Devil’s Food Cake.docx

(481 KB) Pobierz

Devil’s Food Cake

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe/files/page414_1.gif
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe/files/page414_2.gif

Ciasto bardzo intensywnie czekoladowe, z ciemnej gorzkiej czekolady, przekładane warstwą bitej śmietany.

Ciasto czekoladowe. Przepis na Devil's Food Cake


Składniki:

120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
125 ml kwaśnej śmietany 18%
150 g drobnego cukru trzcinowego
300 g mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka, rozdzielone żółtka od białek

Polewa:
140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
110 ml kwaśnej śmietany 18%

Bita śmietana: 250 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

·         W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.

·         Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

·         Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.

·         Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy (ja tak piekłam).

·         Czekoladę na polewę włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.

·         Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.

·         Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać. Jeśli rozsmarowując polewę nie będziemy za bardzo dociskać blatów ciasta, warstwa bitej śmietany będzie grubsza, bardziej widoczna i nie “wsiąknie” w ciasto.



Devil's Food Cake

Devil's Food Cake

Devil's Food Cake

Devil's Food Cake 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin