Łosoś gotowany w sosie śmietanowym.doc

(21 KB) Pobierz
Łosoś gotowany w sosie śmietanowym

Łosoś gotowany w sosie śmietanowym

Przygotuj: 1,5 kilograma świeżego łososia, 1 pietruszkę, 1 seler, 1 por, 2 cebule, sól, 15 ziarenek pieprzu białego, 2 listki laurowe, natkę pietruszki i zielony koperek.
Przygotuj na sos: 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 szklanki śmietany.
Jak to zrobić? - Łososia oczyścić, podzielić na czworokątne porcje. Przygotować wywar z warzyw, przypraw, soli i kopru. Do emaliowanego rondla z wywarem przełożyć rybę, aby była ledwie pokryta wywarem, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Gotową rybę ułożyć na półmisku, przykryć dużym talerzem, aby nie wystygła.
Jak zrobić sos? - Musztardę, sól, oliwę rozbić jak najdokładniej za pomocą trzepaczki do sosów, a następnie dodawać po trochu śmietanę. Sos podać na stół w sosjerce.
Podawać z ziemniakami z wody.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin