpalenia papierosami na porcelanowej popielniczce usuniesz bez

trudu, trąc je mokrym korkiem zanurzonym w soli.

 

  Porcelana ręcznie malowana

  Porcelanowe naczynia z ręcznie malowanym wzorem powinno się myć wyłącznie

miękką ściereczką. Nigdy nie używaj do tego celu ostrych zmywaków (gąbek).

 

  Przechowywanie porcelany

  Zanim odstawisz do kredensu bezcenny porcelanowy serwis, poprzekładaj

poszczególne naczynia listkami papierowego ręcznika kuchennego albo

papierowymi serwetkami, aby naczynia nie stykały się ze sobą.

 

  Drewniane trzonki

  W wyniku częstego mycia niszczą się drewniane trzonki sztućców; dla

utrzymania estetycznego wyglądu nacieraj je od czasu do czasu olejem

jadalnym.

 

  Ceramiczne trzonki

  Sztućców w ceramicznej oprawie nie wstawiaj zbyt ciasno do koszyczka w

zmywarce do naczyń! Najpierw upewnij się, czy w ogóle nadają się do mycia w

zmywarce, ponieważ może się zdarzyć, że trzonki rozpuszczą się pod wpływem

wysokiej temperatury i detergentów.

 

  Trzonkiem w dół

  Sztućce wstawiaj do koszyczka w zmywarce zawsze trzonkami do dołu. W ten

sposób dokładnie wymyją się ostrza noży i zęby widelców.

 

  Srebro myj ręcznie

  Srebrne sztućce niszczą się w zmywarce do naczyń - ciemnieje i rysuje się

ich powierzchnia, dlatego warto zadać sobie trochę trudu i zawsze myć je

ręcznie.

 

  Trująca śniedź

  Nigdy nie zostawiaj srebrnych sztućców w kwaśnych potrawach, ponieważ pod

wpływem kwasu śniedzieje miedź, która znajduje się w srebrze, a śniedź jest

trująca. Pamiętaj, żeby nie wkładać srebrnych sztućców do sałatek

owocowych, kwaśnych sosów do sałat, potraw solonych i przyprawianych octem.

 

  Srebro z dala od jajek

  Srebrne sztućce nie powinny stykać się z jajkiem, ani surowym, ani

ugotowanym na miękko. Pod wpływem znajdujących się w jaju związków siarki

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin