Piwne ziemniaczki
składniki
1 kg ziemniaków
6 łyżek masła
50 ml piwa miodowego Argus
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy piwo i drobno posiekany czosnek. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z ognia.
Przyprawy łączymy razem w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.
Ziemniaczki dokładnie myjemy (w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski z marynatą i mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blachę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.
psotucha