Szybki Trzy Bit
500 g maślanych herbatników
1 puszka ugotowanego na kajmak słodzonego mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej
1 opakowanie kremu Karpatka (bez gotowania) + mleko potrzebne do jej przyrządzenia
500 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy (16g)
1 śmietan-fix
pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
sposób wykonania
Jeśli do ciasta decydujemy się dodać kajmak z mleka skondensowanego, zamkniętą puszkę z mlekiem gotujemy w pełni zanurzoną w wodzie przez 3 godziny.
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki rozsmarować kajmak lub masę krówkową (żeby masa dobrze się rozsmarowywała, należy ją lekko podgrzać zanurzając puszkę w gorącej wodzie na kilka minut). Przykryć kolejną warstwą herbatników.
Krem Karpatka przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozsmarować na herbatnikach i przykryć herbatnikami.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Rozsmarować na ostatniej warstwie herbatników.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Ciasto przed podaniem musi "poleżakować" w lodówce, by herbatniki zmiękły. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.
Booguusia