Kluski z kaszy jaglanej z twarogiem.txt

(0 KB) Pobierz
składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej,
2 szklanki mški pszennej plus do podsypania,
0,5 szklanki mški ziemniaczanej,
130g twarogu,
1 jajko
sól,
olej.
Wykonanie:

Kaszę jaglanš płuczę na sicie. Następnie przesypuję do garnka. Zalewam wodš (4,5 szklanki) i 
gotuję do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (ok. 25 minut).
Po przestudzeniu mieszam z twarogiem, jajkiem i mškš. Wyrabiam jednolite ciasto 
(jeli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mški). Robię rulony i 
kroję na kopytka lub formuję na kształt klusek lšskich. 
Wrzucam do wrzšcej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Podaję ze słodkš mietanš albo smażone z bułkš i masłem. 
Jeli robię w wersji bardziej słonej serwuję do gulaszu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin