pomidorowa z pulpetami.pdf

(43 KB) Pobierz
©
te o
35 mm
łatw y
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
1109 kJ/265 kcal. b ia łk o -15 g,
w ęg low od any: 13 g, M usza: 18 g
Zupa pomidorowa z makaronem
i pulpecikami
Sposób p rzy g o to w a n ia :
1.
2.
D o naczynia m iksującego w łożyć ser, rozdrobnić
6
s/obr.
8, przeło­
żyć do innego naczynia.
D o naczynia m iksującego w łożyć mięso, łyżeczkę papryki, suszone
zioła,
Vi
łyżeczki pieprzu,
Vi
łyżeczki soli, w ym ieszać S
s/obr.
A
Następnie z mięsa uform ow ać kuleczki i ułożyć na lekko natłusz­
czonej górnej części przystawki Varoma, odstaw ić.
S k ła d n ik i:
100 g żółtego sera, pokrojonego na kawałci
300 g mięsa m ielonego, w ie p rzo w o -
-w o ło w e g o
1 łyżeczka m ielonej, słodkiej papryki
W łyżeczki suszonej m ieszanki ziołow ej
1 łyżeczka pieprzu
IW łyżeczki soli
70 g cebuli, przekrojonej na połów ki
100 c m archew ki, pokrojonej na kawałki
1 ząbek czosnku
20 g oleju
1 puszka krojonych p om idorów
2 św ieże pom idory, pokrojone w kostkę
1 kostka bulionu w arzy w n e g o
60 0 g w o d y
70 g m akaronu nitki
św ieża bazylia, do posypania
7.
6.
3.
4.
5.
D o naczynia m iksującego w łożyć cebulę, m archew kę i czosnek,
rozdrobnić
3 s/obr. 5.
D odać olej, dusić
3 mm/Varoma/obr. 1
D odać p o m id o ry z puszki i świeże, kostkę bulionu, pozostałą sól,
pieprz i wodę. Zam knąć naczynie miksujące, nałożyć przystawkę
Varoma, gotow ać
15 min/Varoma/obr. 1,
zdjąć przystawkę.
Dodać makaron i pulpety, gotować:
czas gotowania makaronu
podany na opakowaniu/100°C/C!/obr. 2.
Przelać do talerzy, posypać rozdrobnionym serem i bazylią
Wskazówki:
A by nadać zupie włoski akcent, żó łty ser m ożna zastąpić parm ezanerr.
Jeśli chcem y, aby zupa była bardziej krem ow a, przed dod an ie m m a ­
karonu i p u lp e tó w m iksujem y ją
30 s, zw ię kszając powoli obroty
od 1 do 6
Danio jednogornkowe
Zgłoś jeśli naruszono regulamin