Aromatyczna karkówka z zielonym pieprzem
Delikatne mięso z chrupiącą skórką!
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
4 grube kotlety z wieprzowej karkówki
150 ml czerwonego wytrawnego wina
listek laurowy
łyżeczka zielonego pieprzu
łyżka miodu
łyżka oleju
2 łyżki masła
cebula
150 ml bulionu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
cukier
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Poznaj prosty przepis na karkówkę!
1. Kotlety oprósz solą.
2. Wino zagotuj z listkiem laurowym i zielonym pieprzem, wystudź.
3. Połącz z miodem, marynatą zalej kotlety, odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce..
4. Kotlety wyjmij z marynaty, osusz.
5. Zrumień z dwóch stron na oleju z dodatkiem łyżki masła.
6. Dodaj pokrojoną cebulę i resztę masła, zmniejsz ogień, przykryj, duś 5-7 minut.
7. Kotlety zdejmij z patelni, trzymaj w ciepłym miejscu.
8. Cebulę i sos z duszenia zalej bulionem i marynatą.
9. Gotuj na małym ogniu, aż składniki połączą się.
10. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem, wyjmij listek laurowy.
11. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.
12. Mieszając gotuj 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
13. Włóż do niego kotlety, trzymaj minutę, by się podgrzały.
Booguusia