Wiosenne śledzie z rzodkiewką i porem.rtf

(3 KB) Pobierz

Wiosenne śledzie z rzodkiewką i porem

5-6 płatów śledziowych matias

pęczek rzodkiewki

por (bez części ciemnozielonej)

sok z cytryny lub limonki

1 małe jabłko

3 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego (ważne, żeby nie był zbyt rzadki)

pęczek szczypiorku dla kontrastu i smaku

1 łyżeczka chrzanu

1 łyżeczka brązowego cukru

kilka kropel dobrego oleju lub oliwy

Przygotowanie

1. Śledzie moczę przez noc. Na pół godziny przed przygotowaniem sałatki śledzie odsączam z wody. Kroję w paseczki i zalewam sokiem z cytryny. To bardzo prosta i skuteczna marynata, dzięki której mięsko ryby jest jasne, bardziej jędrne i smaczne.

2. Umytą rzodkiewkę ścieram na tarce, z czego 1/3 odkładam do dekoracji. Pora tnę wzdłuż na pół nie naruszając zwartej główki. Dobrze myję pod bieżącą wodą. Dla pewności warto warzywa przelać wrzątkiem na sicie. Usuwam główkę, dzięki której warzywo trzyma się całości i kroję dosyć drobno. Jedną trzecią odstawiam do dekoracji. Do zasadniczej miski ze startymi warzywami do sałatki ścieram jabłko. Warzywa do dekoracji posypuję odrobiną soli i cukru (można je także skropić niewielka ilością soku z cytryny) i skrapiam kilkoma kroplami oliwy. Mieszam każde z osobna. Ten sposób to świetna metoda, żeby warzywa oprócz smaku, zachowały dość długo piękny wygląd. Do zasadniczej sałatki dodaję szczyptę soli, pieprzu, cukru, majonez, jogurt i mieszam. Po chwili dodaję śledzie bez zalewy i mieszam.

3. Sałatkę wykładam na półmisek równomierne, wyciągając na środek naczynia kilka pasków śledzi, by zaznaczyć ich obecność a po bokach układam również wzdłuż dekorację z pozostałej ilości rzodkiewki, pora i posiekanego szczypiorku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin