na wielkanoc(1).doc

(534 KB) Pobierz
Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami

Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami              1

Kurczak w cieście francuskim              2

Roladki drobiowe z serem, papryką i korniszonem              3

Kurczak eksplozja smaku              3

sałatka koperkowa              4

Jajka w polędwicy łososiowej              5

Pawie jajeczka z łososiem              5

Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną              6

Chłodnik litewski              7

Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami


Białe kiełbaski pieczone z żurawinami i jabłkami  Studio Lipov

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 8

Składniki

·         6 łyżek oliwy

·         3 kwaśne jabłka, pokrojone w grubą kostkę

·         garść żurawiny świeżej bądź suszonej

·         mała czerwona cebula, pokrojona w piórka

·         2 łyżki ostrej musztardy

·         pieprz

·         6 surowych, białych kiełbasek (lub 10 cienkich)

·         5 gałązek rozmarynu

Etapy przygotowania

Dno sporego naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. W misce mieszamy jabłka, żurawiny i cebulę z musztardą i resztą oliwy (najlepiej dłońmi). Doprawiamy pieprzem.

Surowe kiełbaski nakłuwamy widelcem, by nie pękały w czasie pieczenia (parzone tego nie wymagają ).

Rozrzucamy jabłka z dodatkami na dnie naczynia, posypujemy rozmarynem, na wierzchu układamy  kiełbaski.  Pieczemy  ok.  45  min  w  temp. 180–200°C. Obracamy kiełbaski w czasie pieczenia (cienkie kiełbaski szybciej są gotowe).

 

 

 

Kurczak w cieście francuskim


Kurczak w cieście francuskim filonek

 

Czas pieczenia: 25 minut

Kaloryczność: 250 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

·         podwójna pierś z kurczaka

·         ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm)

·         2 plastry żółtego sera

·         4 łyżki podsmażonych pieczarek

·         2 łyżeczki masła

·         1 jajko roztrzepane

·         ulubione zioła (bazylia, oregano, lubczyk)

·         słodka papryka

·         sól

·         pieprz

Mięso z tego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi masła, pieczarek i ziół.

Etapy przygotowania

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, kieszonki smarujemy masłem, wykładamy podsmażone pieczarki, wierzch przykrywamy plastrem sera.
Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Roladki drobiowe z serem, papryką i korniszonem


Roladki drobiowe z serem, papryką i korniszonem filonek

Czas przygotowania: 30 minut

Czas smażenia: 25 minut

Kaloryczność: 250 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

·         2 piersi z kurczaka

·         2 ogórki konserwowe

·         papryka konserwowa (czerwona i żółta)

·         10 dag startego sera żółtego

·         2 łyżki majonezu

·         2 jajka

·         1/2 szklanki bułki tartej

·         sól

·         pieprz

·         olej do smażenia

Na niedzielny obiad proponuję pyszne kolorowe drobiowe roladki z papryką konserwową i korniszonami.

Etapy przygotowania

Filety myjemy i kroimy na cienkie kotlety. Lekko rozbija­my, oprószamy pieprzem, solą smarujemy cienką warstwą majonezu, posypujemy startym serem. Ogórki i paprykę kroimy w słup­ki, układamy na mięsie i zawi­jamy. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce. Smażymy na złoto na oleju na patelni.

 

 

Kurczak eksplozja smaku


Kurczak eksplozja smaku ewa
Czas przygotowania: 14 godzin

Składniki

·         1 kurczak ( w tym przypadku 2 kg )

·         3 łyżki sosu ostrygowego

·         3 łyżki sosu sojowego

·         1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

·         1/2 łyżeczka soli

·         1 łyżeczka ziołowych ziarenek smaku

·         1/2 łyżeczki tymianku

·         1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka

·         1 butelka piwa

Tak przygotowany kurczak jest soczysty, aromatyczny i smaczny. Ulubiony kurczak mojego męża.

Etapy przygotowania

Kurczaka umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Na kurczaka nanieść marynatę np. szerokim pędzelkiem.
Tak zamarynowanego kurczaka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Przed pieczeniem przygotować blachę, piwo i kurczaka.
Na otwartą butelkę z piwem nadziać kurczaka, ustawić na blaszce.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem 100 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.

 

 

sałatka koperkowa


sałatka koperkowa Monika Baj-Kowalska

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 20 minut

Kaloryczność: 250 kcal

Ilość porcji: 5

Składniki

·         0,5kg. ugotowanych ziemniaków

·         4-5 świeżych ogórków

·         15 dag. żółtego sera

·         5 jaj ugotowanych na twardo

·         spora garść świeżego kopru

·         słoiczek majonezu

·         sól

·         pieprz

Sałatka jest banalnie prosta,ale za to pyszna i orzeźwiająca- w sam raz na upalne dni.

Etapy przygotowania

Ziemniaki ugotuj,ostudź. Podobnie postąp z jajkami-ugotuj na twardo i chwilę przestudź. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ogórki obierz,opłucz a potem zetrzyj na jarzynówce. To samo zrób z ostudzonymi jajkami  i ziemniakami. Dodaj posiekany koperek,starty ser,przyprawy i majonez.Dokładnie wymieszaj. Udekoruj majonezem,jajkiem i koperkiem. Schłódź w lodówce.

 

Jajka w polędwicy łososiowej


Jajka w polędwicy łososiowej Mienta

Składniki

·         4 jajka

·         2 ogórki kiszone

·         16 plasterków polędwicy łososiowej

·         4 łyżki jogurtu

·         2 łyżki chrzanu

·         łyżeczka pietruszki

Smaczna i prosta przystawka, polecam :)

Etapy przygotowania

Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki.
Ogórki przekrawamy na 8 części.
Każdą ćwiartkę jajka wraz z kawałkiem ogórka kiszonego zawijamy w plasterek polędwicy.
Jogurt mieszamy z chrzanem i pietruszką.
Ruloniki polewamy powstałym sosem chrzanowym.
 

 


Pewne jajeczka rozaroza
Pawie jajeczka z łososiem

 

Czas przygotowania: 25 minut

Czas gotowania: 8 minut

Ilość porcji: 10

Składniki

·         jajka 10 sztuk

·         łosoś wędzony 15 dekagramów

·         majonez 6 łyżek

·         chrzan w słoiczku 5 łyżeczek

·         ketchup 5 łyżeczek

·         szczypiorek 0.5 pęczka

Etapy przygotowania

1 Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół.

2 Łososia kroimy na mniejsze części, nakładamy na jajka.

3 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin