ziemniaki piwne.rtf

(5592 KB) Pobierz

 

 

 

 

                   Piwne ziemniaczki

 

 

 

 

składniki

 

 

 

  1 kg ziemniaków

    6 łek masła

    50 ml piwa miodowego Argus

    2 ząbki czosnku

    1 łeczka tymianku

    1 łeczka rozmarynu

    1/2 łeczki soli

 

 

 

Przygotowanie

 

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy piwo i drobno posiekany czosnek. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z ognia.

 

Przyprawy łączymy razem w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.

 

Ziemniaczki dokładnie myjemy (w przypadku ziemniaków z grubą skórką obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski z marynatą i mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blachę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu. Gdy ziemniaki bę miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin