Absynt można także otrzymać w warunkach domowych. Trzeba, jednak pamiętać,że aby nasz trunek stął się pełnowartościowy należy go przedestylować – a to, w warunkach domowych jest prawnie zakazane.
Poniżej podaje najbardziej znany i krążący od dawna przepis na absynt.
Trzeba, także pamiętać,że piołun dostępny w aptekach ma bardzo niską zawartość tujonu i z tego gatunku absyntu się nie wyrabia. Bardziej wytrwali dotrą do miejsc gdzie w internecie można kupić właściwy piołun…
Składniki30.0 g liść piołunu8.5 g liść hyzopu lekarskiego1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego6.0 g liść melisy30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)25.0 g owoc kopru włoskiego10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)3.2 g owoc kolendry siewnejUmieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni – najlepiej tydzień – wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.Zabarw destylat dodając:4.2 g liść mięty1.1 g liść melisy3.0 g liść piołunu1.0 g skórka cytryny4.2 g korzeń lukrecjiPozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.
Morpheuss