Ciasteczka migdałowe.odt

(17 KB) Pobierz
Ciasteczka migdałowe

Kreatywna Uliczka Przepisy mam z jakichś starych gazet, nie pamiętam teraz których. Najpierw ciasteczka migdałowe: 3 białka, 20 dag cukru pudru, 20 dag zmielonych migdałów, 10 dag mąki, aromat migdałowy, lukier

Kreatywna Uliczka Białka ubić na pianę, dodać cukier puder, ubić na sztywno. Dodać zmielone migdały, mąkę i kilka kropel aromatu. Delikatnie wymieszać ciasto. Na blaszce wyłożonej pergaminem formować ciasteczka. Piec około 20 min. w 180 st. Kiedyś prawie całą partię zjadłam próbowałam parę razy zanim mi wyszły .

 

a teraz zwykłe ciasteczka: 50 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 2 łyżki cukru wanilinowego, łyżeczka cukru cynamonowego, 2-3 zmielone goździki, 25 dag masła, 2 żółtka, szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao i 3 łyżki siekanych migdałów. Od razu napiszę, że goździków nigdy nie daję, a jak nie mam cukru cynamonowego, to daję wanilinowy i trochę cynamonu . Aha i nie rozdrabniam się na jedną porcję - od razu robię dwie .

 

Kreatywna Uliczka Z mąki, cukru pudru, cynamonowego i wanilinowego, goździków, masła i żółtek zagnieść ciasto, schłodzić. Ciasto podzielić na 3 części, w połowę jednej części wrobić kakao, ciasto jasne i ciemne rozwałkować, pokroić na paski i zrobić z nich herbatniki zebry

 

Kreatywna Uliczka drugą część ciasta wyrobić z proszkiem, podzielić na pół, do jednej dodać migdały, resztę ciasta rozwałkować i wyciąć ciasteczka, piec 10-15 min. w 180 st.

 

Kreatywna Uliczka Ja się w powyższe nie bawię, ale taki jest przepis, ciasto od razu dzielę na dwie części i jedną robię z migdałami, a druga zostaje beż żadnych dodatków.... jak coś to pytać dziewczyny aha ogromną zaletą tych ciastek jest to, że bardzo długo stoją i są smaczne. Mam jeszcze parę sztuk pieczonych przed Bożym Narodzeniem

Zgłoś jeśli naruszono regulamin