MiUT test ćw 5 Bembenek.doc

(47 KB) Pobierz
Rozdrabniając materiał o wielkości ziarna nadawy d = 200 – 300 mm w kruszarce szczękowej o stopniu rozdrobnienia i = 5 otrzym

Z E S T A W     1

 

1. W kruszarkach szczękowych wzrost ilości cykli szczęki ruchomej w jednostce czasu powoduje, że wydajność tego urządzenia:

a)    nie zmienia się,

b)   maleje,

c)    rośnie do pewnego momentu a następnie gwałtownie maleje*,

d)   rośnie do pewnego momentu a następnie nie zmienia się.

2. Stopień rozdrobnienia przemysłowych kruszarek szczękowych wynosi zazwyczaj:

a)    4-8,

b)   5-8,

c)    3-6*,

d)   2-6.

3. Podstawowym kryterium podziału kruszarek szczękowych jest:

a)    możliwy do uzyskania stopień rozdrobnienia,

b)   rodzaj ruchu, który wykonuje szczęka ruchoma*,

c)    rodzaj materiału który może być w nich rozdrabniany,

d)   kąt rozwarcia szczęk.

4. W kruszarkach szczękowych o ruchu złożonym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:

a)    ściskających,

b)   rozciągających,

c)    ścinających,

d)   ściskających i ścinających*.

5. Płyty rozporowe w kruszarkach szczękowych należą do zabezpieczeń:

a)   zniszczalnych*,

b)   rozłącznych,

c)    ciernych,

d)   hydraulicznych.


Z E S T A W      2

 

1. W kruszarce szczękowej o ruchu złożonym szczęka ruchoma:

a)    przytwierdzona jest w jej górnej części na stałe,

b)   przytwierdzona jest w jej dolej części na stałe,

c)    zamocowana jest w jej górnej części do wału mimośrodowego,

d)   podwieszona jest w jej górnej części za pomocą przegubu.

2. Rozdrabniając materiał o wielkości ziarna nadawy d = 300–600 mm w kruszarce szczękowej o maksymalnym stopniu rozdrobnienia
i = 6 otrzymany produkt będzie posiadał klasę ziarnową:

a)    0-50 mm,

b)   0-100 mm,

c)    50-100 mm,

d)   0-6 mm.

3. W procesach rozdrabniania d80 definiowane jest jako:

a)    ilość ziarna które przepada przez sito o wielkości oczka 80 mm,

b)   ilość ziarna które pozostaje na sicie o wielkości oczka 80 mm,

c)    wielkości ziarna w zbiorze, który odpowiada średnicy oczka sita przez które przepada 80 % ziaren,

d)   wielkości ziarna w zbiorze, który odpowiada średnicy oczka sita na którym pozostaje 80 % ziaren.

4. W kruszarkach szczękowych o ruchu prostym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:

a)   ściskających,

b)   rozciągających,

c)    ścinających,

d)   ściskających i ścinających.

5. Kąt rozwarcia szczęk w przemysłowych kruszarkach szczękowych wynosi zazwyczaj:

a)    24°-28°,

b)   18°-22°,

c)    22°-28°,

d)   14°-18°.

 

 

Z E S T A W     3

 

1. Płyty rozporowe w kruszarkach szczękowych należą do zabezpieczeń:

a)    hydraulicznych,

b)   rozłącznych,

c)    ciernych,

d)   niszczalnych*.

2. W kruszarkach szczękowych wzrost ilości cykli szczęki ruchomej w jednostce czasu powoduje, że wydajność tego urządzenia: 

a)   rośnie do pewnego momentu a następnie gwałtownie maleje*,

b)   maleje,

c)    nie zmienia się,

d)   rośnie do pewnego momentu a następnie nie zmienia się.

3. Stopień rozdrobnienia przemysłowych kruszarek szczękowych wynosi zazwyczaj:

a)    2-6,

b)   3-6*,

c)    5-8,

d)   4-8.

4. Podstawowym kryterium podziału kruszarek szczękowych jest:

a)    możliwy do uzyskania stopień rozdrobnienia,

b)   rodzaj ruchu, który wykonuje szczęka ruchoma,

c)    rodzaj materiału który może być w nich rozdrabniany,

d)   kąt rozwarcia szczęk.

5. W kruszarkach szczękowych o ruchu złożonym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:

a)    ściskających,

b)   rozciągających,

c)    ściskających i ścinających*,

d)   ścinających.


Z E S T A W      4

 

1. W kruszarce szczękowej o ruchu złożonym szczęka ruchoma:

a)   zamocowana jest w jej górnej części do wału mimośrodowego*,

b)   przytwierdzona jest w jej dolej części na stałe,

c)    przytwierdzona jest w jej górnej części na stałe,

d)   podwieszona jest w jej górnej części za pomocą przegubu.

2. W procesach rozdrabniania d80 definiowane jest jako:

a)    ilość ziarna które przepada przez sito o wielkości oczka 80 mm,

b)   ilość ziarna które pozostaje na sicie o wielkości oczka 80 mm,

c)    wielkości ziarna w zbiorze, który odpowiada średnicy oczka sita przez które przepada 80 % ziaren*,

d)   wielkości ziarna w zbiorze, który odpowiada średnicy oczka sita na którym pozostaje 80 % ziaren.

3. W kruszarkach szczękowych o ruchu prostym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:

a)   ściskających*,

b)   rozciągających,

c)    ścinających,

d)   ściskających i ścinających.

4. Rozdrabniając materiał o wielkości ziarna nadawy d = 300–600 mm w kruszarce szczękowej o stopniu rozdrobnienia i = 6 otrzymany produkt będzie posiadał klasę ziarnową:

a)    0-50 mm,

b)   0-6 mm,

c)    50-100 mm*,

d)   0-100 mm.

5. Kąt rozwarcia szczęk w kruszarkach przemysłowych wynosi zazwyczaj:

a)    24°-28°,

b)   18°-22°*,

c)    22°-28°,

d)   14°-18°.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin