Perskie ciasto z chałwą i daktylami.docx

(91 KB) Pobierz

Perskie ciasto z chałwą i daktylami (bezglutenowe)

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\IMG_7191_edited-1.jpg

Perskie ciasto z chałwą i daktylami (bezglutenowe)

 
6 białek (w temperaturze pokojowej)
200 g drobnego cukru
500 g chałwy (pokrojonej w 1 cm kostkę)
200 g wydrylowanych, miękkich daktyli (posiekanych na 1,2 cm kawałki)
200 g suszonych owoców berberysu (można zastąpić suszoną żurawiną)
125 g (1 1/4 szklanki) mielonych migdałów
50 g (1/3 szklanki) posiekanych migdałów
50 g (1/3 szklanki) posiekanych pistacji
120 g białej czekolady (posiekanej w 1/2 cm kostkę)1 łyżeczka wody różanej 

 

polewa czekoladowa

150 g białej czekolady
80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 

wierzch

suszone płatki róży

posiekane pistacje

pestki z granatu

Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.

  

W dużej misce ubić białka na średnio sztywną pianę. Cały czas miksując dosypywać po 1 łyżce cukru do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Delikatnie dodać daktyle, chałwę, berberys, mielone i posiekane migdały, pistacje, wodę różaną i posiekaną czekoladą. Całość bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Nie miksować.

Przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut.

Wyjąć i wystudzić ciasto w formie.

 

Przyrządzić polewę podgrzewając w rondelku śmietankę z czekoladą. Cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Ciepłą polewę rozlać na wierzchu ciasta. Posypać pistacjami i różą lub pestkami granatu.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin