składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej, 2 szklanki mški pszennej plus do podsypania, 0,5 szklanki mški ziemniaczanej, 130g twarogu, 1 jajko sól, olej. Wykonanie: Kaszę jaglanš płuczę na sicie. Następnie przesypuję do garnka. Zalewam wodš (4,5 szklanki) i gotuję do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (ok. 25 minut). Po przestudzeniu mieszam z twarogiem, jajkiem i mškš. Wyrabiam jednolite ciasto (jeli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mški). Robię rulony i kroję na kopytka lub formuję na kształt klusek lšskich. Wrzucam do wrzšcej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Podaję ze słodkš mietanš albo smażone z bułkš i masłem. Jeli robię w wersji bardziej słonej serwuję do gulaszu.
Audiobooki.pl