D20101668.pdf

(56 KB) Pobierz
Dziennik Ustaw Nr 249
— 16913 —
Poz. 1668
1668
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI 1)
z dnia 17 grudnia 2010 r.
w sprawie wymagań jakościowych dla biokomponentów, metod badań jakości biokomponentów
oraz sposobu pobierania próbek biokomponentów 2)
Na podstawie art. 22 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierp-
nia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych
(Dz. U. Nr 169, poz. 1199, z późn. zm. 3) ) zarządza się,
co następuje:
2) metody badań jakości biokomponentów, stano-
wiące załącznik nr 3 do rozporządzenia;
3) sposób pobierania próbek biokomponentów, sta-
nowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia.
§ 2. Wymagań jakościowych dla biokomponentów
określonych w rozporządzeniu nie stosuje się do bio-
komponentów, o których mowa w § 1 pkt 1, wyprodu-
kowanych lub wprowadzonych do obrotu w innym niż
Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii
Europejskiej, w Turcji lub wyprodukowanych w pań-
stwie członkowskim Europejskiego Porozumienia
o Wolnym Handlu (EFTA) — stronie umowy o Euro-
pejskim Obszarze Gospodarczym, zgodnie z przepisa-
mi obowiązującymi w tych państwach, pod warun-
kiem że przepisy te zapewniają ochronę zdrowia oraz
życia ludzi i zwierząt, środowiska, a także interesu kon-
sumentów w stopniu odpowiadającym przepisom ni-
niejszego rozporządzenia.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie
14 dni od dnia ogłoszenia. 4)
§ 1. Określa się:
1) wymagania jakościowe dla biokomponentów:
a) bioetanolu, stanowiące załącznik nr 1 do rozpo-
rządzenia,
b) estru metylowego, stanowiące załącznik nr 2 do
rozporządzenia;
1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządo-
wej — gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w spra-
wie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki
(Dz. U. Nr 216, poz. 1593).
2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji
Europejskiej w dniu 25 sierpnia 2010 r., pod numerem
2010/0588/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Mini-
strów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funk-
cjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów
prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65,
poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy Parla-
mentu Europejskiego i Rady 98/34/WE z dnia 22 czerwca
1998 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji
w zakresie norm i przepisów technicznych (Dz. Urz. WE
L 204 z 21.07.1998, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wyda-
nie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 337).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U.
z 2007 r. Nr 35, poz. 217 i Nr 99, poz. 666, z 2009 r. Nr 3,
poz. 11 oraz z 2010 r. Nr 21, poz. 104, Nr 229, poz. 1496
i Nr 238, poz. 1578.
Minister Gospodarki: W. Pawlak
4) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządze-
niem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 października
2005 r. w sprawie wymagań jakościowych dla biokompo-
nentów oraz metod badań jakości biokomponentów
(Dz. U. Nr 218, poz. 1845), które traci moc z dniem wejścia
w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie art. 39
ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach
i biopaliwach ciekłych (Dz. U. Nr 169, poz. 1199, z 2007 r.
Nr 35, poz. 217 i Nr 99, poz. 666, z 2009 r. Nr 3, poz. 11 oraz
z 2010 r. Nr 21, poz. 104, Nr 229, poz. 1496 i Nr 238,
poz. 1578).
1195671229.262.png 1195671229.273.png
 
Dziennik Ustaw Nr 249
— 16914 —
Poz. 1668
Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 17 grudnia 2010 r. (poz. 1668)
Załącznik nr 1
WYMAGANIA JAKOŚCIOWE DLA BIOETANOLU 1)
Zakresy
Właściwość
Jednostka
minimum
maksimum
Zawartość etanolu i alkoholi wyższych
% ( m/m )
98,7
Zawartość alkoholi wyższych (C3 – C5) 2)
% ( m/m )
2,0
Zawartość metanolu
% ( m/m )
1,0
Zawartość wody
% ( m/m )
0,300
Zawartość nieorganicznych chlorków
mg/l
20,0
Zawartość miedzi
mg/kg
0,100
Zawartość kwasów w przeliczeniu na kwas octowy
% ( m/m )
0,007
Wygląd
przezroczysty, pozbawiony
zanieczyszczeń
Zawartość fosforu
mg/l
0,50
Zawartość substancji nielotnych
mg/100 ml
10
Zawartość siarki
mg/kg
10,0
1) Wymagania odnoszą się do bioetanolu nieskażonego.
2) W przypadku przeznaczenia bioetanolu do syntezy eterów, zawartość alkoholi wyższych jest uzgadniana między dostaw-
cą a odbiorcą.
1195671229.294.png 1195671229.001.png 1195671229.012.png 1195671229.022.png 1195671229.033.png 1195671229.044.png 1195671229.055.png 1195671229.066.png 1195671229.077.png 1195671229.088.png 1195671229.099.png 1195671229.110.png 1195671229.121.png 1195671229.132.png 1195671229.143.png 1195671229.154.png 1195671229.165.png 1195671229.176.png 1195671229.187.png 1195671229.198.png 1195671229.209.png 1195671229.220.png 1195671229.231.png 1195671229.234.png 1195671229.235.png 1195671229.236.png 1195671229.237.png 1195671229.238.png 1195671229.239.png 1195671229.240.png 1195671229.241.png 1195671229.242.png 1195671229.243.png 1195671229.244.png 1195671229.245.png 1195671229.246.png 1195671229.247.png 1195671229.248.png 1195671229.249.png 1195671229.250.png 1195671229.251.png 1195671229.252.png 1195671229.253.png 1195671229.254.png 1195671229.255.png 1195671229.256.png 1195671229.257.png 1195671229.258.png 1195671229.259.png 1195671229.260.png 1195671229.261.png 1195671229.263.png 1195671229.264.png 1195671229.265.png 1195671229.266.png 1195671229.267.png 1195671229.268.png 1195671229.269.png 1195671229.270.png 1195671229.271.png 1195671229.272.png 1195671229.274.png 1195671229.275.png 1195671229.276.png 1195671229.277.png 1195671229.278.png 1195671229.279.png 1195671229.280.png 1195671229.281.png 1195671229.282.png 1195671229.283.png 1195671229.284.png 1195671229.285.png 1195671229.286.png 1195671229.287.png 1195671229.288.png 1195671229.289.png 1195671229.290.png 1195671229.291.png 1195671229.292.png 1195671229.293.png 1195671229.295.png 1195671229.296.png 1195671229.297.png 1195671229.298.png 1195671229.299.png 1195671229.300.png 1195671229.301.png 1195671229.302.png 1195671229.303.png 1195671229.304.png 1195671229.002.png 1195671229.003.png 1195671229.004.png 1195671229.005.png 1195671229.006.png 1195671229.007.png 1195671229.008.png 1195671229.009.png 1195671229.010.png 1195671229.011.png 1195671229.013.png 1195671229.014.png 1195671229.015.png 1195671229.016.png 1195671229.017.png 1195671229.018.png 1195671229.019.png 1195671229.020.png
 
Dziennik Ustaw Nr 249
— 16915 —
Poz. 1668
Załącznik nr 2
WYMAGANIA JAKOŚCIOWE DLA ESTRU METYLOWEGO
Wartość
Właściwość
Jednostka
minimum
maksimum
Zawartość estru metylowego kwasów tłuszczowych
(FAME) 1)
% ( m/m )
96,5
kg/m 3
Gęstość w temperaturze 15 °C
860
900
mm 2 /s
Lepkość w temperaturze 40 °C
3,50
5,00
Temperatura zapłonu
°C
101
Zawartość siarki
mg/kg
10,0
Pozostałość po koksowaniu
(z 10 % pozostałości destylacyjnej) 2)
% ( m/m )
0,30
Liczba cetanowa
51,0
Zawartość popiołu siarczanowego
% ( m/m )
0,02
Zawartość wody
mg/kg
500
Zawartość zanieczyszczeń stałych
mg/kg
24
Badanie działania korodującego na miedzi
(3 h w temperaturze 50 ºC)
stopień korozji
stopień korozji 1
Stabilność oksydacyjna w temperaturze 110 °C
h
6,0
Liczba kwasowa
mg KOH/g
0,50
Liczba jodowa
g jodu/100g
120
Zawartość estru metylowego kwasu linolenowego
% ( m/m )
12,0
Zawartość estrów metylowych kwasów polienowych
(zawierających nie mniej niż cztery wiązania podwójne)
% ( m/m )
1
Zawartość metanolu % ( m/m ) — 0,20
Zawartość monoacylogliceroli % ( m/m ) — 0,80
Zawartość diacylogliceroli % ( m/m ) — 0,20
Zawartość triacylogliceroli % ( m/m ) — 0,20
Zawartość wolnego glicerolu % ( m/m ) — 0,02
Zawartość ogólnego glicerolu % (m/m) — 0,25
Zawartość metali grupy I (Na + K) mg/kg — 5,0
Zawartość metali grupy II (Ca + Mg) mg/kg — 5,0
Zawartość fosforu mg/kg — 4,0
1) Nie dopuszcza się innych składników oprócz dodatków uszlachetniających. Jeżeli w FAME występują w sposób natural-
ny estry C17, fakt ten może wpływać na zaniżenie oznaczonej zawartości estrów metylowych kwasów tłuszczowych.
W takim przypadku należy wykonać w celu weryfikacji badanie referencyjne zgodnie z procedurą [4], podaną w normie
PN-EN 14214, do czasu ustanowienia przez CEN zmodyfikowanej procedury. Zaleca się, aby natychmiast po wyprodu-
kowaniu estru dodawać środki stabilizujące w celu poprawy jego stabilności w długim okresie.
2) W celu otrzymania 10 % pozostałości po destylacji należy st osować metodę wg ASTM D 1160.
1195671229.021.png 1195671229.023.png 1195671229.024.png 1195671229.025.png 1195671229.026.png 1195671229.027.png 1195671229.028.png 1195671229.029.png 1195671229.030.png 1195671229.031.png 1195671229.032.png 1195671229.034.png 1195671229.035.png 1195671229.036.png 1195671229.037.png 1195671229.038.png 1195671229.039.png 1195671229.040.png 1195671229.041.png 1195671229.042.png 1195671229.043.png 1195671229.045.png 1195671229.046.png 1195671229.047.png 1195671229.048.png 1195671229.049.png 1195671229.050.png 1195671229.051.png 1195671229.052.png 1195671229.053.png 1195671229.054.png 1195671229.056.png 1195671229.057.png 1195671229.058.png 1195671229.059.png 1195671229.060.png 1195671229.061.png 1195671229.062.png 1195671229.063.png 1195671229.064.png 1195671229.065.png 1195671229.067.png 1195671229.068.png 1195671229.069.png 1195671229.070.png 1195671229.071.png 1195671229.072.png 1195671229.073.png 1195671229.074.png 1195671229.075.png 1195671229.076.png 1195671229.078.png 1195671229.079.png 1195671229.080.png 1195671229.081.png 1195671229.082.png 1195671229.083.png 1195671229.084.png 1195671229.085.png 1195671229.086.png 1195671229.087.png 1195671229.089.png 1195671229.090.png 1195671229.091.png 1195671229.092.png 1195671229.093.png 1195671229.094.png 1195671229.095.png 1195671229.096.png 1195671229.097.png 1195671229.098.png 1195671229.100.png 1195671229.101.png 1195671229.102.png 1195671229.103.png 1195671229.104.png 1195671229.105.png 1195671229.106.png 1195671229.107.png 1195671229.108.png 1195671229.109.png 1195671229.111.png 1195671229.112.png 1195671229.113.png 1195671229.114.png 1195671229.115.png 1195671229.116.png 1195671229.117.png 1195671229.118.png 1195671229.119.png 1195671229.120.png 1195671229.122.png 1195671229.123.png 1195671229.124.png 1195671229.125.png 1195671229.126.png 1195671229.127.png 1195671229.128.png 1195671229.129.png 1195671229.130.png 1195671229.131.png 1195671229.133.png 1195671229.134.png 1195671229.135.png 1195671229.136.png 1195671229.137.png 1195671229.138.png 1195671229.139.png 1195671229.140.png 1195671229.141.png 1195671229.142.png 1195671229.144.png 1195671229.145.png 1195671229.146.png 1195671229.147.png 1195671229.148.png 1195671229.149.png 1195671229.150.png 1195671229.151.png 1195671229.152.png 1195671229.153.png 1195671229.155.png 1195671229.156.png 1195671229.157.png 1195671229.158.png 1195671229.159.png 1195671229.160.png 1195671229.161.png 1195671229.162.png 1195671229.163.png 1195671229.164.png 1195671229.166.png 1195671229.167.png 1195671229.168.png 1195671229.169.png 1195671229.170.png 1195671229.171.png 1195671229.172.png 1195671229.173.png 1195671229.174.png 1195671229.175.png 1195671229.177.png 1195671229.178.png 1195671229.179.png 1195671229.180.png 1195671229.181.png 1195671229.182.png 1195671229.183.png 1195671229.184.png 1195671229.185.png 1195671229.186.png 1195671229.188.png 1195671229.189.png 1195671229.190.png 1195671229.191.png 1195671229.192.png 1195671229.193.png 1195671229.194.png 1195671229.195.png 1195671229.196.png 1195671229.197.png 1195671229.199.png 1195671229.200.png 1195671229.201.png 1195671229.202.png 1195671229.203.png 1195671229.204.png 1195671229.205.png 1195671229.206.png 1195671229.207.png 1195671229.208.png 1195671229.210.png 1195671229.211.png 1195671229.212.png 1195671229.213.png 1195671229.214.png 1195671229.215.png 1195671229.216.png 1195671229.217.png 1195671229.218.png 1195671229.219.png 1195671229.221.png 1195671229.222.png 1195671229.223.png 1195671229.224.png 1195671229.225.png 1195671229.226.png 1195671229.227.png 1195671229.228.png 1195671229.229.png 1195671229.230.png 1195671229.232.png 1195671229.233.png
 
Dziennik Ustaw Nr 249
— 16916 —
Poz. 1668
Załącznik nr 3
METODY BADAŃ JAKOŚCI BIOKOMPONENTÓW
I. Metody badań jakości bioetanolu, w zakresie poszczególnych parametrów tego biokomponentu.
1. Zawartość etanolu i alkoholi wyższych oznacza się metodą chromatografii gazowej, polegającą na wpro-
wadzeniu porcji próbki do chromatografu gazowego (GC), wydzieleniu etanolu i alkoholi wyższych z po-
zostałych składników, wykryciu ich przy pomocy detektora płomieniowo-jonizacyjnego (FID) i określeniu
ich zawartości w odniesieniu do wewnętrznego wzorca na podstawie współczynnika odpowiedzi.
1.1. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury i jej wyposażenie,
sposób obliczenia, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badania określa norma
PN-EN 15721.
2. Zawartość alkoholi wyższych (C3 — C5) oznacza się metodą chromatografii gazowej, polegającą na wpro-
wadzeniu porcji próbki do chromatografu gazowego (GC), wydzieleniu alkoholi wyższych (C3 — C5) z po-
zostałych składników, wykryciu ich przy pomocy detektora płomieniowo-jonizacyjnego (FID) i określeniu
ich zawartości w odniesieniu do wewnętrznego wzorca na podstawie współczynnika odpowiedzi.
2.1. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury i jej wyposażenie,
sposób obliczenia, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badania określa norma
PN-EN 15721.
3. Zawartość metanolu oznacza się metodą chromatografii gazowej, polegającą na wprowadzeniu porcji
próbki do chromatografu gazowego (GC), wydzieleniu metanolu z pozostałych składników, wykryciu go
przy pomocy detektora płomieniowo-jonizacyjnego (FID) i określeniu jego zawartości w odniesieniu do
wewnętrznego wzorca na podstawie współczynnika odpowiedzi.
3.1. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury i jej wyposażenie,
sposób obliczenia, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badania określa norma
PN-EN 15721.
4. Zawartość wody oznacza się metodą miareczkowania kulometrycznego Karla Fischera, polegającą na
wprowadzeniu zważonej próbki do naczynia do miareczkowania aparatu kulometrycznego Karla Fische-
ra, w którym jod do reakcji Karla Fischera wydziela się elektrolitycznie na anodzie, proporcjonalnie do
ilości wody zawartej w próbce.
4.1. Gdy cała zawartość wody zostaje odmiareczkowana, nadmiar jodu wykrywany jest przez czujnik elektro-
metrycznego punktu końcowego i miareczkowanie zostaje przerwane. Ze stechiometrii reakcji wynika, że
jeden mol jodu reaguje z jednym molem wody, stąd ilość wody jest proporcjonalna do całkowitego ła-
dunku, zgodnie z prawem Faraday’a.
4.2. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury, przygotowanie prób-
ki i aparatury, test kontrolny aparatury, sposób obliczenia i podawania wyników, precyzję metody, a tak-
że sporządzanie sprawozdania z badania określa norma PN-EN 15489.
5. Zawartość nieorganicznych chlorków oznacza się metodą:
1) potencjometryczną, polegającą na odparowaniu odważonej ilości próbki w łaźni wodnej, rozpuszcze-
niu suchej pozostałości w dejonizowanej wodzie i określeniu zawartości nieorganicznych chlorków
w drodze miareczkowania potencjometrycznego, albo
2) chromatografii jonowej, polegającą na odparowaniu próbki w łaźni wodnej, rozpuszczeniu suchej po-
zostałości w wodzie i określeniu zawartości chlorków przez porównanie na chromatografie powierzch-
ni pików badanej próbki ze standardową krzywą kalibracji.
5.1. W przypadku wykonania oznaczenia w sposób określony w pkt 5 ppkt 1 sposób wykonania oznaczenia,
stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury i jej przygotowanie, kalibrację, sposób obliczenia
i podawania wyników, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badania określa norma
PN-EN 15484.
5.2. W przypadku wykonania oznaczenia w sposób określony w pkt 5 ppkt 2 sposób wykonania oznaczenia,
stosowane odczynniki, rodzaj aparatury, przygotowanie roztworu kalibracyjnego i aparatury, sposób ob-
liczenia i podawania wyników, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badania określa
norma PN-EN 15492.
6. Zawartość miedzi oznacza się metodą spektrometrii absorpcji atomowej z kuwetą grafitową, polegającą
na wprowadzaniu porcji próbki na powierzchnię wewnętrzną lub półeczkę kuwety oraz ogrzewaniu kuwe-
ty zgodnie z odpowiednim programem temperaturowym.
6.1. Ilość światła zaabsorbowanego przez atomy miedzi w czasie ostatniego etapu programu jest mierzona
w określonych jednostkach czasu, a zintegrowana absorbancja A j , wytworzona przez miedź zawarta
w próbce jest porównywana z krzywą kalibracji otrzymaną na podstawie zawartości miedzi w roztworach
wzorcowych.
6.2. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury, przygotowanie roz-
tworu do próby ślepej i roztworu wzorcowego, sposób obliczenia i podawania wyników, precyzję meto-
dy, a także sporządzanie sprawozdania z badania określa norma PN-EN 15488.
Dziennik Ustaw Nr 249
— 16917 —
Poz. 1668
7. Zawartość kwasów w przeliczeniu na kwas octowy oznacza się metodą miareczkowania kolorymetrycz-
nego, polegającą na zmieszaniu próbki z taką samą porcją wody niezawierającą ditlenku węgla i zmia-
reczkowaniu roztworem wodorotlenku potasu w obecności fenoloftaleiny do momentu zobojętnienia
związków o charakterze kwaśnym.
7.1. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, aparaturę, sposób obliczenia i poda-
wania wyników, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badań określa norma
PN-EN 15491.
8. Wygląd sprawdza się metodą wizualną, polegającą na ocenie koloru oraz przezroczystości, przez porów-
nanie z próbką wody na tle białym oraz czarnym.
8.1. Sposób wykonania oznaczenia, stosowaną aparaturę, sposób interpretacji i podawania wyników, a także
sporządzanie sprawozdania z badania określa norma PN-EN 15769.
9. Zawartość fosforu oznacza się metodą spektrometryczną, polegającą na odparowaniu próbki, rozpusz-
czeniu suchej pozostałości w wodzie i dodaniu kwaśnego roztworu zawierającego jony molibdenu i anty-
monu w celu uzyskania kompleksu antymonowo- fosforowo-molibdenowego.
9.1. Kompleks jest poddawany działaniu kwasu askorbinowego w celu uzyskania kompleksu molibdenowego
o mocnej niebieskiej barwie. Zawartość fosforu uzyskuje się poprzez pomiar absorbancji kompleksu przy
długości fali równej 880 nm.
9.2. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, aparaturę, kalibrację, sposób oblicze-
nia i podawania wyników, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badań określa norma
PN-EN 15487.
10. Zawartość substancji nielotnych oznacza się metodą grawimetryczną, polegającą na zważeniu pozostało-
ści po odparowaniu alkoholu w łaźni wodnej i osuszeniu w suszarce.
10.1. Sposób wykonania oznaczenia, rodzaj aparatury i wyposażenie, sposób obliczenia oraz podawania wyni-
ków, a także precyzję metody określa norma PN-EN 15691.
11. Zawartość siarki oznacza się metodą:
1) rentgenowskiej spektroskopii fluorescencyjnej z dyspersją fali, polegającą na poddaniu badanej prób-
ki, znajdującej się w kuwecie pomiarowej, działaniu pierwotnego promieniowania o określonej długoś-
ci fali, pochodzącego z lampy rentgenowskiej, albo
2) fluorescencji UV, polegającą na wykorzystaniu zjawiska fluorescencji ditlenku siarki wzbudzonego pro-
mieniowaniem ultrafioletowym, powstałego uprzednio na skutek spalenia badanej próbki w określo-
nych warunkach.
11.1. W przypadku oznaczania zawartości siarki w sposób określony w pkt 11 ppkt 1, należy wyznaczyć zawar-
tość siarki na podstawie krzywej kalibracji określonej dla odpowiedniego zakresu pomiarowego.
11.2. W przypadku oznaczania zawartości siarki w sposób określony w pkt 11 ppkt 1, sposób wykonania ozna-
czenia, stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury, przygotowanie roztworów kalibracyjnych,
procedurę kalibracji, sposób podawania wyników, precyzję metody, a także sposób sporządzania sprawo-
zdania z badania określa norma PN-EN 15485.
11.3. W przypadku oznaczania zawartości siarki w sposób określony w pkt 11 ppkt 2, sposób wykonania ozna-
czenia, stosowane odczynniki i materiały, kalibrację i weryfikację aparatury, sposób obliczenia i podawa-
nia wyników, precyzję metody, a także sposób sporządzania sprawozdania z badania określa norma
PN-EN 15486.
II. Metody badań jakości estru metylowego, w zakresie poszczególnych parametrów tego biokomponentu.
1. Zawartość estru metylowego kwasów tłuszczowych oznacza się metodą chromatografii gazowej z uży-
ciem wzorca wewnętrznego, polegającą na rozdziale mieszaniny na poszczególne składniki w fazie gazo-
wej.
1.1. Warunki chromatograficzne powinny być tak dobrane, aby były dobrze widoczne piki estrów metylowych
kwasu lignocerowego (C 24 ) i nerwonowego (C 24:1 ). Integracja powinna być tak przeprowadzona, aby były
uwzględnione piki, począwszy od estru metylowego kwasu mirystynowego (C 14 ) do piku estru metylo-
wego kwasu nerwonowego (C 24:1 ).
1.2. Zawartość estru metylowego kwasów tłuszczowych oblicza się na podstawie całkowitej powierzchni pi-
ków estrów metylowych od C 14 do C 24:1 oraz powierzchni piku odpowiadającego estrowi metylowemu
kwasu heptadekanowego i wyraża się jako ułamek masowy określony w procentach.
1.3. Sposób wykonania oznaczenia, stosowane odczynniki i materiały, rodzaj aparatury, przygotowanie prób-
ki, sposób podawania wyników, precyzję metody, a także sporządzanie sprawozdania z badania określa
norma PN-EN 14103.
2.
Gęstość estru metylowego w temperaturze 15 °C oznacza się:
1) metodą z areometrem, polegającą na pomiarze gęstości badanej próbki o określonej temperaturze, za
pomocą areometru zanurzonego w próbce znajdującej się w cylindrze, albo
2) metodą oscylacyjną, wprowadzając próbkę (o objętości około 1 ml) do celi pomiarowej gęstościomie-
rza oscylacyjnego, termostatowanej w celu utrzymania temperatury odniesienia 15 ºC.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin