Kod kursu:
Wykonali:
Temat: Aminoestry kwasów tłuszczowych
Nr ćw.: 4
Termin zajęć:
Termin oddania:
Ocena:
1. Cel doświadczenia:
Wytrącenie osadu aminoestru. Obliczenie wydajności reakcji i zmierzenie temperatury topnienia otrzymanego osadu.
2. Odczynniki:
· Suchy, przesączony przez sączek, eter dietylowy 20cm3
· 2-dietyloaminoetanol 5,3 cm3 (4,68g)
· Chlorek kwasu laurynowego 11,55 cm3 (10,92g)
· Chloroform 20cm3
· Heksan dietylowy 10cm3
3. Sprzęt laboratoryjny:
· Mechaniczne mieszadło laboratoryjne
· Wkraplacz
· Chłodnica zwrotna
· Kolba czteroszyjna
· Podnośnik
· Grzałka
· Łaźnia lodowa/ wodna
· Termometr
· Lejek Schotta
· Kolba ssawkowa
· Zlewka
4. Schematy aparatury
Rys. 1 Schemat aparatury.
Rys 2. Schemat zestawu do sączenia
5. Przebieg doświadczenia i obserwacje:
· Zmontowałyśmy aparaturę ( rys1.), do kolby czteroszyjnej wlałyśmy lejkiem mieszaninę 2-dietyloaminoetanolu i suchego eteru. Schłodziłyśmy ją do temperatury ok. 50C w łaźni lodowej. W celu szybszego ochłodzenia mieszaniny dosypałyśmy chlorek sodu do łaźni lodowej (do lodu).
· Następnie włączyłyśmy mieszadło mechaniczne i umieściłyśmy termometr w jednym z otworów kolby tak aby jego końcówka była ochlapywana przez ciecz znajdującą się w kolbie.
· Do wkraplacza wlałyśmy mieszaninę chloroformu i kwasu laurynowego i powoli wkraplałyśmy zawartość wkraplacza do kolby tak, aby temperatura nie przekroczyła 150C
(mieszadło mechaniczne było cały czas włączone).
· Po wkropleniu mieszaniny chloroformu z kwasem laurynowym w całości, zmieniłyśmy łaźnię lodową na wodną i ogrzewałyśmy mieszaninę pod chłodnicą zwrotna w temp 400C przez godzinę.
· Następnie wyłączyłyśmy ogrzewanie i przelałyśmy mieszaninę z kolby czteroszyjnej do zlewki umieszczonej w lodzie, czekając do całkowitego wytrącenia się osadu.
· Osad nie wytrącił się, ponieważ 2-dietyloaminoetanol trudno krystalizuje, więc włożyłyśmy zlewkę z roztworem do lodówki na okres 7 dni.
· Po tygodniu odsączyłyśmy osad przez lejek Schotta pod zmniejszonym ciśnieniem. Osad przemyłyśmy na sączku 10cm3 heksanu dietylowego, a następnie przeniosłyśmy na wcześniej zważoną szalkę i pozostawiłyśmy do całkowitego wysuszenia do kolejnych ćwiczeń.
· Suchy produkt zważyłyśmy w celu obliczenia wydajności reakcji oraz wyznaczyłyśmy temperaturę topnienia. Aminoester wykrystalizował się jako biało-beżowy osad.
6. Schemat reakcji:
7. Obliczenia:
Temperatura topnienia= 42-56[0C]
Masa szalki pustej= 45,828[g]
Masa szalki z aminoestrem= 54,844[g]
Wydajność procesu:
Masa cząsteczkowa 2-dietyloaminoetanolu 117 [g/mol] – 4,68[g]
Masa cząsteczkowa aminoestru 408,5 [g/mol] – x
x =16,34[g] wyliczona masa aminoestru (taką powinnyśmy otrzymać przy 100% wydajności)
Masa aminoestru, którą otrzymałyśmy= 54,844g-45,828g=9,016[g]
W=masa uzyskanamasa wyliczona∙100%=9,01616,32∙100%=55,18[%]
8. Wnioski:
Wydajność reakcji nie jest wysoka, może to być spowodowane tym, że kilkakrotnie podczas wkraplania do mieszaniny chlorku kwasu laurynowego w 20ml chloroformu temperatura w kolbie przekroczyła 150C i część produktu wyparowała. Wpływ na wydajność mogła mieć również strata produktu podczas odsączania oraz przenoszenia go z sączka na szalkę.
Wyznaczona temperatura wyszła nam za niska, mogło to być spowodowane błędem pomiaru lub tym, że produkt nie jest w 100% czysty, dlatego też nie ma temperatury topnienia takiej jak w tablicach.
Nyanna