8
Niezwykłe zastosowania zwykłych rzeczy
Udrożnij kanalizację – wrzuć do zlewu kilka tabletek Alka – Seltzer, a następnie wlej szklankę octu. Zaczekaj kilka minut i przepłucz mocnym strumieniem gorącej wody.
W ten sposób można zwalczyć przykry zapach z odpływu zlewu w kuchni.
Wyczyść muszlę klozetową – 1) wlewając do sedesu puszkę napoju gazowanego. Po godzinie wyszoruj i spłucz.
2) Nalej 2 szklanki octu do toalety i pozostaw na noc. Używaj octu raz w tygodniu, aby nie dopuścić do powstawania osadu z wody. 3)Porcelana łazienkowa doskonale reaguje na czyszczący składnik tabletek do protez. Muszla klozetowa w mgnieniu oka odzyska dawny blask, jeśli wrzucisz do niej 1 tabletkę do czyszczenia protez dentystycznych. Odczekaj 20 minut i spłucz. 4) Przez kilka sekund spryskuj miskę klozetową WD-40, a następnie wyszoruj plastikową szczotką do ubikacji. Substancje wchodzące w skład WD-40 rozpuszczą nalot i kamień.
Wyczyść wannę i armaturę. Jeśli chcesz szybko wymyć wannę, użyj szamponu. Doskonale radzi sobie z nalotem z mydła. Możesz go także użyć do wyczyszczenia armatury.
Odetkaj rury – wsyp i wlej przez lejek do odpływów umywalki lub zlewu ½ szklanki sody oczyszczonej i szklankę octu. Kiedy mieszanina przestanie się pienić, spłucz ją gorącą wodą z kranu. Nie tylko odetkasz odpływ, ale także usuniesz przykry zapach.
Usuń łazienkowe zapachy. Aby łazienka pachniała Świeżością i czystością, postaw ozdobne naczynko na rezerwuarze lub na podłodze za sedesem i nasyp do niego ½ szklanki sody oczyszczonej. Możesz również zrobić odświeżacz zapachów do łazienki, napełniając miseczkę sodą i ulubioną sodą do kąpieli zmieszanymi w równych porcjach.
Aby dom ładnie pachniał wrzuć do rondelka z wodą wiązkę lasek cynamonu i podgrzewaj przez ½ godziny, utrzymując wodę na granicy wrzenia. Możesz również zawinąć w pergamin łyżeczkę zmielonych przypraw i podgrzewać przez ½ godziny w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, w temperaturze 90 stopni C.
Wyczyść biżuterię – 1/ zanurz zmatowiałą biżuterię na kilka minut w szklance z tabletką Alka-Seltzer.2/ zanurz srebrne i złote ozdoby na 10 min. w roztworze ½ szklanki amoniaku i 1 szklance ciepłej wody. Wytrzyj delikatnie miękką szmatką i pozostaw do wysuszenia.
Uwaga! Nie należy czyścić biżuterii z perłami i drogimi kamieniami..
3/ Wyłóż miseczkę folią aluminiową, napełnij gorącą wodą, wsyp łyżeczkę proszku do prania nie zawierającego chloru, wymieszaj, a następnie zamocz biżuterię w roztworze. Po minucie wyjmij, starannie opłucz i zostaw aby wyschła.
Wypoleruj srebra – 1/ Wyłóż garnek folią aluminiową, nalej do niego zimnej wody i dodaj 2 łyżeczki soli. Zanurz srebro w roztworze na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu opłucz i wysusz.
2/ Namocz srebra na pół godziny w zsiadłym mleku a potem umyj w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła, a na koniec wytrzyj miękką ściereczką.
3/ Usuniesz śniedź ze srebra- włóż je na godzinę do wody po ugotowanych ziemniakach. Wyjmij je następnie i opłucz.
Spraw by srebrna biżuteria błyszczała – Jeśli bransoletki, pierścionki lub kolczyki mają gładkie powierzchnie, zanurz je na chwilę w miseczce z keczupem. Jeżeli są rzeźbione, nanieś na nie starannie keczup starą szczoteczką do zębów. Aby nie uszkodzić biżuterii, spłucz z niej sos po kilku minutach i wysusz.
Wypoleruj złotą biżuterię ( tylko tej bez kamieni szlachetnych) Zamocz szmatkę w jasnym piwie i wyczyść nią biżuterię .Użyj innej suchej szmatki lub ręcznika do wytarcia ozdoby do sucha.
Pozbądź się wilgoci – Włóż kilka brykietów węgla drzewnego do puszki po kawie, zrób w pokrywce kilka dziurek i ustaw ją w wilgotnym pomieszczeniu. Wymień węgiel raz na kilka miesięcy.
Wychowaj psa lub kota – 1)połóż kilka plasterków cebuli. Koty ani psy nie gustują w cebuli i będą unikały z nią kontaktu.2) Mały piesek przestanie obgryzać kable od telefonu lub telewizora jeśli posmarujesz je WD-40.
Oducz kota drapania. Posyp paski taśmy samoprzylepnej ostrą mieloną papryką i przyczep je w ulubionych kocich miejscach. Koty nienawidzą zapachu tej przyprawy.
Zadbaj o przewód pokarmowy psa – Jeśli Bunia wydziela nieprzyjemny zapach z pyska dodaj psu do 6 kg 2 łyżeczki jogurtu, Psu ważącemu 7 – 15 kg 1łyżkę, do 38 kg 2 łyżki a jeszcze większemu 3 łyżki jogurtu.
Ochrona przed pchłami i kleszczami. Nalej do butelki ze spryskiwaczem octu i wody w równych częściach. Popryskaj zwierzę i rozetrzyj po całej sierści.
Użyj jako szamponu dla psa. Kiedy pies wytarza się w gnijących szczątkach, wyczyść go sodą oczyszczoną. Wetrzyj po prostu kilka jej garści w sierść i dokładnie wyszczotkuj. Usuniesz w ten sposób przykry zapach, a futro Reksia stanie się czyste i błyszczące.
Odstrasz psy, koty i inne gryzonie – nie wyrzucaj starych kulek na mole, rozsyp je wokół grządek. Zwierzęta nienawidzą zapachu naftaliny.
Nawilżacz i odświeżacz powietrza – postaw żeliwny nieemaliowany garnek lub miskę napełnioną wodą. Dodaj skórki z cytryny, pomarańczy i jabłka, nie utarty cynamon i goździki
i podgrzewaj.
Zrób odświeżacz powietrza – Nasyp sody oczyszczonej do filtra do kawy i zamknij go skręcając go jak papierek od cukierka. Wkładaj do butów, szaf, lodówki itp.
Odśwież zapach w lodówce. Zanurz wacik w waniliowym olejku zapachowym do ciast i połóż w lodówce. Będzie działał jak odświeżacz powietrza wewnątrz lodówki.
Odśwież powietrze w kuchni. Jeśli w kuchni unosi się zapach gotowanej wczoraj kapusty albo smażonej ryby, nalej do garnka ½ szklanki octu i szklankę wody i gotuj do całkowitego odparowania.
Zrób odświeżacz powietrza. Włóż do ozdobnego, szczelnie zamykanego naczynia płatki różane i sól. Aby odświeżyć powietrze, otwórz na jakiś czas naczynie.
Odśwież myjki i ściereczki. Jeśli ściereczki przesiąkną nieprzyjemnym zapachem, namocz je na noc w roztworze 2 łyżek sody oczyszczonej, kilku kropel płynu do naczyń i ½ litra ciepłej wody. Następnego dnia wyżmij i wypłucz ściereczki. Powinny pachnieć jak nowe.
Odśwież szafy i szuflady. Włóż do szuflad saszetki z sodą oczyszczoną, która pochłonie nieświeży zapach. Napełnij „palce” czystej skarpetki lub rajstopy 3-4 łyżkami sody, zawiąż i powieś albo połóż w takim miejscu, żeby nie przeszkadzała. Do większych przestrzeni ( szafy, garderoby lub strych) użyj kilku saszetek. W razie potrzeby wymieniaj je raz na miesiąc. Możesz również w ten sposób zlikwidować zapach naftaliny.
Odśwież chodniki i dywany. Delikatnie posyp je sodą oczyszczoną, zostaw na 15 minut
i zbierz odkurzaczem.
Odśwież oddech – popłucz jamę ustną koncentratem soku cytrynowego, troszkę połknij. Po kilku minutach opłucz usta wodą, ponieważ dłuższy kontakt z kwasem może uszkodzić szkliwo.
Uśmierz ból sparzonego języka – Aby uśmierzyć ból oparzonego pizzą, kawą, herbatą czy zupą języka, sięgnij do cukiernicy i posyp bolące miejsce cukrem.
Złagodź ból oparzeń słonecznych. Aby uśmierzyć ból wywołany oparzeniami słonecznymi, zmocz gazik lub watę w roztworze 4 łyżek sody oczyszczonej oraz szklanki wody i przykładaj na bolesne miejsce.
Zamroź zimny okład. Nigdy nie wiadomo, kiedy będziesz potrzebować zimnego okładu
( ból zęba, potłuczenia, oparzenia). Włóż mokrą szmatkę umieszczoną w woreczku na kanapki do zamrażalnika. W razie potrzeby możesz zrobić zimny okład.
Złagodź ból wywołany poparzeniem przez rośliny – 1) posmaruj poparzone miejsca sokiem z cytryny. Złagodzi ból i zlikwiduje wysypkę. 2) Nałóż na poparzone miejsce gęstą pastę, zrobioną z 3 łyżeczek sody oczyszczonej i łyżeczki wody. Sody oczyszczonej możesz również użyć do złagodzenia efektów „mokrej” wysypki (sączących się krostek). Wymieszaj 2 łyżeczki sody z litrem wody. Namocz w tym roztworze kilka sterylnych gazików i przykładaj je 4 razy dziennie na 10 minut na zmienione chorobowo miejsce.
3) Jeśli silnie poparzyły cię rośliny, weź kąpiel w ciepłej, słonej wodzie.
Uwaga! Omijaj okolice oczu.
Opatrz niewielkie oparzenia. Kiedy następnym razem znowu chwycisz gorącą rączkę patelni albo zapomnisz włożyć rękawice kuchenne, nasyp szybko trochę sody oczyszczonej do zimnej wody, zamocz w niej gazik i połóż na ranie. Zamaczaj gazik w roztworze i przykładaj do oparzonego miejsca, aż przestanie palić. Zapobiegniesz w ten sposób powstaniu pęcherza.
Poparzenia słoneczne i ukąszenia owadów złagodzisz mleczną maścią. 1 część mleka w proszku zmieszaj z 2 częściami wody i dodaj szczyptę lub dwie soli. Posmaruj bolące miejsca.
Odstrasz komary i muchy. 1)Wetrzyj trochę olejku eukaliptusowego w nadgarstki i kostki. Zabezpieczysz się w ten sposób przed ukąszeniami owadów. 2) Odstrasz komary smarując się świeżymi skórkami pomarańczowymi lub cytrynowymi.
Uśmierz ból po użądleniu. 1) Zrób maść z łyżeczki sody oczyszczonej i kilku kropel wody. Nałóż na bolące miejsce i pozostaw do wyschnięcia. Na użądlenia możesz zastosować pastę z soli zmiękczającej mięso. Enzymy zawarte w soli rozpuszczą białka jadu.
2)Zmocz użądlone miejsce i posyp solą. 3)Aby szybko zlikwidować ból pożądleniu przez pszczołę lub osę, spryskaj je WD-40. ból natychmiast ustąpi.
Komary i meszki. Aby złagodzić ból po ukąszeniu komarów i meszek, zmocz skórę słoną wodą, a następnie posmaruj olejem roślinnym lub smalcem.
Zlikwiduj siniaki. Aby przyśpieszyć dojenie się ran i zapobiec powstaniu siniaków, nałóż na obolałe miejsce gazę zmoczoną w occie i pozostaw ją na godzinę.
Zwalcz bolesną grzybicę stóp. Płucz stopy 3 lub 4 razy dziennie przez kilka dni w occie. Przed praniem namocz skarpetki i rajstopy na 30 minut w roztworze 1 części octu i 4 części wody.
Ulżyj zmęczonym nogom.1) Zafunduj zmęczonym stopom kąpiel w litrze ciepłej wody z dodatkiem 4 łyżek sody oczyszczonej. Regularne kąpiele stóp w roztworze sody zlikwidują ich nieprzyjemny zapach. 2) Jeśli w czasie chodzenia bolą Cię stopy, wytnij z czystych, styropianowych tacek na jedzenie wkładki do butów. Teraz znowu możesz chodzić na spacery.
Osusz ropne krosty. Smaruj je 3 razy dziennie watką zmoczoną w occie.
Uśmierz ból mięśni – ( krzyż, łokieć tenisisty)Wsyp do worka na buty lub starej skarpety kilka garści fasoli i starannie zawiąż. Podgrzej w mikrofalówce około 1 minuty. Po wyjęciu przestudź chwilkę i przyłóż do bolącego miejsca.
Wysusz czyrak –Przyłóż na noc do czyraka mokrą saszetkę z herbatą. Do rana powinien wyschnąć.
Zwalcz odparzenia. Możesz złagodzić ból spowodowany odparzeniem, dodając do ciepłej ale nie gorącej kąpieli kilka łyżek sody oczyszczonej.
Nadaj stopom miły zapach. Zanim włożysz buty, włóż do każdego po dwa listki szałwii. Pod koniec dnia wytrzep resztki do kosz na śmieci.
Przedłóż żywotność perfum. Posmaruj nadgarstki odrobiną wazeliny i spryskaj perfumami. Możesz teraz przetańczyć całą noc. Twoje perfumy będą Ci towarzyszyć.
Nawilż usta i nie tylko. Sięgnij po tubkę wazeliny. Nawilżysz nią usta, zmyjesz fluid, cień do powiek, tusz do rzęs i nie tylko. Może również pełnić rolę kremu nawilżającego.
Zabezpiecz skórę w czasie farbowania włosów. Przed zabiegiem farbowania włosów wetrzyj wazelinę wzdłuż linii włosów, powstrzyma ona płynącą farbę.
Rozjaśnij starcze plamy smarując zmienione miejsce sokiem z cytryny. Odczekaj 15 minut i spłucz.
Insektycyd na „miękkie” szkodniki – ¼ szklanki oleju rzepakowego, kilka ząbków rozgniecionego czosnku, 3 łyżki ostrej papryki i ½ łyżeczki delikatnego mydła w płynie.
Wszystkie te składniki rozpuścić w 4litrach wody. Nalej do butelki ze spryskiwaczem i
wstrząśnij przed użyciem.
Pozbądź się ślimaków. Spryskaj miejsce, które sobie najbardziej upodobały, solą emską i pomachaj im na „ do widzenia”.
Bardziej zielona trawa. Rozpuść 2 łyżki soli emskiej ( jest bogata w magnez i sód) w 4 litrach wody i spryskaj trawnik, a następnie podlej czystą wodą, aby mieć pewność, że nawóz wsiąknie w ziemię.
Nawieź pomidory i inne rośliny. Jeśli chcesz aby pomidory były naprawdę duże, zastosuj sól emską jako nawóz. Dodaj raz w tygodniu łyżkę soli pod każdy przynajmniej trzydziestocentymetrowy krzaczek. Solą emską można także nawozić domowe rośliny doniczkowe, róże oraz inne kwiaty i drzewa.
Przechowaj pelargonie. Wyjmij rośliny z doniczek lub wykop z rabaty, wytrząśnij z korzeni jak najwięcej ziemi i włóż każdą do oddzielnej papierowej torby. Przykryj każdą z nich drugą torbą( umieszczoną do góry dnem) i postaw w chłodnym, suchym miejscu. Gdy nadejdzie wiosna, odetnij całą nadziemną część rośliny, pozostawiając jedynie około 2,5 centymetra łodygi i posadź w doniczce. Postaw w nasłonecznionym miejscu i regularnie podlewaj. Po pewnym czasie zobaczysz, że pelargonie wracają do życia.
Odżyw młode pelargonie. Surowe ziemniaki są znakomitym nawozem dla sadzonek pelargonii. Zrób małą dziurkę w ziemniaku. Przełóż przez nią łodyżkę rośliny i zasadź.
Umyj liście roślin domowych. Nalej do miski z wodą kilka kropli szamponu. Zmocz ściereczkę, wyżmij ją i zetrzyj kurz z liści
Aby liście roślin błyszczały nanieś na nie odrobinę majonezu papierowym ręcznikiem Zasil rośliny Jeśli masz kwaśną glebę, rozsyp popiół drzewny wokół zasadolubnych roślin ( powojników, hortensji, bzu i róż) Nie stosuj go jednak pod kwasolubne rododendrony, borówki amerykańskie lub azalie. Nie używaj popiołu z brykietów lub inaczej przetworzonego drewna, gdyż może zawierać szkodliwe substancje chemiczne. Nie dodawaj
Zbyt dużo popiołu do kompostu, ponieważ może osłabić jego działanie.
Odżyw rośliny. Mączka kostna jest znakomitym nawozem do wszystkich roślin w ogrodzie. Wysusz kości kurczaka w kuchence mikrofalowej, podgrzewając je os 1 do 4 minut w wysokiej temperaturze. Przełóż je następnie do papierowej torby i rozdrobnij, uderzając młotkiem, wałkiem lub tłuczkiem. Rozsyp mączkę wokół roślin.
Zwalcz szkodniki roślin doniczkowych –1) włóż roślinę do plastikowej torby wraz z kilkoma kulkami na mole, starannie ją zamknij i po tygodniu wyjmij.2) W korzeniach roślin zadomowiły się szkodniki. Ułóż plasterki surowego ziemniaka na ziemi pod rośliną. Robaki przypełzną do przynęty i wyrzucisz je.
Roślina, którą chcesz przesadzić do dużej donicy, ma płytki system korzeniowy. Napełnienie ziemią ogromnego pojemnika byłoby bezsensowne. Włóż do donicy inną, mniejszą doniczkę, odwróconą do góry dnem. Wypełni ona większość zbędnej przestrzeni. Obsyp ją dookoła ziemią i dopiero posadź roślinę.
Chroń przed mrozem rośliny owijając je folią bąbelkową. Brzegi izolacji złącz za pomocą srebrnej taśmy lub sznurka. Folia powinna wystawać kilka centymetrów nad roślinę.
Zabezpiecz krzewy na zimę. 1) Weź dwa kawałki styropianu i ustaw je nad rośliną, tak aby tworzyły rodzaj namiotu. Połącz je u góry 2 kawałkami drutu, u dołu przebij 4( po 2 na każdy arkusz) kijkami bambusowymi i wciśnij je w ziemię.
2) Większą ochronę uzyskasz, tworząc ze styropianu rodzaj pudełka. Wbij 4 patyki wokół rośliny, przyłóż do nich 4 kawałki styropianu i sklej je srebrną taśmą.
3) Rośliny zimujące na zewnątrz w doniczkach także lepiej przetrwają mrozy osłonięte styropianem.
Zrób trejaż ze starego parasola. Zdejmij z niego materiał i wbij rączkę w ziemię aby podeprzeć rośliny. Kwitnąca roślina, która obrośnie parasol, będzie piękną ozdobą ogrodu.
Pozbieraj liście – Nasuń zagrabione liście na ceratę lub stare prześcieradło, chwyć za cztery rogi i wynieś na kompost lub gdzie indziej.
Pozbądź się ostu. Spryskaj go WD-40, a zwiędnie i uschnie.
Zwalcz chwasty na podwórzu. Sporządź roztwór z 30 mililitrów wódki, kilku kropel płynu do mycia naczyń i 2 szklanek wody. Wlej go do butelki ze spryskiwaczem i popryskaj nim liście chwastów w południe, w słoneczną pogodę. Alkohol niszczy woskową warstwę ochronną na liściach i powoduje, że wysychają na słońcu. Metoda ta nie poskutkuje na rośliny rosnące w cieniu.
Chroń warzywnik. Aromatyczne rośliny, takie jak: bazylia, wrotycz, aksamitki czy szałwia odstraszają owady od upraw. Miętę, tymianek, szałwię i koper ogrodowy należy sadzić w pobliżu warzyw kapustnych: kapusty, brokułów, kalafiora czy brukselki, gdyż odstraszają bielinka kapustnika.
Aby kwiaty szybko nie więdły – W każdym litrze ciepłej wody rozpuść 3 łyżki cukru i dwie łyżki octu i nalej do wazonu, tak aby łodygi zanurzone były do wysokości 7-10 centymetrów. Można również spryskać szybko kwiaty od spodu lakierem do włosów. Dodaj do wody miedzianą monetę.
Zapobiegnij przechylaniu się kwiatów w wazonie. Oklej na krzyż wierzch wazonu paskami taśmy samoprzylepnej. Włóż kwiaty w otworki kratki. Będą stały prosto i świeżo wyglądały.
Zbadaj odczyn gleby. Włóż do naczynia garść ziemi z ogrodu i nalej ½ szklanki octu. Jeśli zacznie się pienić i syczeć, to znacz, że jest zasadowa.
Zmieszaj ziemię z ½ szklanki sody oczyszczonej i ½ szklanki wody. W tym przypadku pienienie się wskazuje na kwaśny odczyn.
Aby pojemniki ładnie pachniały upchnij w nich pogniecione gazety i starannie zamknij. Po 3 – 4 dniach po zapachu nie będzie śladu.
Zapobiegnij czerstwieniu ciasta i pleśnieniu żółtego sera wkładając do szczelnego pojemnika pieczywo(żółty ser) i kilka kostek cukru.
Przywróć kruchość zwiędniętej sałacie – dodaj sok z wyciśnięty z połówki cytryny do miski z zimną wodą i włóż sałatę. Wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem starannie osusz liście.
Zapobiegnij więdnięciu sałaty. Tuż po opłukaniu posyp ją niewielką ilością soli. Nie zwiędnie i będzie chrupiąca.
Zanim wyciśniesz cytrynę ogrzej ją do temperatury pokojowej i zwałkuj ręką na blacie kuchennym – uzyskasz więcej soku.
Zamroź jedzenie.1) Jeśli zdarz ci się wyrzucać natkę pietruszki, zamroź jej nadmiar w tacce do lodu, dodając trochę wody. W ten sposób możesz postąpić z innymi ziołami. Powstaną w ten sposób ziołowe kostki, które będzie bardzo łatwo dodawać do potraw.
2)Jeśli gotujesz wywar do zupy, możesz jego nadmiar zamrozić w tackach do lodu. Później, kiedy ci się zdarzy nie mieć czasu na długie gotowanie, wrzucisz po prostu kilka kostek wywaru, aby nadać smak przyrządzanej na szybko potrawie.
3) Przyrządź dużą ilość sosu do spaghetti z bazylią, nie dodawaj do niego sera i zamroź w tackach na lód. Później, kiedy zimą domownicy zamarzą o świeżych ziołach, rozmrozisz sos i wymieszasz z makaronem.
Zapobiegnij klejeniu się ciasta do wałka. Nałóż na wałek kawałek odciętych rajstop. Dzięki niemu będzie można rozwałkować nawet najbardziej kleiste ciasto.
Ubij śmietanę lub białka. Dodaj do ubijanej śmietany lub białka szczyptę soli. Śmietana będzie bardziej puszysta, a piana z białek sztywniejsza.
Użyj rajstop do przechowywania cebuli. Wkładaj po kolei cebule do nogawki starych rajstop i zawiązuj nad każdą supeł. Odetnij pozostałą część nogawki. Powieś cebule w suchym i chłodnym miejscu. Rajstopy zapewnią swobodny dopływ powietrza, dzięki czemu zachowają dłużej świeżość. W razie potrzeby odetnij cebulę od pozostałych.
Zapobiegnij psuciu się warzyw w lodówce. Wyłóż w lodówce pojemnik na warzywa kawałkami papierowego ręcznika. Papier chłonie wilgoć, która powoduje psucie się produktów, ułatwia też czyszczenie szuflady.
Zrób marynatę do mięs – Zalej gorącą(ale nie gotującą się) wodą 4 łyżki liściastej herbaty i odczekaj 5 minut. Odcedź fusy, a w płynie rozpuść ½ szklanki ciemnego cukru. Natrzyj 1 ½ kilograma mięsa solą, pieprzem, cebulą oraz czosnkiem i włóż do brytfanki. Polej mięso herbatą i piecz około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C. Pieczeń jest gotowa, gdy można ją bez trudu nakłuć widelcem.
Zapobiegnij kurczeniu się wołowiny dodając do wody, w której je dusisz, kilka łyżek octu winnego.
Zmiękcz mięso.1) Na godzinę przed pieczeniem namocz mięso w piwie. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, marynując je w piwie przez całą noc.
2) Twarde mięso można zmiękczyć, nacierając je sodą oczyszczoną i odkładając na kilka godzin do lodówki. Przed przyrządzeniem należy je dokładnie umyć.
Przyrządź fasolę. Wiele osób nie jada fasoli, chociaż ją uwielbia. Powoduje ona bowiem wzdęcia i gazy. Dodanie szczypty sody oczyszczonej w trakcie gotowania znacznie ograniczy te właściwości.
Usmaż puszyste omlety. 1) Na każde 3 jajka dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
2) Usmaż puszyste naleśniki i gofry dodając do ciasta wody sodowej zamiast zwykłej wody.
Mrożone ryby będą smakowały jak świeże – jeśli rozmrozisz je w naczyniu z mlekiem.
Zapobiegnij rdzewieniu żeliwnych garnków. Aby rdza nie niszczyła żeliwnych garnków, po wyczyszczeniu włóż kawałek papierowego ręcznika. Zanim przykryjesz garnek pokrywką, podłóż pod nią także kawałek papierowego ręcznika.
Żeliwne garnki nie będą się brudziły w czasie gotowania na ogniu jeśli wcześniej posmarujesz je mydłem.
Wyczyść żeliwny garnek. Jeśli chcesz wyczyścić stary, zardzewiały, żeliwny garnek kupiony na pchlim targu, zacznij od spryskania go środkiem do czyszczenia piekarników, a następnie włóż do plastikowej torby i starannie zawiąż. Dzięki temu środek nie wyschnie i będzie działał przez całą noc. Następnego dnia wyjmij naczynie i wyszoruj twardym druciakiem, umyj, opłucz i natychmiast wytrzyj kilkoma suchymi szmatkami.
Uwaga! W ten sposób oczyścisz garnek przypalonych resztek i tłuszczu. Rdzę usuniesz zaś, stosując ocet. Pamiętaj jednak, że zbyt długi kontakt żeliwa z octem może spowodować jego uszkodzenie.
Zapobiegnij pryskaniu gorącego tłuszczu. Kiedy smażysz tłuste potrawy, wsy...
mbud5