Perskie ciasto z chałwą i daktylami (bezglutenowe)
polewa czekoladowa
150 g białej czekolady80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki
wierzch
suszone płatki róży
posiekane pistacje
pestki z granatu
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
W dużej misce ubić białka na średnio sztywną pianę. Cały czas miksując dosypywać po 1 łyżce cukru do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Delikatnie dodać daktyle, chałwę, berberys, mielone i posiekane migdały, pistacje, wodę różaną i posiekaną czekoladą. Całość bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Nie miksować.
Przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut.
Wyjąć i wystudzić ciasto w formie.
Przyrządzić polewę podgrzewając w rondelku śmietankę z czekoladą. Cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Ciepłą polewę rozlać na wierzchu ciasta. Posypać pistacjami i różą lub pestkami granatu.
Lena.501